Икономика, Новини|19.01.2016 9:45

20% ръст на туристите отчитат в община Габрово

снимка: Министерство на туризма

снимка: Министерство на туризма

Отчита се 20% ръст на броя посетители на културните институти и забележителности в община Габрово през 2015 г. в сравнение с предходната година.

Националният музей на образованието се радва на най-голям ръст на туристически посещения – 44% в сравнение с 2014 г., а през миналата година Етъра е посрещнал 13 милионния си посетител.

Ръстове има и в посещенията на всички останали забележителности на територията на общината, а приходите от нощувки за периода януари-септември 2015 г. са достигнали близо 2 млн. лв.

Това стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш и местната власт от региона.

„Габрово е сред най-активните в сектор туризъм. Повече от 30 атракции от региона са част от онлайн Регистъра на туристическите атракции, който Министерството на туризма разработи, а общината се включи и в билборд кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм“, каза Николина Ангелкова.

По думите й Етъра се рекламира на билборд в центъра на Видин, а кампанията е много добър пример за сътрудничество между общините и държавата.

„Продължаваме да работим и по инвестиционната карта на страната в областта на туризма и развитието на Узана като курортен комплекс със сигурност ще е сред активно представяните проекти на международно ниво“, подчерта министър Ангелкова.

По-рано през деня тя проведе среща и с кмета на Габрово Таня Христова, която подробно я запозна с възможностите за развитие на местността като по-атрактивна зимна дестинация. Към момента там има 8 ски писти оборудвани с влекове, трасетата са много подходящи и за ски бягане и ски ориентиране, като са провеждани и международни състезания в тези дисциплини.

През лятото местността се ползва и за рекреационен, спортен, младежки и био туризъм. Изготвен е и Подробен устройствен план за развитието на Узана и към момента е важно да бъде провлечен сериозен инвеститор с дългосрочна визия за развитието му.

„Габрово е част и от една културно-историческите дестинации, които разработихме – „Българска архитектура и занаятчийство“, а регионът ще бъде застъпен и в някои от предстоящите журналистически и експедиентски турове, които подготвяме през идващата година“, каза още Николина Ангелкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар