Новини, Политика|23.12.2015 17:18

Предпразнично: Габрово вдигна данъците за 2016 година!

данъци 1

Въпреки дебата в зала и призивите на опозицията в Общински съвет – Габрово местните данъци да не бъдат вдигани от догодина, с гласовете на съветниците от ПП ГЕРБ бе приета новата Наредба за определяне на местните налози на територията на община Габрово.

Против предложеното на кмета Таня Христова за увеличение на данъците върху недвижимите имоти и превозните средства гласуваха представителите на БСП, Атака, Движение 21, Будно Габрово и Реформаторския блок.

Според кмета Христова причината за по-високите данъци през 2016 година била увеличаване на възможностите на Общината за решаване на безспорни местни инфраструктурни и други проблеми в градската среда, заради което е необходима актуализация на данъчните ставки и акумулиране на повече средства в общинската хазна.

Лена Енева, общински съветник от БСП – Габрово, контрира изказването на Таня Христова и попита кмета дали по време на предизборната си кампания е обяснявала на хората за готвеното увеличение на данъците, месец и половина след изборите.

Таня Христова отговори, че на всяко едно място или срещане с хора в колективен, или индивидуален формат по време на предизборната кампания, е говорено за бъдещите намерения и развитие на община Габрово.

По думите й хората искали по-добро качество на живот, а за да можело кандидат – кметът тогава да се ангажира с това, трябвало да се случи невисоко увеличение на данъците.

„Никога не съм декларирала по време на предизборна кампания и след избирането ми за кмет, че не се ангажираме да увеличаваме данъчните ставки. Предложението е базирано единствено на желанието на хората. Това те да имат по-качествена градска среда. Аз открито заявих на всички, че правим анализ за актуализация на данъците“, заяви Христова.

Според кмета увеличението на местните налози е поносимо нарастване на данъчните ставки, връщане на един справедлив баланс и опит за справедлив подход по думите й „към всички нас, които имаме превозни средства и искаме паркоместа, хубави улици, без дупки по тях“.

„Гражданите имат право да заявят своето мнение, но те имат и отговорността да знаят, че възможностите на Община Габрово при тези досега ставки на данъците няма да им позволят почти никакви инвестиции“, каза още габровският кмет.

Николай Григоров, общински съветник от левицата, определи акта на вдигане на данъците като „сурвакница по гърба на габровци“ и изрази съмнение към думите на Таня Христова да е информирала хората по време на кампанията си за предстоящото нарастване на местните налози.

Той обвини управляващите в Габрово в липсата на анализ относно доходите на населението, тъй като размерът на данъците има социална поносимост. „Рискът, от това гражданите да спрат да плащат данъци или да търсят възможности да не плащат, нараства. Въпросът е какви доходи получават жителите на Габрово!“

Григоров беше категоричен, че населението не е готово да поеме такъв размер на местните данъци и такси. „Много са високи. Според мен дебатът трябва да бъде в посока какъв е социално – поносимият размер на увеличението. Смятам, че всичко това влияе негативно на бизнес – климата и демографската политика“, коментира той.

С колко ще бъдат увеличени данъците върху недвижимите имоти и превозните средства можете да си припомните оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

Напиши коментар