Свържи се с нас

Новини

Битовото общуване с ХИВ-позитивни не носи риск от заразяване

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 14 февруари се празнува Свети Валентин. На този ден обичайно се подаряват цветя и бонбони на любимия човек. Името на празника идва от един от двамата мъченици живели през 3-ти век, който е носел името Валентин. Най-напред празникът е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий около 494г. Денят на влюбените е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 25 ноември 2015 г. са открити нови 204 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са общо – 2 247 лица.

Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Регистрирани са 174 мъже и 30 жени.

Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са инфектирани по сексуален път, от тях 51% – при хомо/бисексуален контакт и 38% при хетеросексуален контакт. Данните показват, че 11% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

Данните по възраст показват, че близо 54% от новорегистрираните са във възрастоват група 30-49 години, а 35% са млади хора на възраст между 20 – 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 80 лица, областите Пловдив – 26 лица, Варна – 19 лица, Бургас – 9 лица, Пазарджик – 8 лица, Велико Търново – 7 лица, Перник и Плевен –по 5 лица, Добрич, Монтана и Враца – по 4 лица, Благоевград, Габрово, Кърджали, Смолян и Русе – по 3 лица, Видин, Кюстендил, Ловеч, Сливен, София област, Хасково и Търговище – по 2 лица, Ямбол, Шумен, Стара Загора и Силистра –по 1 лице.

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 258 204 души са се изследвали за ХИВ през първите десет месеца на 2015 г. – в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :
– кръвта;
– семенната течност;
– влагалищния секрет;
– майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:
– полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);
– кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);
– от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
– Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.
– Избягване на случайни сексуални контакти.
– Използване на презерватив при всеки сексуален контакт.
– Въздържание.
– Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
– Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

В Регионална здравна инспекция – Габрово, ул. «Райчо Каролев» №2 /микробиологична лаборатория/ може да се осъществи безплатно и анонимно изследване, всеки делничен ден от 9.00-12.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица