Свържи се с нас

Любопитно

„Цветен град“ – пример за добро партньорство и за промяна на нагласи

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габрово може да бъде по-подреден, по-зелен и по-цветен с комплексни грижи, ефективно управление и осъзнатост в хората да опазват хубавото около тях. С тази убеденост участниците в публичното представяне на проект „Цветен град“ коментираха дейностите, инициативите и сътрудничеството с побратимената швейцарска община Тун.

В провелото се в края на миналата седмица събитие се включиха доброволците от кампанията по залесяване на жилищни райони, работниците от звено „Озеленяване“, ръководителят на екипа на Балкански институт по труда и социалната политика в Швейцарското междинно звено Димитър Матев, председателят на Общинския съвет Лена Георгиева, секретарят на Община Габрово Полина Тихова и други.

Според зам.-кмета инж. Нела Рачевиц проектът е възможност за структурирана и организирана работа по поддръжка на зелената система. „Имаме примери в миналото за добре оформени градинки и красиви паркове. Но след 90-те години нещата се случваха епизодично и непрофесионално. Сега черпим практически опит от град Тун, което е много по-ценно от директната материална подкрепа. За добрия резултат е важна не само работата на служителите по озеленяване, но и по-голямата ангажираност на гражданите, които са истинските стопани на зелените площи“, подчерта инж. Рачевиц.

От 1 ноември 2014 г. с решение на Общинския съвет в Габрово функционира звено „Озеленяване“. Дейността му се подпомага чрез реализацията на проект „Цветен град“.

Ангажирани са специалисти от Лесотехническия университет, които участват в подготовката на стратегия за развитие на звеното за седемгодишен период. Ръководният екип посети през тази година гр. Тун, за да се запознае с работата на местната структура, а през летните месеци три групи работници преминаха специализирано обучение при швейцарските си колеги.

Областният управител Николай Сираков определи дейностите като добър пример за надграждане на взаимоотношенията с швейцарската страна. „Радвам се, че Габрово може след тежките инфраструктурни проекти да започне да се занимава с онази част, която носи красота в заобикалящата ни среда. Би трябвало да бъдем по-активни и да имаме личен принос в тази насока“, коментира той.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В началото на месец октомври младежи от различни доброволчески организации разпространиха информационни материали за зацветяването на шест района. С осигурени по проекта около 1200 корена растения гражданите облагородиха жилищни пространства в кварталите Трендафил II, Русевци, Голо Бърдо, градинката на ул. „Брянска“, площадките на ул. „Видима“, ул. „Острец“ и между блокове „Арда“, „Камчия“, „Ропотамо“.

През лятото в крайречната зона на ул. „Софроний Врачански“ бяха поставени 31 цветни кашпи върху парапета и още 15 висящи саксии на осветителните стълбове.

В градинката до кръговото кръстовище на Консултативна поликлиника е монтирана фигура на котка от студоустойчива вечнозелена растителност. По проекта предстои да бъдат поставени още три цветни фигури, втора кампания по залесяване на жилищни райони и пленер-състезание за студенти по ландшафтна архитектура.

Подготвя се паспортизация на дърветата в три градски зони – градинката до бившия техникум по текстил, алпинеума и водната площ до драматичния театър и ската с паметника на Капитан Дядо Никола на Шиваров мост.

Информацията ще бъде нанесена в географско-информационната система на общината с тенденция в бъдеще да се направи описание за целия град. За същите зони ще бъдат изготвени и технически проекти за реконструкция и поддържане на зелените системи.

Проектът „Цветен град“ се финансира чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество по схема за безвъзмездна помощ към фонд „Партньорство“. Общата му стойност е 438 947,00 лв. Дейностите стартираха от 1 май 2014 г. и ще продължат до 30 април 2017 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Пикльото“ от Калин Илиев на габровска сцена

В два последователни вторника, на 29 октомври и 5 ноември на камерната сцена на Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово, ще се състоят премиерните представления за Габрово на пиесата на Калин Илиев „Пикльото“.

Началният час и на двете постановки е 19.00 часа, а билети за тях могат да бъдат намерени на касата на ДТ „Рачо Стоянов“.

„Пикльото“ е моноспектакъл на Кирил Михов, а режисьор е Бойко Илиев. Калин Илиев е писател и драматург, чиито последни две книги „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ станаха изключително популярни. Може би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия /безспорна метафора за България, но не само/.

Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик.

Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни. Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?

Драматургът Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Пикльото“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Youth Кино: Късометражно кино, вдъхновение и есенно настроение

Този петък, 25 октомври, от 18.00 в ИМКА – Габрово ще се проведе третото издание на младежкото събитие Youth кино – късометражно българско кино, в разчупена и неформална обстановка.

Събитието е организирано от младежката група „The Youngsters“, част от доброволческия екип на ИМКА, а тазгодишната тема „Autumn mood“ (Есенно настроение), свързана с предстоящия пъстър сезон на годината, е третият проект на младежите, обичащи град си и късометражното кино.

За трети път габровските младежи ще имат възможността да се включат събитието и да изгледат подбрани български късометражни филми, създадени от млади и талантливи автори, сред които филм на Stinky Socks – „The Stinky Movie“ и на младия известен сред тийнейджърите влогър и режисьор Крис Захариев.

Вместо в големия киносалон, всички любители на късометражното кино ще могат да се насладят на страхотните филми в една по-уютна, есенна обстановка с одеяло, чаша горещ шоколад в ръка, добри приятели и разбира се – с пуканки.

Събитието е страхотна предпоставка за нови запознанства и незабравими спомени. При подходящо време третото издание на младежкото събитие Youth кино ще се проведе на открито, пред сграда на ИМКА. Входът за него е свободен!

„Вземете приятелите и доброто си настроение, и ще се видим там.“

Автор: Христиана Стойчева,
10 „А“ клас в НАГ, член на Клуб „Журналистика“ към НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровският театър отваря вратите си за „съботно приключение“ за деца

За втора година Габровският театър ще отвори вратите си за успешната инициатива от сезон 2018/2019 – „Съботно приключение в театъра“. Тя е насочена към най-малката и млада по възраст аудитория в града и региона.

Тази събота, 19 октомври, от 11.00 часа в салона на ДТ „Рачо Стоянов“ официално ще бъде открит сезонът на драматичните представления за деца.

Началото ще постави спектакълът „Принцесата и свинарят“, който е драматизация на популярната приказка от Ханс Кристиан Андерсен. Режисьор на постановката е Марияна Коева. Участват гост-актьорите Камен Коев, Здравко Здравков и актрисата от габровската трупа Тони Христова. Времетраене на представлението: 50 минути.

С инициативата „Съботно приключение в театъра“ ДТ „Рачо Стоянов“ се стреми да възпита уважение към театралното изкуство, интерес към актьорската игра и сцената, да пробуди естетическо чувство и усет към красивото у децата от най-ранна възраст.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В съботните детски представления малките зрители няма да гледат куклен театър, а персонажите от спектаклите ще оживяват пред тях с лицата на актьорите от габровската трупа.

В постановката „Принцесата и свинарят“ децата ще бъдат насочени да откриват красотата в малките неща, да правят разлика между добро и лошо, истинско и лъжовно. Героите в спектакъла ще им покажат значението на обичта и приятелството, как да ценят красотата на природата и да не попадат в плен на вещите и предметите около тях.

Децата ще се срещнат с император Дебелан V и неговата разглезена дъщеря, която ще открие кои са истинските неща в живота с помощта на принца-свинар.

„Съботното приключение в театъра“ започва своя нов сезон с нови приказни герои, любопитни истории и забавни приключения за малки и големи. Билети за представлението може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, както и онлайн.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица