Свържи се с нас

Новини

Цената на живота ни в ръцете на докторите. Желание или възможност?

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На редакционната ни поща info@gabrovonews.bg получихме сигнал от гражданин, срещнал се отблизо с действителността в здравеопазването ни на местна почва. Историята му е повече от показателна за състоянието на сектора и отношението към нуждаещите се хора. Изводите от случилото се оставяме на Вас.

Публикуваме сигнала му, без редакторска намеса.

„Аз съм поредният човек, сблъскал се с така всеизвестното безхаберие в лечебните заведения, в случая в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Имам дъщеричка на 8 месеца, които навършва точно днес на 01.02.2016. Снощи започна да киха и кашля, придружено от обилна хрема. Детето ми цяла нощ не можа да спи. Дишането му бе затруднено от секретите.

Рано сутринта, след безсънна нощ за всички ни, се обадихме на личния лекар, но ни бе казано, че е от следобед на работа и няма свободни часове в графика си да ни приеме. Единственият ни вариант остана да заведем детето ни в болницата за преглед.

Влизам. Приеха ни в 08:54. Казаха ни, че ще се обадят на доктор от детско отделение и да изчакаме в съседната стая. Обадиха се и докторката (предполагам разочарована, че трябва да слезе от 2-я етаж до приемния кабинет и да ни отдели 2 минути). Тя  директно отговорила, че имала работа и трябвало да чакаме.

Сестрите в спешното бяха много мили и внимателни, и чух коментари понеже вратите бяха отворени как жена, постъпила с ниска захар, й пуснали системи като час и половина не я погледнали хората, които са били на смяна, при което тя изпаднала в кома и след това починала.

Едната сестра изкомемтира при чутото. Цитирам: „Тия са можели да я спасят, заслужават да ги бият докато се напикаят!“

След малко едната от сестрите обикаляше и си говореше: „Не ми пука за габровската болница, разберете. Не ме интересува нищо. Ще отида да си чета книга“. Но поне докато бях там не отиде, защото влезе възрастен пациент, който се молеше да му помогнат защото умирал.

Минаха вече 40 минути чакане с болното ми 8-месечно бебе и едната сестра възмутена отиде да се обади пак защото аз й казах, че малката ще огладнее, а и беше напълнила памперса и нямаше условия къде да предотвратя проблема, мислейки да си ходя след малко.

Мина час и 5 минути и чух коментар. Тя сигурно е полегнала или гледа телевизия. Какво е това нещо ?!?? Бебета до една година трябва веднага или до 15 мин. да бъдат преглеждани, коментираха помежду си сестрите.

След няколко минути едната от тях дойде и ми каза: „Сигурно има спешен случай или е в секцио, но някак си не ми се вярва, след като отговаря на телефона 2 пъти.“

И така дойде и дълго очакваният час 10.20 и една докторка, влизайки директно ме нападна с думите: „Какво правите тук? Имате лични лекари! Какво ми идвате тук? Аз толкова работа имам горе! До следобед има няколко часа! Няма какво да му стане на детето, ако изчакате“.

Отговорих й, че личната ни лекарка е от следобед на работа и няма свободни часове, а и не искам да си правя експерименти с детето ми. Нали затова сте болница, къде да отида другаде?!?

„Аз съм сама в цялото отделение и имам толкова много работа. Ако имаше друг доктор той да стои горе аз да сляза щеше да е друго“, отговори ми тя.

Казах й, че това не е мой проблем и че трябва да го обсъди това, с когото трябва. Каза ми, че няма доктори …

„Какво и е на малката?!?“, попита ме все пак тя.  Обясних й симптомите и откога е така, при което я прегледа и ми изписа лекарства.

Процедурата с прегледа беше не по дълга от 3 минути, а чакахме почти час и половина.

Преди няколко месеца отново се сблъсках с нехайството на нашата болница, след като на тренировка по бокс ,,спортистът на годината “ за Габрово беше ударен лошо в окото и състоянието му беше тежко.

Закарах го в болницата и като позвънихме в очното отделение ни отвори една сестра и ни овика какво сме правили тук, че била сама, нямало доктори и да сме отишли в някой частен кабинет. Аз я прекъснах и й обясних, че не съм наясно, защото не ми се е налагало къде трябва да ходя при положение, че болницата нали е затова, да се лекуват хората. То в болницата като не мога да намеря лекар, то къде другаде?!?

След дълги молби я убедих някак си да го прегледа, защото не можеше да си отвори окото и го болеше много. Прие го. Капна му капки с успокоително, направи преглед и момчето се оправи. Не е до възможност, а до желание да ти помогнат в нашата болница.

След случая днес няма как да остана безмълвен, защото съм много дълбоко разочарован от безхаберието на докторите.

Искам да изкажа благодарност на сестрите, които бяха много мили с мен и да помоля органите, които вземат заплати да си свършат работата и да подсигурят достатъчно персонал в отделенията, мотивирайки докторите, защото все пак става въпрос за човешки животи.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

11 коментара

11 Comments

 1. Виолина

  02.02.2016 at 8:06

  Нещо подобно ни се случи и на нас…преди време детето ми което тогава беше на 1г.и 4 месеца някъде започна да кашля много и аз се обаждам на личната ни докторка.Каза ми че има много хора ,но аз настоях за преглед и ни записа все пак за 10:30часа. Бяхме там навреме наистина беше пълно с хора (имаше само една майка с дете по голямо от нашето.)След като час и половина чаках с малкия на ръце жената с детето се смили и ми даде път.Чувайки обаче това една жена притеснена,че ще загуби реда си веднага като личната отвори вратата се шмугна вътре.Аз казвам на докторката кажете ми кога да дойда по късно до колко сте на работа защото вече малкия не може да търпи,а тя и отговаря ООО не знам кога гледайте какво е може да не стане днес!!! При тези думи разбира се се обърнах и си тръгнах. Решихме да се качим в болницата .Както във вашия случай извикаха доктор от детското.След като си почакахме добре дойде лекар и за започна ма какво правите тука вие лекар нямате ли си..и тн, голямо мрънкане, обяснихме ние случая и няма как ще ни преглеждат.питаха ме за егн-то на малкия аз обаче не го знаех на изуст и отидох до колата за паспорта.Доктора така ме изгледа и ми каза :може сама да прецените що за майка сте ,,,! може и аз да съм в грешка,но не мисля че коментара му беше уместен. така .набързо го прегледа ..нищо му няма каза…вечерта малкия вдигна температура и 5ч. сутринта хайде пак в болницата. Прегледа го един много загрижен младеж ,любезен.Имаше ангина.Загрижения лекар каза елате след 2 дена аз пак съм на смяна ,искам да го прегледам да видя как е.викам си ейййй има хора на тоз свят хахаха не просто на следващия преглед в БОЛНИЦАТА се оказа че искаше да ми земе 30лв като на частно….имам да разказвам много много случай за нашата болница…веднъж в спешното искаха да ми правят спешна операция апендицит,пък аз съм имала песачинки в бъбрека,но доктора беше зает да играе на компютъра на хеликоптерчета и как да разбере човека.или когато баща ми получи припадък и си глътна езика ,извикахме линейка и ни казаха,че не може да дойдат,защото няма температура…Със сигурност не сме само ние в това положение,,,трябва да се вземат мерки за това безхаберие!!!!

 2. Angel of Mercy

  03.02.2016 at 10:03

  Тази „болница“ трябва да се закрие,защото пацентите не получават нито лечение,нито необходимите грижи!Ходещи клинични пътеки ,а не пациенти са постъпващите там!Но какво повече може да се очаква от подобно „ръководство“?Горчив спомен имам от г-жа Савчева/за мен тя не е лекар/ в качеството си на завеждащ детско и дежурен „лекар“ една вечер преди години.Поведението й и речника ,който използаше по скоро характерни за циганския етнос ме втрещиха!Съжалявам,но елементарното възпитание което липсва на по-голямата част от персонала не бива да толерирано! на тези 500-600 човека работещи там и мрънкащи за заплати при всеки удобен повод ТРЯБВА ЕЖЕДНЕВНО ДА ИМ СЕ ВТЪЛПЯВА,ЧЕ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ ИЗЛИЗАТ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ!

 3. Онуфри.

  03.02.2016 at 14:44

  Д-р Савчева, за пореден път Ви припомням : спрете да пилите само на сестрите на сутрешния рапорт, а обърнете повече внимание на докторите. Защото поведението на сестрите се контролира от докторите, а последните също се нуждаят от сериозен урок по морал. Репликата „Не ми пука за габровската болница“ също принадлежи на докторка от Спешно отделение, която изпълнява и ръководни функции в същото и която явно толерирате. Не забравяйте, че рибата се вмирисва откъм главата!

 4. ПРЕПАТИЛ

  03.02.2016 at 14:53

  Хора,ако искате да оживеете,да получите правилна диагноза и подходящо лечение НЕ ХОДЕТЕ В ТЪРГОВСКОТО ДРУЖЕСТВО НАРЕЧЕНО МБАЛ „ТОТА ВЕНКОВА“ БЕЗ ДА СТЕ СИ ЛЕПНАЛИ БАНКНОТА ОТ 50 ИЛИ 100 ЛВ НА ЧЕЛОТО,ЗА ДА ВИ „ОБСЛУЖАТ“ НОРМАЛНО !АКО СТЕ РАЗУМНИ И ДЪРЖИТЕ НА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ ИЗОБЩО НЕ ХОДЕТЕ ТАМ!!!ТЪРСЕТЕ АТЕРНАТИВИ- ДРУГИ БОЛНИЦИ/ДЪРЖАВНИ,ОБЩИНСКИ ,ЧАСТНИ/ И ЛЕКАРИ С ДОБРА РЕПУТАЦИЯ И ОТЗИВИ !!

 5. Azrael

  03.02.2016 at 14:55

  Като гледам какви доктори вземат заплати в болницата,започвам да си мисля,са си взели дипломите както циганите си вземат шофьорските книжки

 6. Хайдутин

  03.02.2016 at 16:58

  Онуфри,Онуфри.. И като им пили какъв резултат има ?Някакви обидчиви/ако ги попиташ нещо/,троснати и нацупени все едно ги карат насила да работят.Но пък иначе все за пари реват.Та по резултатът от „пиленето“ се вижда какъв авторитет има пред тях ръководството.

  • Онуфри.

   04.02.2016 at 10:57

   Ами нормална реакция според мен. И на теб ако ти обясняват всяка сутрин, че не ставаш за нищо после ще ходиш цял ден сърдит, а след 100-я път вече ще спреш и да слушаш и ще теглиш майната на всичко. Въпросът ми е защо не пили на лекарите, от които зависи да потръгнат нещата?

   • Хайдутин

    04.02.2016 at 14:47

    Нормалната реакция е като не те устройва работата и упражняват тормоз над теб е да напуснеш и да си намериш друга работа,а не да теглиш майни и да си го изкарваш на пациентите!Ама то в България е така – намериш си някаква работа и мръкаш дf пенсия от нея ,но не напускаш!

 7. Бг мама

  03.02.2016 at 21:43

  Нямам нищо против да се говори против хората. но първо се замислете какво е направил личния лекар за детето, като щом е бил втора смяна сутринта е имал време да посети пациента вкъщи. В същия момент на мен ми се роди преждевременно момченце в седмия месец и в кувьоз и същата лекарка и нейните колежки се грижат за моето дете и другите нормално родени деца, които имат малко по-голяма нужда от 8 месечното бебе, така че първо трябва да се замисли този родител (родители) , които оплюват лекарите в болницата, че не им обръщат внимание на тяхните деца, а не казва нищо за личния си лекар. Също така имаме по-голяма дърщеря и когато не сме имали възможност да отидем при личната лекарка на преглед, защото е болна, тя намираше начин да дойде прегледа детето ми.

  • Онуфри

   04.02.2016 at 11:05

   Много правилно! Човек трябва да гледа малко по-обективно на нещата, а не да си мисли, че е само той на света. Повечето хора си мислят, че болницата е поликлиника и че могат да търсят там лекари по всяко време и да бъдат преглеждани безотказно. Но какво да кажат лежащо болните, ако лекарят няма време да ги види защото постоянно слиза до Спешно отделение да преглежда болни, които не са си намерили джипито?

 8. Без коментар

  03.02.2016 at 21:49

  А не дай боже да ги попиташ каква диагноза са ти поставили и с какво те лекуват!Все едно им бъркаш…..

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсят шофьор, блъснал пешеходец на пътека в Габрово

Полицията в Габрово издирва шофьор на лек автомобил, блъснал пешеходец на пътека. Инцидентът се е случил в петък, 8 ноември, около 17.00 часа на сигнализирана пешеходна пътека в района на улица „Скобелевска“.

По първоначални данни, лек автомобил с неустановени марка, модел и регистрационен номер, блъснал преминаващ пешеходец. След удара, водачът на моторното превозно средство провел разговор с блъснатия от него 36-годишен габровец, след което го транспортирал до центъра за Спешна помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

В следствие на пътнотранспортния инцидент, пешеходецът получил леки натъртвания и охлузвания в областта на ръцете и дясното рамо, за щастие животът му бил извън опасност.

Причинилият и не подал сигнал в полицията виновен водач, както и управляваният от него автомобил се издирват от органите на реда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметове и общински съветници положиха клетва

Климент Кунев бе избран за председател на Общинския съвет в Габрово.

Новоизбраните общински съветници, кметът на община Габрово Таня Христова и двама кметове на кметствата Поповци и Яворец положиха клетва да се ръководят от интересите на гражданите и да работят за тяхното благоденствие.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Те встъпиха в длъжност днес, 11 ноември, по време тържествена сесия на новия Общински съвет – Габрово, мандат 2019 г. – 2023 г., свикана със заповед на областния управител на Габрово. В състава на местния парламент на Габрово влизат 33-ма общински съветници, а Таня Христова ще бъде кмет на общината за трети мандат.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Гости на тържественото заседание бяха народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, областният управител Невена Петкова, бившите кметове на Габрово Иван Петров (ноември 1988 – октомври 1990) и Николай Дачев (ноември 1995 – ноември 1999г.).

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Тържествената сесия беше открита от губернатора на Габрово, който поздрави общинските съветници и избраните кметове, пожелавайки ползотворна съвместна работа в името на по-доброто бъдеще на гражданите, чиито интереси да бъдат защитавано надпартийно.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Невена Петкова подчерта, че в нейно лице и в качеството й на областен управител Общински съвет – Габрово има партньор, ангажиран с проблемите и радостите, разчитайки на опита, новаторството, професионализма и отдадеността.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Петкова призова местните парламентаристи да бъдат водени в работата си от думите „Съединението прави силата“, защото само заедно могат да бъдат постигани повече набелязани цели.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Председателят на Общинската избирателна комисия Мария Недева прочете поименно състава на Общински съвет – Габрово, а всеки един от общинските съветници и кметове положи своя подпис и получи удостоверение за мандат 2019 – 2023г.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Дневният ред на местния парламент в Габрово се състоеше от 3 точки. По традиция заседанието бе водено от най-възрастния общински съветник, като този път честта се падна на Йордан Ташков.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Габрово Нела Рачевиц предаде на новия – стар градоначалник Таня Христова кметската огърлица с герба на общината, един от символите на местната власт.

Христова поздрави всички, които са част от новия общински съвет. Тя пожела успешен мандат, принципни и аргументирани позиции в дебатите, и изрази увереност, че с енергията на младите, които за пръв път полагат клетва като общински съветници и с увереността на по-опитните колеги, ще се намерят най-добрите решения за общината.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

„Ще работим с разум, мъдрост и отговорност към габровци. Днес няма да ви обещая, че ще бъда нова, различна или, че ще приличам на някой друг. Няма да ви обещавам чудеса. Ще Ви обещая, че ще продължа да работя – с повече енергия, с повече решителност, откритост и всеотдайност, за да расте градът ни и ние с него, с още по-бързи темпове, и да постигаме повече успехи. Истински вярвам, че заедно ще придадем смисъл и стойност на следващите четири години и давам клетва безкористно и всеотдайно да служа на интересите на всички габровци“, заяви Таня Христова.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Тя даде заявка и акцентира, че през този мандат общината ще насочи повече поглед към кварталите на Габрово и селата, а сред основните задачи са изцяло нов градски транспорт, нова индустриална зона, високи технологии и иновативни подходи в образованието.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

„Наред с всичко това, на Габрово му предстоят и нови предизвикателства. От нас зависи отварянето на града да му носи само добавена стойност и нови инвестиции. Бъдещето е на идеите и възможностите, които изискват нови форми на партньорства, както между местна власт, образование и бизнес, така и между различни градове и региони. Вярвам, че най-доброто за Габрово предстои!“, добави още кметът Таня Христова.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В дневния ред на тържественото заседание бе включена и точка, касаеща избора на нов председател на Общински съвет – Габрово. След тайно гласуване и с близо 1/3 недействителни бюлетини за поста беше избран Климент Кунев, който ще поеме ръководството на местния парламент.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Вече бившият заместник – кмет на Габрово получи подкрепата на 19 негови колеги, а опонентът му Диляна Стефанова – едва 5. Девет бяха недействителните бюлетини, пуснати в избирателната урна.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Новият председател на Общинския съвет в Габрово благодари за подкрепата и гласуваното доверие.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

„Поемам с огромна отговорност и се надявам да не ви разочаровам. Промяната и новите предизвикателства обикновено мотивират и зареждат с енергия. В досегашната си работа съм се стремил да бъда диалогичен и съм искал само едно – да се върши работа по-спокойно. Ще продължа да го правя и тук. Ще се опитам да създам в Общински съвет благоприятна работна среда. Ще насърчавам конструктивния диалог. Ще настоявам да запазваме добрия тон. По отношение на най-важните решения ще се опитам да ви мотивирам да загърбим политическите различия и заедно, с консенсус, да приемем тези решения в полза на Габрово, габровци и жителите на габровските села. Ще работя с всеки, който познава проблемите и иска да бъде част от тяхното решение. Нека каузата Габрово бъде кауза за всички нас не само на думи, но и на дела“, заяви Климент Кунев.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Очаква се до края на седмицата да стане ясно кой общински съветник в коя постоянна комисия ще участва, като срокът за заявяване на това е петък, 15 ноември. А ден преди това – до 14 ноември, ще да бъдат сформирани групи. Предстои новият председател на Общински съвет – Габрово да насрочи и свика първото редовно заседание на местния парламент, което се очаква да се проведе в последния четвъртък на месец ноември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Габрово между Изтока и Запада“ е мотото на Карнавала (снимки)

„Габрово между Изтока и Запада“. Това е мотото, под което ще преминат всички инициативи, свързани с Карнавала, който ще се проведе на 16 май 2020 година.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Темата на Карнавала бе обявена днес, 11 ноември, точно в 11 часа, 11 минути, 11 секунди и 11 стотни на откритата сцена на ул. „Радецка”, където от Сдружението на Местни Ентусиасти Шеговито Настроени Относно Нещата Естествата Щенията и Обобщенията /СМЕШНОНЕЩО/ оповестиха дълго пазената и очаква тайна.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Режисьорът на най-мащабната карнавална фиеста у нас Иван Минчев, заедно с Жената Котка, чиято кандидатурата по време на церемонията беше издигната за президент на БФС, дадоха старт на петото годишно време в Габрово и обявиха началото на подготовката за следващия Карнавал.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Компания им правиха макетите на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, прегърнат с вече бившия президент на футболната централа у нас Борислав Михайлов, пред които имаше топка и голяма бутилка уиски.

„Виждам, че днес на събитието ни са се събрали няколко хиляди габровци и за мен е удоволствие да ги поздравя в този прекрасен, слънчев ден. Все така слънчево ще бъде до 16 май, капка дъжд няма да падне, защото язовирът е пълен за 10 години напред“, заяви шеговито Иван Минчев.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Жената Котка всъщност се казва Котката Грозданка от Торбалъжи, избрана след дълъг кастинг на площада в селото сред други 242 мъркащи животинки, поясни режисьорът на габровския карнавал. Освен всичко Котката Грозданка е Мис Свят и ще бъде изпратена на световния конкурс за красота на Сейшелските острови.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

С издигнатата кандидатура за президент на БФС Жената Котка ще допринесе за положителния имидж на Габрово, тъй като обичаме да сме първи, имаме и традиции. Габрово цъфти, че чак свят му се вие. И ако не сте си направили неизбежната асоциация „мислим само за теменужки и кръгови“, съобщиха водещите на празника.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Чрез новия президент на БФС, футболът на всички нива ще бъде „оправен“, а всички „мишки“ изгонени, налагайки стриктна финансова дисциплина, нещо което липсва толкова много години.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За финал на церемонията по обявяване на карнавалното мото Котката Грозданка, заедно с Оркестър Габрово и Стефан Косев поздравиха гостите на събитието с музикални изпълнения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица