Култура, Новини|12.10.2015 10:20

Свободата на словото, независимостта на медиите

свобода на словото

снимка: Дом на хумора и сатирата

С интересна изложба на актуална тема ще започне програмата на шестия Смешен филм фест – Габрово 2015, който ще се проведе от 12 до 19 октомври.

Днес, 12 октомври, в 18.00 ч. в зала 6 на Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще бъде представена любопитна тематична колекция от карикатури на 15 български и 13 белгийски художници. Всички те са редакционни карикатуристи, известни с публикациите си в пресата по наболели въпроси от политическия живот.

Изложбата „Свобода на словото: независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи“ третира особено актуална и обсъждана тема в последно време. Свободни ли са днешните медии? Има ли цена и граници свободата на словото? Има ли цензура и автоцензура в журналистическите материали? Как обществото се възползва от свободата на словото? Съществува ли журналистическа етика при отразяване на трагични събития? На всички тези въпроси карикатуристите дават свои графични отговори и коментари.

Организатор на изложбата е Посолството на Кралство Белгия в сътрудничество с Националната билиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в столицата. Именно там на 7 септември т.г. бе и първото представяне на колекцията пред публика във връзка с официалното посещение в България на заместник министър-председателя и министър на външните работи на Белгия г-н Дидие Рейндърс. Съдействие за формирането на колекцията оказва и секция „Карикатура“ на СБХ, представяйки творби на едни от най-продуктивните ни редакционни карикатуристи: Чавдар Николов, Илиян Савков, Ивайло Нинов, Ивайло Цветков, Любомир Михайлов и др.

Гостуващата изложба в Габрово ще бъде открита от Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Белгия у нас, както и в присъствието на официални лица и гости.

Веднага след столичани и габровци имат възможност да видят тази интересна колекция, която ще остане на разположение на любителите на карикатурата в продължение на един месец. Изложбата се включва в традиционния „Карикатурен десант“, с който Домът на хумора и сатирата откри есенния сезон и представи 6 мащабни изложби от жанра.

Автор: Дарина Маринчевска,
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар