Свържи се с нас

Новини

Пътищата проходими при зимни условия в Габровско

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Температурата на въздуха там е минус 13 °С, а височината на снежната покривка около 70 см. Пътното платно е обработено, почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят за местносттта Узана е в добро състояние – почистен и опесъчен. Температурата на въздуха там към този час е минус 11 градуса.

Пътищата за Севлиево, Трявна , Дряново и селата са почистени, на места хлъзгави и са нормално проходими при зимни условия.

Към този час няма потребители лишени от електроснабдяване. Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, топлоподаване и снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност при зимни условия.

Учениците, подлежащи на задължително обучение и живеещи в населени места, в които няма училища през учебната 2015/ 2016 година, са транспортирани и водят нормален учебен процес.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Празник на географията в Габрово

Published

on

Община Габрово, Областна администрация-Габрово, РУО – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти – Габрово организират „Пролетен празник на географията“.

Празникът ще се проведе на 22 април, понеделник, по повод „Деня на Земята“ в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието ще започне в 15.00 часа. Ще бъде излъчен екологичният филм „Море на вятъра“, след чийто край ще бъдат наградени изявени ученици, постигнали успехи по География и икономика при извънкласни изяви през учебната 2022-2023 г.

След награждаването ще се проведе викторина за училищни отбори от общините на област Габрово, придружена от кратка фолклорна програма.

Викторината е на тема: „Габрово в географията и историята на България“. Въпросите за нея са подготвени от комисия, чиито членове не са от област Габрово, с председател проф. Марин Русев, председател на УС на АПГР.

Заявка за участие са заявили ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ“Д-р Никола Василиади“, ПГТ „Пенчо Семов“.

Зареди още

Новини

Преглед на падналите рога на благороден елен тази неделя на Градище

Published

on

Каним ви отново на Градище в неделя в 11.00 часа! Особено, ако се вълнувате от популацията на благороден елен в нашите ширини. Ще можете да се срещнете с представители на Държавно горско стопанство – Габрово, природолюбители и ловни специалисти, които ще направят преглед на падналите еленови рога.

Важно е да се отбележи, че това не са рога от убити животни, а естествено паднали и събрани от горите. Благородните елени сменят своята корона всяка година през месеците февруари и март.

Тя пораства отново бързо след това, но рогата могат да дадат много информация за здравето на елените, храната, до която имат достъп, възрастта им, броят им, че дори и понякога за тяхната съдба – срещали ли са се с хищници, спорили ли са с други мъжки и т.н.

Събитието ще се състои на поляната на Градище на 21 април, неделя, в 11.00 часа. Естествено то е безплатно и всички любители на чистия въздух и природата са добре дошли.

Прегледът е част от поредица събития „Горски срещи на Градище“, които се провеждат всяка неделя на любимата поляна. Те са организирани от Фондация „От БГ“ и са със свободен достъп, както и самата поляна.

Барчето на поляната също работи и предлага страхотен билков чай, лимонада, скара и бира, а следващото събитие от поредицата ще е на 28 април – ЗДРАВОсловно с Петя – арт терапия с рисуване!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица