Новини, Общество|18.01.2016 15:35

Севлиевци отбелязаха годишнина от рождението на ген. Никола Генев

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Днес, 18 януари се навършат 160 години от рождението на генерал Никола Генев. По този повод Община Севлиево организира честване пред барелефа на мястото на бащината му къща. За да засвидетелстват своето уважение и да си спомнят делото на Генерала венци и цветя поднесоха кметът на Севлиево д-р Иван Иванов и председателят на Общински съвет Здравка Лалева, граждани, ученици и представители на институции.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Слово за героичния живот на Никола Генев изнесе директорът на Историческия музей Найден Петров. В него той изтъкна, че генерал Генев учи и преподава в Хаджистояновото училище. По-късно завършва новосформираното Българско военно училище, а след това и Петербургската стрелкова офицерска школа. Бил е назначен за командир на Македоно-одринското опълчение и на Кърджалийския отряд, който наброявал 12 000 бойци. През 1913 г. под негово командване е отхвърлен голям турски десант при Шаркьой. Заради умелото водене на това решително сражение, генерал Никола Генев остава завинаги в българската военна история като „Освободителят на Източните Родопи”.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

И до днес, в родния му град Севлиево, животът на ген. Никола Генев е увековечен с паметна плоча и барелеф на мястото на бащината му къща, а улицата е наречена на негово име.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар