Новини, Общество|01.12.2015 9:00

1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

1-декемвриНа 1-ви декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Кампанията през тази година ще премине под мотото „Нулева СПИН стигма, нулева дискриминация!”. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

През последните 27 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните здравни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е “Да сведем до нула” (Getting to zero). Той отразява новата визия на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г. (Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths).

Последните данни за СПИН в България показват, че България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация.

Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 февруари 2014 г.е 2057 души.

Въпреки това България запазва ниското разпространение на ХИВ, наблюдавано ежегодно, като броят на новите случаи с ХИВ нараства с умерени темпове. Епидемията в България е концентрирана главно в групите на инжекционно употребяващите наркотици и мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, като тенденцията е да нараства делът на втората група. От началото на 2015г. са регистрирани нови 34 ХИВ-позитивни лица, като 28 от тях са мъже и само 6 – жени.

Във връзка с настоящата кампания РЗИ-Габрово съвместно с БМЧК-Габрово, ще раздават информационни материали в търговския център на бул. „Априлов“ в Габрово, като същевременно с това на обособена видео стена ще тече презентация, съчетана с музикален фон, насочваща общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН.

В микробиологичната лаборатория на РЗИ Габрово, всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно и анонимно ежедневно в рамките на работното време на лабораторията от 7.30 до 16.00 ч.

Изготвил: Т. Асенова, ст. инспектор ОЗ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар