Свържи се с нас

Култура

Културен календар за месец ноември

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

1 ноември

11.00 ч. „Облачна приказка“

Държавен куклен театър – Габрово

2 ноември

Витрина по повод 130 години (2 ноември 1885) от Сръбско-българската война и участието на габровци в нея. Фоайе. Заемна за възрастни.

Витрина по повод 80 г. от рождението на Георги Мишев (3 ноември 1935), български белетрист. Заемна за възрастни.

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

4 ноември

17.30 ч. Демонстрации по калиграфия с японския майстор-калиграф Кихачиро Нишиура

Художествена галерия „Христо Цокев”

19.00 ч. „Един Джаксън повече“ – премиера

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

5 ноември

16.00 ч. Представяне на в. „За буквите“ и среща с главния редактор Илия Пехливанов

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

6 ноември

14.00 ч. Изложба „Централен Балкан – с очите на младостта“ – творби на участниците в Националния конкурс 2015, в категориите – изобразително изкуство, приложно изкуство и сувенири. Награждаване на победителите в конкурса.

Художествена галерия „Христо Цокев”

20.30 ч. Концерт „Легендите” – песните, които всички обичаме

Спортна зала „Орловец”

7 ноември

10.30 ч. VIII Регионален музикално-фолклорен конкурс “Златен славей”

Зала „Възраждане”

8 ноември

11.00 ч. „Хензел и Гретел“

Държавен куклен театър – Габрово

9 ноември

Витрина по повод 135 г. от рождението на Йордан Йовков. Заемна за възрастни.

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Детски отдел

10 ноември

14.00 ч. „Йордан Йовков – учителят по житейска мъдрост“ – презентация с литературно четене на откъси от Йовковото творчество по повод 135 г. от рождението на писателя (1880–1937 г.) с ученици от ОУ „Ран Босилек“

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Детски отдел

19.00 ч. „Юбилей“ по А. П. Чехов, моноспектакъл на Мариус Куркински

Зала „Възраждане“

11 ноември

11.11 ч. Откриване на Карнавалния сезон

Представяне на изложбите:

Габровският карнавал – 50 години не стигат – изложба плакат и фотография от фонда „Хумор на народите“, посветена на 50-годишнината от Първата седмица на хумора и сатирата в Габрово (1965 г.)
Най-доброто от Кукерландия – гостуваща изложба фотография от ХГ „Жорж Папазов” – Ямбол
Багри от Карнавален Уругвай – фотоизложба, организирана със съдействието на Посолството на Уругвай и почетния консул на страната в София д-р Й. Каламарис

Музей „Дом на хумора и сатирата”

13 ноември

18.00 ч. Съвместна изложба „ГЛЕДНИ ТОЧКИ“: живопис – Петринел Гочев, макети на костюми – Рин Ямамура, фотография – Росина Пенчева (по проект “Памет – минало, памет – настояще, памет – бъдеще” на НЧ “Христо Смирненски 1949”, финасиран по програма Култура на Община Габрово)

Художествена галерия „Христо Цокев“

19.00 ч. – „МаксиМално“ – премиера

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

14 ноември

Преглед на художествената самодейност на читалищата от община Габрово

зала „Възраждане”

17.00 ч. Среща-разговор с Петринел Гочев „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници“

Художествена галерия „Христо Цокев”

15 ноември

11.00 ч. „Червената шапчица“

Държавен куклен театър – Габрово

16 ноември

17.30 ч. Изложба „Светлината в детските очи“ – посветена на Международната година на светлината, организатори: габровският клон на Съюза на физиците в България, Европейски център за образование наука и иновации, Художествена галерия „Христо Цокев”, Целодневна детска градина „Радост”, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”

Художествена галерия „Христо Цокев”

17 ноември

Изложба “Реставрирани и консервирани културни ценности в РИМ – Габрово”

Регионалин исторически музей – Габрово

17.30 ч. Втори международен фотосалон Пловдив „Избрано“

Художествена галерия „Христо Цокев”

18 ноември

19.00 ч. Концерт на Габровски камерен оркестър. Диригент – Мария Бикова, солист: Галина Апостолова – пиано. В програмата: Иржи Бенда, Концерт за пиано и оркестър, Сен–Санс – „Сватбена торта“ за пиано и оркестър, Астор Пиацола – Пиеса за пиано и оркестър, Николай Мясковски – Симфониета

Художествена галерия „Христо Цокев”

19 ноември

17.30 ч. „Раждане на светлината“ – изложба живопис и оригинална музика на Валентин Атанасов (България), посветена на Международната година на светлината (съвместно със Съюза на физиците – Габрово)

Музей „Дом на хумора и сатирата“

20 ноември

Изложба „Как оживява дървото. Непознати мотиви в художественото дървообработване от Троянско” – гостува МНХЗПИ Троян – Изложбена зала /до средата на м. февруари 2016 г./

АЕК „Етър“

19.00 Концерт на Габровски камерен оркестър по авторска музика на Илко Илиев, посветен на 70-годишнината на музиканта

Художествена галерия „Христо Цокев”

21 ноември

11.00 ч. Съботно детско утро с Габровски камерен оркестър, с участието на деца – пианисти от Музикален клуб „Весела“ с преподавател Весела Пенева

Художествена галерия „Христо Цокев”

22 ноември

11.00 ч. „Принцесата и граховото зрънце“

Държавен куклен театър – Габрово

23 ноември

19.00 ч. „Класиката среща Куин“ – Държавна опера Русе

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

27 ноември

20.00 ч. Концерт на група „Кайно Йесно Слонце“

Зала „Възраждане“

29 ноември

11.00 ч. „Красавицата и звярът“

Държавен куклен театър – Габрово

30 ноември

11.30 ч. Андреевден – Андреевденска обредност

АЕК „Етър”

Витрина по повод 180 години от рождението на Марк Твен (30 ноември 1835 – 21 април 1910), американски писател, журналист и хуморист.

„Веселите приключения на Том Сойер и Хъкълбери Фин“ – презентация с прожекция на филма и дискусия по повод 180 г. от рождението на Марк Твен (1835–1910 г.) Посещение на ученици от НУ „Васил Левски”.

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Детски отдел

Още през ноември :

Ателие за приложна работа.

Игра-пъзел „Открий съкровището”

Културна ценност за месец ноември – план-проект на църквата „Св. Троица” от майстор Генчо Новаков /послучай 135 години от полагане на основния й камък/

Регионален исторически музей

Майстор Генчо Новаков и неговият план-проект на църквата „Св. Троица”

Витрина на РИМ-Габрово в МОЛ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица