Свържи се с нас

Новини

Кирил Добрев призова премиера да спре поръчката за пръстовите отпечатъци

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Народният представител от област Габрово Кирил Добрев призова Министър – председателя Бойко Борисов да спре обществените поръчки за пръстовите отпечатъци в аптеките и болничните заведения, по примера на прекратяването на процедурата по избор на изпълнители на строителството на ЛОТ 1 и ЛОТ 2 на АМ „Хемус”, строителството на горски пътища, изготвянето на нови лични документи и почистването на Летище „София”.

Това депутатът социалист направи по време на пресконференция в Габрово. „Щом премиерът Борисов успя да спре толкова обществени поръчки заради съмнение, призивът ми е да спре поръчката и за пръстовите отпечатъци“, заяви Кирил Добрев, позовавайки се на лекарски и пациентски гилдии, които са против изразходването на обществен финансов ресурс.

По думите на Добрев вземането на пръстови отпечатъци в аптеки и болници е морално остаряло и обидно, както за лекари, така и за пациенти. “Сега са отпечатъци, а догодина може би ще се дава кръв, урина и ДНК тест. Няма смисъл от това, нека се направи публичен регистър, в който всеки, чрез код или ЕГН, да може да си провери какви манипулации са правени”, обясни Добрев.

Народният представител от БСП лява България предложи този финансов ресурс да бъде насочен към една онлайн система, в която всеки гражданин може сам да проверява как се изразходват средствата по неговото лечение, какви манипулации са му извършени и дали има злоупотреби.

Според Кирил Добрев юридическият казус, със спрените обществени поръчки, е ясен. „Няма как в правова държава да се спират поръчки по този начин, а именно заради слухове“, коментира той.

Депутатът недоумява още какво е правила администрацията, за да се стигне дотам, че премиерът Борисов да спира обществени поръчки. „Защото целият път до стигането до обявяване на изпълнителя е преминала през един огромен брой хора (администрация), които са работили. Значи ли това, че те са „слепи“ или са „спали“? Означава ли това, че Бойко Борисов е бил подведен? Ами тези обществени поръчки, които вече са минали? Имаме ли съмнения за тях по същия начин?“, попита реторично Добрев.

Габровският депутат изрази позицията си относно сигнала, който България дава към българските и чуждестранните инвеститори, със спирането на обществени поръчки. „Обявяваме обществена поръчка, за голям ресурс. Участват международни компании. Поръчката минава на 3-4 етапа. И изведнъж някой, заради съмнения, я спира. Хората сами могат да си отговорят какъв сигнал даваме към бизнеса“, добави още той.

Според думите на Кирил Добрев новият Закон за обществените поръчки гарантира още по-централизирано взимане на решения при избора на изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица