Новини, Общество|01.02.2016 13:45

Цената на живота ни в ръцете на докторите. Желание или възможност?

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На редакционната ни поща info@gabrovonews.bg получихме сигнал от гражданин, срещнал се отблизо с действителността в здравеопазването ни на местна почва. Историята му е повече от показателна за състоянието на сектора и отношението към нуждаещите се хора. Изводите от случилото се оставяме на Вас.

Публикуваме сигнала му, без редакторска намеса.

„Аз съм поредният човек, сблъскал се с така всеизвестното безхаберие в лечебните заведения, в случая в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Имам дъщеричка на 8 месеца, които навършва точно днес на 01.02.2016. Снощи започна да киха и кашля, придружено от обилна хрема. Детето ми цяла нощ не можа да спи. Дишането му бе затруднено от секретите.

Рано сутринта, след безсънна нощ за всички ни, се обадихме на личния лекар, но ни бе казано, че е от следобед на работа и няма свободни часове в графика си да ни приеме. Единственият ни вариант остана да заведем детето ни в болницата за преглед.

Влизам. Приеха ни в 08:54. Казаха ни, че ще се обадят на доктор от детско отделение и да изчакаме в съседната стая. Обадиха се и докторката (предполагам разочарована, че трябва да слезе от 2-я етаж до приемния кабинет и да ни отдели 2 минути). Тя  директно отговорила, че имала работа и трябвало да чакаме.

Сестрите в спешното бяха много мили и внимателни, и чух коментари понеже вратите бяха отворени как жена, постъпила с ниска захар, й пуснали системи като час и половина не я погледнали хората, които са били на смяна, при което тя изпаднала в кома и след това починала.

Едната сестра изкомемтира при чутото. Цитирам: „Тия са можели да я спасят, заслужават да ги бият докато се напикаят!“

След малко едната от сестрите обикаляше и си говореше: „Не ми пука за габровската болница, разберете. Не ме интересува нищо. Ще отида да си чета книга“. Но поне докато бях там не отиде, защото влезе възрастен пациент, който се молеше да му помогнат защото умирал.

Минаха вече 40 минути чакане с болното ми 8-месечно бебе и едната сестра възмутена отиде да се обади пак защото аз й казах, че малката ще огладнее, а и беше напълнила памперса и нямаше условия къде да предотвратя проблема, мислейки да си ходя след малко.

Мина час и 5 минути и чух коментар. Тя сигурно е полегнала или гледа телевизия. Какво е това нещо ?!?? Бебета до една година трябва веднага или до 15 мин. да бъдат преглеждани, коментираха помежду си сестрите.

След няколко минути едната от тях дойде и ми каза: „Сигурно има спешен случай или е в секцио, но някак си не ми се вярва, след като отговаря на телефона 2 пъти.“

И така дойде и дълго очакваният час 10.20 и една докторка, влизайки директно ме нападна с думите: „Какво правите тук? Имате лични лекари! Какво ми идвате тук? Аз толкова работа имам горе! До следобед има няколко часа! Няма какво да му стане на детето, ако изчакате“.

Отговорих й, че личната ни лекарка е от следобед на работа и няма свободни часове, а и не искам да си правя експерименти с детето ми. Нали затова сте болница, къде да отида другаде?!?

„Аз съм сама в цялото отделение и имам толкова много работа. Ако имаше друг доктор той да стои горе аз да сляза щеше да е друго“, отговори ми тя.

Казах й, че това не е мой проблем и че трябва да го обсъди това, с когото трябва. Каза ми, че няма доктори …

„Какво и е на малката?!?“, попита ме все пак тя.  Обясних й симптомите и откога е така, при което я прегледа и ми изписа лекарства.

Процедурата с прегледа беше не по дълга от 3 минути, а чакахме почти час и половина.

Преди няколко месеца отново се сблъсках с нехайството на нашата болница, след като на тренировка по бокс ,,спортистът на годината “ за Габрово беше ударен лошо в окото и състоянието му беше тежко.

Закарах го в болницата и като позвънихме в очното отделение ни отвори една сестра и ни овика какво сме правили тук, че била сама, нямало доктори и да сме отишли в някой частен кабинет. Аз я прекъснах и й обясних, че не съм наясно, защото не ми се е налагало къде трябва да ходя при положение, че болницата нали е затова, да се лекуват хората. То в болницата като не мога да намеря лекар, то къде другаде?!?

След дълги молби я убедих някак си да го прегледа, защото не можеше да си отвори окото и го болеше много. Прие го. Капна му капки с успокоително, направи преглед и момчето се оправи. Не е до възможност, а до желание да ти помогнат в нашата болница.

След случая днес няма как да остана безмълвен, защото съм много дълбоко разочарован от безхаберието на докторите.

Искам да изкажа благодарност на сестрите, които бяха много мили с мен и да помоля органите, които вземат заплати да си свършат работата и да подсигурят достатъчно персонал в отделенията, мотивирайки докторите, защото все пак става въпрос за човешки животи.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , ,
 • Споделете тази публикация:
 • Facebook
 • Twitter

11 коментара

 • Нещо подобно ни се случи и на нас…преди време детето ми което тогава беше на 1г.и 4 месеца някъде започна да кашля много и аз се обаждам на личната ни докторка.Каза ми че има много хора ,но аз настоях за преглед и ни записа все пак за 10:30часа. Бяхме там навреме наистина беше пълно с хора (имаше само една майка с дете по голямо от нашето.)След като час и половина чаках с малкия на ръце жената с детето се смили и ми даде път.Чувайки обаче това една жена притеснена,че ще загуби реда си веднага като личната отвори вратата се шмугна вътре.Аз казвам на докторката кажете ми кога да дойда по късно до колко сте на работа защото вече малкия не може да търпи,а тя и отговаря ООО не знам кога гледайте какво е може да не стане днес!!! При тези думи разбира се се обърнах и си тръгнах. Решихме да се качим в болницата .Както във вашия случай извикаха доктор от детското.След като си почакахме добре дойде лекар и за започна ма какво правите тука вие лекар нямате ли си..и тн, голямо мрънкане, обяснихме ние случая и няма как ще ни преглеждат.питаха ме за егн-то на малкия аз обаче не го знаех на изуст и отидох до колата за паспорта.Доктора така ме изгледа и ми каза :може сама да прецените що за майка сте ,,,! може и аз да съм в грешка,но не мисля че коментара му беше уместен. така .набързо го прегледа ..нищо му няма каза…вечерта малкия вдигна температура и 5ч. сутринта хайде пак в болницата. Прегледа го един много загрижен младеж ,любезен.Имаше ангина.Загрижения лекар каза елате след 2 дена аз пак съм на смяна ,искам да го прегледам да видя как е.викам си ейййй има хора на тоз свят хахаха не просто на следващия преглед в БОЛНИЦАТА се оказа че искаше да ми земе 30лв като на частно….имам да разказвам много много случай за нашата болница…веднъж в спешното искаха да ми правят спешна операция апендицит,пък аз съм имала песачинки в бъбрека,но доктора беше зает да играе на компютъра на хеликоптерчета и как да разбере човека.или когато баща ми получи припадък и си глътна езика ,извикахме линейка и ни казаха,че не може да дойдат,защото няма температура…Със сигурност не сме само ние в това положение,,,трябва да се вземат мерки за това безхаберие!!!!

 • Тази „болница“ трябва да се закрие,защото пацентите не получават нито лечение,нито необходимите грижи!Ходещи клинични пътеки ,а не пациенти са постъпващите там!Но какво повече може да се очаква от подобно „ръководство“?Горчив спомен имам от г-жа Савчева/за мен тя не е лекар/ в качеството си на завеждащ детско и дежурен „лекар“ една вечер преди години.Поведението й и речника ,който използаше по скоро характерни за циганския етнос ме втрещиха!Съжалявам,но елементарното възпитание което липсва на по-голямата част от персонала не бива да толерирано! на тези 500-600 човека работещи там и мрънкащи за заплати при всеки удобен повод ТРЯБВА ЕЖЕДНЕВНО ДА ИМ СЕ ВТЪЛПЯВА,ЧЕ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ ИЗЛИЗАТ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ!

 • Д-р Савчева, за пореден път Ви припомням : спрете да пилите само на сестрите на сутрешния рапорт, а обърнете повече внимание на докторите. Защото поведението на сестрите се контролира от докторите, а последните също се нуждаят от сериозен урок по морал. Репликата „Не ми пука за габровската болница“ също принадлежи на докторка от Спешно отделение, която изпълнява и ръководни функции в същото и която явно толерирате. Не забравяйте, че рибата се вмирисва откъм главата!

 • Хора,ако искате да оживеете,да получите правилна диагноза и подходящо лечение НЕ ХОДЕТЕ В ТЪРГОВСКОТО ДРУЖЕСТВО НАРЕЧЕНО МБАЛ „ТОТА ВЕНКОВА“ БЕЗ ДА СТЕ СИ ЛЕПНАЛИ БАНКНОТА ОТ 50 ИЛИ 100 ЛВ НА ЧЕЛОТО,ЗА ДА ВИ „ОБСЛУЖАТ“ НОРМАЛНО !АКО СТЕ РАЗУМНИ И ДЪРЖИТЕ НА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО СИ ИЗОБЩО НЕ ХОДЕТЕ ТАМ!!!ТЪРСЕТЕ АТЕРНАТИВИ- ДРУГИ БОЛНИЦИ/ДЪРЖАВНИ,ОБЩИНСКИ ,ЧАСТНИ/ И ЛЕКАРИ С ДОБРА РЕПУТАЦИЯ И ОТЗИВИ !!

 • Като гледам какви доктори вземат заплати в болницата,започвам да си мисля,са си взели дипломите както циганите си вземат шофьорските книжки

 • Онуфри,Онуфри.. И като им пили какъв резултат има ?Някакви обидчиви/ако ги попиташ нещо/,троснати и нацупени все едно ги карат насила да работят.Но пък иначе все за пари реват.Та по резултатът от „пиленето“ се вижда какъв авторитет има пред тях ръководството.

  • Ами нормална реакция според мен. И на теб ако ти обясняват всяка сутрин, че не ставаш за нищо после ще ходиш цял ден сърдит, а след 100-я път вече ще спреш и да слушаш и ще теглиш майната на всичко. Въпросът ми е защо не пили на лекарите, от които зависи да потръгнат нещата?

   • Нормалната реакция е като не те устройва работата и упражняват тормоз над теб е да напуснеш и да си намериш друга работа,а не да теглиш майни и да си го изкарваш на пациентите!Ама то в България е така – намериш си някаква работа и мръкаш дf пенсия от нея ,но не напускаш!

 • Нямам нищо против да се говори против хората. но първо се замислете какво е направил личния лекар за детето, като щом е бил втора смяна сутринта е имал време да посети пациента вкъщи. В същия момент на мен ми се роди преждевременно момченце в седмия месец и в кувьоз и същата лекарка и нейните колежки се грижат за моето дете и другите нормално родени деца, които имат малко по-голяма нужда от 8 месечното бебе, така че първо трябва да се замисли този родител (родители) , които оплюват лекарите в болницата, че не им обръщат внимание на тяхните деца, а не казва нищо за личния си лекар. Също така имаме по-голяма дърщеря и когато не сме имали възможност да отидем при личната лекарка на преглед, защото е болна, тя намираше начин да дойде прегледа детето ми.

  • Много правилно! Човек трябва да гледа малко по-обективно на нещата, а не да си мисли, че е само той на света. Повечето хора си мислят, че болницата е поликлиника и че могат да търсят там лекари по всяко време и да бъдат преглеждани безотказно. Но какво да кажат лежащо болните, ако лекарят няма време да ги види защото постоянно слиза до Спешно отделение да преглежда болни, които не са си намерили джипито?

 • А не дай боже да ги попиташ каква диагноза са ти поставили и с какво те лекуват!Все едно им бъркаш…..

Напиши коментар