Свържи се с нас

Новини

Тече изпълнението на проекта „Онкология“ в габровската болница

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Ремонт на помещения, преустройство на диагностични кабинети, кабинет за ЯМР- диагностика, подмяна на асансьорни уредби, съвременна медицинска апаратура и техника са само част от дейностите заложени в проект „МБАЛ Габрово АД – Изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ – Габрово“.

Напредъкът по проекта, както и текущото му изпълнение бяха представени вчера от директорът на МБАЛ д-р Нели Савчева.

Участие в пресконференцията взеха заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, д-р Елвира Фотева – директор на дирекция „Международни дейности, проекти и програми“, г-жа Марияна Василева – ръководител СРИП, членове на борда на директорите и работещи в болницата, кметът на община Габрово г-жа Таня Христова и областният управител на област Габрово г-н Николай Сираков.

„Имахме време да помислим не как да усвоим евросредства, а да имаме апаратура, от която имаме нужда и ще е необходима в перспектива”, обясни д-р Савчева и допълни, че се чувства щастлива и удовлетворена, че вече има обучени кадри, специализирали в болницата в Аалст и на други места, които ще работят с новата техника. „Мисля че с изпълнението на този проект ще отговорим на изискванията на Министерство на здравеопазването за комплексно обслужване на пациентите” – допълни още директорът на болницата.

Заместник – министър д-р Адам Персенски сподели, че въпреки предизвикателствата, работата, която е свършена до тук дава увереност, че проектът ще се финализира успешно. „Тези проекти са изключително важни на фона на все по-острия обществен проблем – онкологичните заболявания.Именно добрата превенция и своевременното диагностициране на заболяването във възможно най-ранната фаза са ключът към запазването на стотици човешки животи”, допълни още д-р Персенски.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово приветства изпълнението на подобен проект и сподели, че важното в момента ще е как тази услуга ще достигне до гражданите. „Защото може министерството да си е свършило добре работата, болницата да има прекрасни условия, апаратура и специалисти, но ако хората сами не се погрижат за себе си – няма да има смисъл от всичко това. Потребността трябва да е във всички ни, да имаме желание да се грижим за здравето си докато сме още здрави и да търсим онези услуги, които предлагат превенция и ранната диагностика.” – категоричен е Николай Сираков.

Основната цел на проекта е да се повиши качеството на медицинското обслужване в област Габрово – необходима предпоставка за подобряване качеството на живот на населението и за постигане на устойчиво социално-икономическо развитие в габровския агломерационен ареал.

информация: Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри. Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областните шампиони.

Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над областния шампион на областите Враца, Монтана и Видин – тимът на ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кои от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на срещата, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за габровци във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на срещата ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата зоналният първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана се включат в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица