Култура, Новини|14.01.2016 11:55

С „Габровски фокус“ ДХС започва новата година

снимка: ДХС

снимка: ДХС

По традиция в началото на всяка година Домът на хумора и сатирата представя пред габровци и гости на града подбрана колекция от богатия си художествен фонд „Хумор на народите“.

В първата изложба от тазгодишния културен календар на фокус са габровските творци – графици и скулптори.

Екипът на ДХС цени високо техния талант и приноса им за културния живот в града на хумора.

Настоящата изложба от техни творби е израз на уважение и благодарност за оказваната през годините подкрепа на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и за щедрите дарителски жестове, благодарение на които изкуството на габровските майстори на четката и длетото трайно присъства в музейния фонд.

При всяка възможност творбите на габровските художници се включват в общи и тематични пътуващи изложби, с които Веселата къща гостува в различни градове из страната и чужбина.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В изложбата „Габровски фокус“ са представени 58 графики и рисунки на 21 художници и 14 скулптури на 11 автори.

Творбите са постъпвали във фонда след участия в конкурсните раздели на Международното биенале или са дарявани след представяне на самостоятелни изложби в Дома.

В колекцията са включени графики и скулптури на автори от няколко поколения, създавани в различни периоди от творческия им път.

Редом с изящните творби на доайените в графичния жанр като Божидар Ковачев, Тихомир Русинов и Пейчо Тодоров, интересни техники и сюжети представя по-младото поколение в лицето на Момчил Михайлов и Мария Коркинова.

Впечатляваща е колекцията от 16 графики на Десислав Пънчев.

В изложбата могат да се видят ранни творби на графиците от средното поколение по техни любими теми: котките на Йорданка Шиякова и Божидар Мечев, приказките на Богдан Фъртунов, любовните колажи на Иван Узунов, фигуралните композиции на Пламен Пенев, екслибрисите на Пенчо Пенчев, птиците на Роберто Йонков.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

Колекцията допълват графични творби на автори, доказали се и в други жанрове – Адриан Новаков, Николай Цветанов, Георги Каралиев, Никола Николов, Боряна Димитрова, Николай Русков.

Със своята творба „Вавилонски градини“ е представен Иван Денчев – лауреат на Наградата за графика и рисунка на Министерството на културата от 18-то Международно биенале през 2007 г.

„Габровски фокус“ включва и 14 пластики на най-известните габровски скулптори, утвърдени творци и носители на многобройни награди.

Сред тях са и трима лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, представени с отличените си творби: „Приказка за стълбата“ на Георги Балабанов – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ през 2011 г.; „Габровски нрави“ на Драгомила Дойкин – носител на наградата „Млад талант“ на Лайънс клуб – Габрово през 2013 г.; „Двуглави птици“ на Николай Цветанов – лауреат на Наградата на „Скални материали“ АД – Русе за скулптура през 2015 г.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В изложбата са показани и две статуетки, връчвани като награди на емблематични габровски форуми – „Гаскар“ на Митьо Солаков (Награда на град Габрово в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата) и „Котешки Оскар“ на Адриан Новаков (Награда на Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT).

С по една творба са представени скулпторите Никола Винев, Димитринка Грънчарова, Кина Хицова, Иван Кънчев, Ива Хаджиева, Николай Ръждашки.

Изложбата „Габровски фокус“ е аранжирана в зала 7 на Дома на хумора и сатирата и ще остане на разположение на почитателите на изящното изкуство до 15 март т.г.

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар