Новини|27.05.2015 10:34

Тролейбусната мрежа на Габрово – за скрап, искат управляващите!

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тролейбусната контактна мрежа на Габрово най-вероятно ще бъде предадена за скрап, а тролейбусният транспорт ликвидиран. Това стана ясно от думите на заместник – кмета на община Габрово Климент Кунев, който коментира темата пред журналисти. Причина за  изказването му е предложеният от кмета на Общината вариант за интегрирания градски транспорт, което предстои да бъде гласувано на 28 май, по време на редовната сесия на местните парламентаристи.

Три варианта предлагат специалистите за развитие на градския транспорт. Първият предвижда обслужване с електробуси и малък брой автобуси и не включва развитие на тролейбусен транспорт. Той е екологичен, но много скъп, затова не е избран от администрацията.

Вторият – използване предимно на тролейбусен транспорт и малък брой автобуси, като според администрацията това също е скъп вариант, тъй като е необходимо влагането на много средства в подобряване и модернизация на цялата инфраструктура, в това число и закупуване на нови возила. Избран е така нареченият „Смесен вариант”, който включва обслужване, реализирано от автобуси на сгъстен газ и малък брой електробуси. Тролейбусите не фигурират в него.

„Ако бъде подкрепен предложения вариант на практика тролейбусната мрежа ще се яви един актив, който е в тежест на собственика Общински пътнически транспорт, така че съвсем логично е тя да бъде демонтирана и по някакъв начин реализирана при най-добри условия на пазара. Предадена на скрап или каквото и да било. Това би могло да бъде момент на разглеждане на комисия от ОбС., така както действащата в момента наредба регламентира“, заяви Климент Кунев.

По думите му стана ясно още, че към момента е възложено и е налично прединвестиционно проектно проучване на цялата система на градския транспорт на Габрово, в това число велосипеден, товарен организиран пътнически и автомобилен. Изпълнител на проучването е Институт за транспортно изследване ЕООД София, избран след обществена поръчка.

Основната цел на проучването е постигане на необходимата готовност на община Габрово за кандидатстване по проект за Интегриран градски транспорт. Специфичните цели включват модернизация на масовия градски транспорт, с ясната цел – подобряване на функционалността и привлекателността му, подобряване на мобилността и достъпността на гражданите.

Намаляване на задръстванията в Габрово и излъчването на вредни емисии, опазването на околната среда посредством развитие на екологичен градски транспорт, велосипедни и пешеходни алеи и подобряване на безопасността в транспорта, включително оптимизиране организацията на движение и паркиране в града, са още сред целите на проучването.

Срещу идеята на габровските управници вече се обявиха местните социалисти, които в четвъртък ще обявят своите конкретни действия против направеното предложение.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
 • Споделете тази публикация:
 • Facebook
 • Twitter

6 коментара

 • Крайно време е да се разкарат тия коптори.

 • Махнете така наричаните от много време кандилници Икарус.Тролейбусния транспорт е много по-добър и зимата е топло в Тролейбуса , а във Икаруса едвам едвам мърдаш от студ и също така страшно много замърсява Икаруса от Тролейбуса..Вие си знаете изказвам мнението ми но Тролейбусния транспорт си остава най-добър според мен!Много по хубав от тези новите метанчета старо но хубаво 🙂 🙂 😉

 • Спрете тази далавера!!! Ще нарежат кабелите на тролея и ще ги продадат под носа ни. Това е абсолютна кражба

 • Отдавна трябваше да се случи това

 • Да вземат, да се ограмотят зам. кмета и общинските съветници.
  ДОКЛАД – АНАЛИЗ
  ОТНОСНО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТИВНО
  УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧАСТИЕТО НА ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ
  ВЪВ ВЪТРЕШНОГРАДСКИТЕ ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ В БЪЛГАРИЯ

  https://www.mtitc.government.bg/upload/docs/Doklad_Trolleys_final_AD.pdf

  Който не му се чете целия документ, да чете само:

  5.ЗАКЛЮЧЕНИЕ И ПРЕПОРЪКИ

Напиши коментар