Свържи се с нас

Новини

Кои са инвестиционните акценти в Бюджет 2016 на Габрово?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Инвестиции в интегриран градски транспорт, образователна инфраструктура, градска среда, подобряване качеството на услугите „сметосъбиране и снегопочистване“, повишаване знанието и мотивацията за разделно изхвърляне на отпадъци, енергийна ефективност, аварийно – възстановителни работи, както и обекти, подходящи за предоставяне на концесия, са сред основните акценти, заложени в проекта за Бюджет 2016 на община Габрово.

Това стана известно от думите на кмета Таня Христова, която по време на своя брифинг коментира в детайли пред журналисти новия проектобюджет на общината.

Доставка на нови екологични автобуси, подобряване организацията на движение на натоварените светлинно регулирани кръстовища, изграждане на електронна система за информация в масовия градски транспорт, обхващаща спирките и превозните средства, са част от инвестициите в интегрирания градски транспорт. Освен това ще бъде извършено възстановяване, ремонтиране и модернизиране на два пешеходни подлеза и реконструкция на пътно кръстовище и предгаровия площад. Ще бъде създадена зона за почасово платено паркиране в централната градска част, по-известна като „синя зона“.

По отношение на образователната инфраструктура се предвижда ремонт, модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и изграждане на достъпна среда в Основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, където ще бъдат ремонтирани помещенията, съществуващите инсталации и изграждане на нови. Двете училища ще бъдат оборудвани и обзаведени, а прилежащите дворни площи благоустроени.

Най-много инвестиции – 9 на брой, ще бъдат направени в градската среда. Предвижда се благоустрояване на парк „Колелото“ и прилежащите квартални пространства, благоустрояване на зоната в района на Шиваров мост, чрез реорганизация на движението посредством изграждане на ново кръгово кръстовище и цялостно благоустрояване на междублоковите пространства в прилежащата зона.

Освен това ще започне изграждането на „Източната градска улица“, с всички елементи – пътно платно, предпазни пътни ограждения, тротоари, отводняване, улично осветление, благоустрояване на прилежащи озеленени площи и довършване на съществуващия тунел, настилки, осветление, вентилация и др.

Инвестициите в градската среда продължават със стартирането на строителните дейности по изграждане на пешеходен мост над река Янтра, свързващ улиците „Аврам Гачев“ и „Дунав“ в зоната на НТС-то, осигуряващ пешеходна и велосипедна връзка.

До края на годината трябва да бъде изградено и завършено кръговото кръстовище в квартал Младост, на ул. „Лазурна“ (в района хипермаркет от известна търговска верига). Кръговото ще подобри организацията и безопасността на движението. Ще бъдат благоустроени прилежащите на него пространства.

В комплекс Христо Ботев ще започне рехабилитация на основните пътни артерии, ще бъдат обособени нови паркоместа и ще бъде извършена реконструкция на съществуващите тротоарни площи.

Ще бъдат изградени нови 4 детски площадки в кварталите Негенци, Войново, Стефановци и Русевци, и една фитнес площадка в кв. Русевци.

През тази година трябва да бъде цялостно преасфалтирана централната улица „Юрий Венелин“, както и да бъдат подменени и оформени тротоарните настилки в участъка от у.“Априловска“ до бул.“Априлов“.

Подобряване състоянието на зелената инфраструктура ще бъде извършено чрез: увеличаване капацитета на общинското звено „Озеленяване“, повишаване числеността и квалификацията на неговия персонал, подобряване на техническия потенциал и разделяне на града на обособени зони и определяне на екипи, ангажирани с поддържането на зелените площи в зависимост от категорията им.

Относно повишаването знанието и мотивацията за разделно изхвърляне на отпадъци ще бъдат закупени нова техника за снегопочистване и сметосъбиране, както и ще бъдат провеждани кампании за разделното събиране на отпадъци.

По отношение на енергийната ефективност ще бъде извършена смяна на отоплителната инсталация в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в учебния, административния и обслужващ корпус, чрез изграждане на нова тръбна мрежа и подмяна на компрометираните отоплителни тела.  Освен това ще бъде подменена горивната база в детска ясла „Зора“ и газифициране на сградата.

През тази година предстои внедряването на мерки за енергийна ефективност в 36 жилищни кооперации.

Аварийно – възстановителните работи предвиждат укрепване на обекти, засегнати от катастрофалното наводнение на 28-29 юли 2014 г., чрез възстановяване на улици, съоръжения и участъци от общинската инфраструктура в селата Стоевци, Музга, Стойчовци, Богданчовци, Новаковци, Армени, Враниловци и Гъбене.

Освен това ще бъдат почистени от наноси речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка след нанесените щети от бедствията на 19 юни 2014 г.

Обектите, подходящи за предоставяне на концесия, по отношение на които се предвиждат конкретни действия през 2016 г. са: системата за улично осветление на гр. Габрово, 6 язовира общинска собственост, кафе – бюфет в спортна зала „Орловец“ – преустройство във фитнес зала и кафене, плувните басейни в СОУ „Отец Паисий“ и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, стадион „Априлов“ и Колодрума.

Какво е мотото на Бюджет 2016 и още по темата можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица