И тази година литературен конкурс за спасяването на българските евреи

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово и фондация „Израел–България“ организират за втора поредна година литературния конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”.

Конкурсът е за написване на есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар “Извън хватката на Хитлер” по една от посочените теми:

1. Отношения на Светия Синод в България с българското еврейско общество в сравнение със съседните страни – Гърция, Румъния, Югославия.
2. Ролята на Цар Борис ІІІ за спасяването на българските евреи. Защо според вас се говори толкова малко за неговото участие?
3. Сравнение на политиката на Дания и България по време на Втората световна война във връзка със спасяването на евреите (необходимо е да се използват и странични материали).
4. Кой носи отговорност за трагичната съдба на евреите в Тракия и Македония? (в есето трябва да бъде споменато гражданството на евреите в Тракия и Македония; да се обърне внимание, че през този период тези територии не са били придобити от България; да се посочат личностите, които са взимали решения за тези области).
5.Какъв е урокът за бъдещите поколения?
6. Личен въпрос от автора на книгата: Кой по ваше мнение има най-голям принос за спасяването на българските евреи? Всеки участник в конкурса трябва да включи в есето си отговор на този въпрос.

По регламент, жанрът на творбата трябва да бъде есе, написано в размер до 700 думи. Конкурсът е насочен към ученици от 10 и 11 клас и ще се проведе в два кръга: училищен – до 19.02.2016 г. и общински – в периода от 22 до 25.02.2016г.

В общинския кръг ще се включат само участниците, чиито творби са класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения от училищния кръг.

Третата фаза от конкурса включва обявяване на резултатите и тържествено връчване на наградите на участниците, класирани на първо, второ и трето място от общинския кръг. Наградата за спечелилия първо място ще бъде пътуване до Израел. Участниците, чиито творби са класирани на второ и трето място, ще получат специални награди.

На този линк може да прочетете книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”.

На този линк може да гледате филма по книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”.

От 16 години фондация „Израел-България“ провежда сред ученици от горните класове конкурс за есе на тема „Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война“. Идеята на Яков Джераси е българските младежи да познават историята си и да се гордеят с предците си. Тя провокира ученици от цялата страна да се включат в конкурса и да изразят мнението си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар