Култура, Новини|12.06.2015 10:44

Летни срещи във Веселата къща

снимка: Дом на хумора и сатирата

С очарованието на лятото идват и желанията за повече смях и веселие. Какво по-лесно от това: една среща с актьор, една книга със спомени от лични срещи с прочут комик, български комедии от златното време на нашето кино… Всичко това предлага Музеят „Дом на хумора и сатирата” и го посвещава на 90-годишнината на невероятния комик, филмов и театрален актьор Георги Парцалев (1925-1989).

В края на миналата година актьорът Звезделин Минков (роден 1959), добре познат на габровци и от изпълненията му като имитатор на Тодор Живков, Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Никола Анастасов, Тодор Колев, Георги Калоянчев и други, ни изненада с книгата си „Малки спомени за големия Парцалев“. Спомени от незабравими за него случки и срещи. Съвсем естествено дойде идеята за среща-представяне в Дома на хумора точно на рождения ден на Парцалев – 16 юни.

По-възрастното поколение си спомня, че само изричането на името на Парцалев предизвикваше усмивка и насочваше вниманието към спектакъла – театрален, телевизионен, естраден или към филма, където участва този любимец на мало и голямо. И сега, дни след телевизионното гласуване за любим български филм, за всички ценители на българската комедия остана разочарованието, че победиха други критерии в класациите…

Следващата седмица Веселият четвъртък ще е … във вторник – 16 юни, на рождения ден на Георги Парцалев. Срещата със Звезделин Минков ще се състои в Залата на жирафите от 17.30 часа. Очакваме авторът й да се превъплъти в някои от любимите си „образи”, а също и да можем да си купим книжката, за да си отнесем автограф.

Пак във вторник и пак в Залата на жирафите, но от 14 часа, почитателите на българската кино ще могат да се посмеят с героите на семейната комедия „С деца на море” (режисьор Д.Петров, сценарий братя Мормареви, 1972). Във филма Г. Парцалев е любимият на поколения зрители чичо Манчо.

В сряда, 17 юни, отново в „Жирафите” от 14 часа ще могат да се видят „Петимата от Моби Дик”, един приключенски филм от 1970 г. с режисьори Гриша Островски и Тодор Стоянов и сценарист Бо рис Априлов. Тук Г.Парцалев е Педро.

А в четвъртък от 14 часа в Залата на жирафите ще гледаме сатиричната комедия „Кит”, една спирана от цензурата лента по сценарий на Христо Михов-Черемухин, на режисьора Петър Б. Василев. В ролята на главния инженер ще познаем Парцалев.

„Да си подарим малко истинско настроение с комедиите на големия Георги Парцалев!“

Автор: Венета Георгиева-Козарева,
Музей „Дом на хумора и сатирата“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар