Рекорден брой участници във форума „Храната – сакрална и профанна“

храната

снимка: АЕК „Етър“

На 18 и 19 юни първият у нас музей на открито бе домакин на Четвъртата национална научна конференция „Храната – сакрална и профанна“, с научен ръководител доц. д-р Ангел Гоев. Конференцията бе официално открита от директора на Музея доц. д-р Светла Димитрова и зам. кмета на гр. Габрово г-жа Нела Рачевиц.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Научният форум събра рекордните 50 доклада на 55 автора от цялата страна. Имаше представители на регионалните исторически музеи в Перник, Варна, Пазарджик, Габрово, Шумен, Кюстендил; историческите музеи в Исперих, Казанлък, Чипровци, Омуртаг, Велинград, Трявна, Троян, Димитровград, Елхово, Горна Оряховица, Севлиево; Регионална библиотека – Разград; Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН – гр. София; Регионален етнографски музей гр. Пловдив.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Бяха разгледани въпроси, свързани с храната от древността – в гетската столица Хелис, край гр. Исперих, до храненето през социализма, обредното и ежедневното хранене в цялата българска територия, храненето при други живеещи в България етноси – евреи, руснаци, както и на различни от източното православие религиозни групи – българо-мохамедани и алиани.

В самостоятелен панел участваха учени и докторанти от БАН, които се занимаваха с проблеми на съвременната храна и нейните европейски и глобални измерения.

Материалите от конференцията ще бъдат издадени в том IV на научен сборник „Храната – сакрална и профанна“. Конференцията бе съпроводена с изложение на традиционни храни и напитки от Габровския регион.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар