Свържи се с нас

Новини

Предпразнично: Габрово вдигна данъците за 2016 година!

данъци 1

Въпреки дебата в зала и призивите на опозицията в Общински съвет – Габрово местните данъци да не бъдат вдигани от догодина, с гласовете на съветниците от ПП ГЕРБ бе приета новата Наредба за определяне на местните налози на територията на община Габрово.

Против предложеното на кмета Таня Христова за увеличение на данъците върху недвижимите имоти и превозните средства гласуваха представителите на БСП, Атака, Движение 21, Будно Габрово и Реформаторския блок.

Според кмета Христова причината за по-високите данъци през 2016 година била увеличаване на възможностите на Общината за решаване на безспорни местни инфраструктурни и други проблеми в градската среда, заради което е необходима актуализация на данъчните ставки и акумулиране на повече средства в общинската хазна.

Лена Енева, общински съветник от БСП – Габрово, контрира изказването на Таня Христова и попита кмета дали по време на предизборната си кампания е обяснявала на хората за готвеното увеличение на данъците, месец и половина след изборите.

Таня Христова отговори, че на всяко едно място или срещане с хора в колективен, или индивидуален формат по време на предизборната кампания, е говорено за бъдещите намерения и развитие на община Габрово.

По думите й хората искали по-добро качество на живот, а за да можело кандидат – кметът тогава да се ангажира с това, трябвало да се случи невисоко увеличение на данъците.

„Никога не съм декларирала по време на предизборна кампания и след избирането ми за кмет, че не се ангажираме да увеличаваме данъчните ставки. Предложението е базирано единствено на желанието на хората. Това те да имат по-качествена градска среда. Аз открито заявих на всички, че правим анализ за актуализация на данъците“, заяви Христова.

Според кмета увеличението на местните налози е поносимо нарастване на данъчните ставки, връщане на един справедлив баланс и опит за справедлив подход по думите й „към всички нас, които имаме превозни средства и искаме паркоместа, хубави улици, без дупки по тях“.

„Гражданите имат право да заявят своето мнение, но те имат и отговорността да знаят, че възможностите на Община Габрово при тези досега ставки на данъците няма да им позволят почти никакви инвестиции“, каза още габровският кмет.

Николай Григоров, общински съветник от левицата, определи акта на вдигане на данъците като „сурвакница по гърба на габровци“ и изрази съмнение към думите на Таня Христова да е информирала хората по време на кампанията си за предстоящото нарастване на местните налози.

Той обвини управляващите в Габрово в липсата на анализ относно доходите на населението, тъй като размерът на данъците има социална поносимост. „Рискът, от това гражданите да спрат да плащат данъци или да търсят възможности да не плащат, нараства. Въпросът е какви доходи получават жителите на Габрово!“

Григоров беше категоричен, че населението не е готово да поеме такъв размер на местните данъци и такси. „Много са високи. Според мен дебатът трябва да бъде в посока какъв е социално – поносимият размер на увеличението. Смятам, че всичко това влияе негативно на бизнес – климата и демографската политика“, коментира той.

С колко ще бъдат увеличени данъците върху недвижимите имоти и превозните средства можете да си припомните оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Иванчо

    23.12.2015 at 21:18

    Браво браво ей за това гласувахме

  2. Мими

    24.12.2015 at 9:37

    вие сте прости и аз съм прост заради това се разбираме…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Иновации и сътрудничество в ПМГ – Габрово

Вече втора учебна година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрво работи по Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Проектът, разработен и защитен от екипа на ПМГ, е „Училище за дигитална, емоционална и социална грамотнност“.

В учебната програма на някои класове са включени иновативни учебни часове по предмети „Софтуерни науки“, „Дигитални науки“ и „Личностно развитие“. Новост през тази учебна година е включването на ПМГ в модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики“ по Националната програма.

От 13 до 15 ноември ПМГ – Габрово е домакин на среща по Национална програма на МОН за сътрудничество и обмен на иновации. В дейностите по мобилност габровската Природоматематическа гимназия участва заедно с Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Попово.

Екипите са съставени от директори, учители и ученици в трите партниращи си гимназии. Предстоящите три дни ще са с акцент върху професионалното сътрудничество, развитие и разпространение на иновации в образованието.

В програмата на форума са включени посещения на открити уроци в иновативните часове. Ще се наблюдават работилница по Създаване на игри в 5 клас, уроци Роботика и Програмиране на Scratch в 6 клас, Компютърна графика с CorelDraw, Програмиране на Java и Обучение за MOS (Microsoft Office Specialist) в 9 клас, Програмиране на различни езици и работа с графични среди в 10 клас.

Съвместната работа включва поредица от представяния и дискусии между екипите и предложения за развитие.

Гостите ще посетят забележителности на Габрово и околността, тъй като са важни и неформалните дейности с приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В две габровски училища стартират пилотно 2 Национални програми

Габрово е един от градовете в България, в които през учебната 2019/2020 година ще стартира пилотното изпълнение на две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества, информираха от местната общинска администрация.

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационният център към Община Габрово ще реализират програмите в ОУ „Неофит Рилски“ и ПГТ „Пенчо Семов“, като ръководствата на училищата са оказали пълна подкрепа за осъществяването им.

В ОУ „Неофит Рилски“ ще бъде въведена превантивна програма „Кодово име „Живот“, насочена към ученици от 5 до 7 клас, а в ПГТ „Пенчо Семов“ – превантивна програма „Връстници за избор и живот“, обхващаща учениците от 8 до 11 клас.

снимка: Община Габрово

И двете национални програми са разработени от екипи на Националния център по наркомании, съвместно със специалисти от Превантивно – информационните центрове в страната и са одобрени за прилагане от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.

Основна цел на превантивните програми е предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин на живот сред подрастващите. Програмите използват предимно интерактивни методи и подходи и са насочени към развиване на социални и личностни умения и формиране на нагласи за живот, свободен от зависимости.

В превантивната програма, насочена към ученици 8-11 клас, е заложена и активна работа по подхода „връстници обучават връстници“, чрез сформиране и обучение на училищни доброволчески екипи.

В Националните превантивни програми, освен обучения на ученици, са предвидени и информационни срещи с родители и учители, което е предпоставка за тяхната ефективност и възможност за обхващане на всички заинтересовани страни в процеса на превенция на рисковото поведение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица