Култура, Новини|26.10.2015 10:20

Изложба на фамилия Попгенчеви в ДХС

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

В рамките на поредния Весел четвъртък на 29.10. т.г. Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще представи пред габровци мащабна изложба на три поколения талантливи художници от известната артистична фамилия Попгенчеви.

Общо 75 платна на Емил Попгенчев, съпругата му Снежина Попгенчева, дъщерята Ема Байрактарова и внучката Станислава Байрактарова вече са аранжирани в зала „Стефан Фъртунов“ на Дома и очакват официалното представяне пред публика. Изложбата ще представи другата дъщеря Веляна Попгенчева.

Всеки член на фамилия Попгенчеви носи в себе си любовта към изкуството и в течение на годините изгражда свой собствен стил. Прекрасни творци и изключителни хора с добри сърца, Емил и Снежина Попгенчеви продължават да живеят сред нас чрез творбите си, които доставят естетическа наслада, внушават настроения, носят поуки и подтикват към размисъл.

Приживе майсторът на четката често засвидетелства своята обич и уважение към родното Габрово. През 2003 г. проектира и изпълнява декоративното пано „Светът е оцелял, защото се е смял“ върху фасадата на ДХС, в което синтезира габровските символи, местни нрави и маскарадни обичаи. През 2007 г. следва нов щедър жест – художникът дарява на Дома на хумора и сатирата 45 свои и на съпругата си живописни платна (това е най-мащабното дарение за фонда „Хумор на народите“ от съвременен български творец за последните 20 години).

Наследили таланта на родителите си и израснали от малки в изложбените зали и ателиетата, дъщерята и внучката споделят любовта към Габрово и достойно следват пътя на Попгенчеви. И двете участват в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а в настоящата изложба представят общо 23 свои творби.

Откриването на изложбата е на 29 октомври т.г. от 17.30 ч. Гостите на вернисажа ще имат удоволствието за пореден път да чуят възпитаниците на Музикален клуб „Весела“, които ще поздравят присъстващите със свои клавирни изпълнения.

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар