Новини, Общество|20.11.2015 12:04

Омбудсманът Мая Манолова предлага закриване на интернатите

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще поиска да бъдат закрити специализираните възпитателни училища – интернати, тъй като те генерират престъпност и не изпълняват целите, за които са създадени.

Това коментира пред габровски журналисти Мая Манолова, която е включена в инициативата на Министерство на правосъдието за създаване на нова концепция за детско правосъдие.

По думите й тези заведения от затворен тип трябва да бъдат заменени от други, по-модерни и по-адекватни на съвременните условия.

Омбудсманът посети възпитателното училище-интернат в дряновското село Керека, за да се запознае доколко са изпълнени препоръките на институцията, дадени при предна проверка, както и какво е състояние на възпитателния и учебния процес при работата с малолетни и непълнолетни, настанени там.

„За съжаление проблемите в тези интернати се неглижират и нещата не се променят съществено. Няма как да не се отчете подобряването в материално-техническата база и изпълнената препоръка всяко едно дете да има свое досие – с личната му история, с медицинските показания за него.

Най-притеснителното обаче е,  че по начина, по който тези интернати са структурирани не изпълняват основната си функция. Трудно едно дете може да бъде превъзпитано в подобно заведение. По-скоро там се генерира нова престъпност. Трудно тези интернати отговарят на минималните цели и стандарти на средното образование.

На практика там учебният процес е изцяло неглижиран. Съобразно възможностите си педагозите се грижат за децата, но на практика целите на това да бъде превъзпитано и обучавано едно дете много трудно се постига.

В тази връзка сме се включени в работата на Министерство на правосъдието по създаването на нова концепция за детско правосъдие и нашето становище ще бъде подобни домове да бъдат закрити. И да бъдат заменени с други алтернативни форми, адекватни на съвременните условия.

Не е нормално, независимо че децата са там заради противообществени прояви и престъпления, те да живеят при подобни условия – без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава със съвременната визия за превъзпитанието, включително и за целите на наказанието“, аргументира се омбудсманът Мая Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар