Култура, Новини|08.05.2015 11:30

Изложба „И ний сме дали нещо на светът …“ в НМО – Габрово

снимка: НМО – Габрово

От векове на 11 май отдаваме заслужена почит на Светите братя Кирил и Методий, чието дело ни обединява по пътя на възвишеното и духовното. Националният музей на образованието, спазвайки вековната традиция, кани габровци и гостите на града на изложба „И ний сме дали нещо на светът …”, посветена на създателите на славянската азбука.

Делото на солунските братя е сложило своя отпечатък не само върху развитието на славянството, но и върху развитието на цялата европейска цивилизация. Днес съвременна Европа дава достоен израз на признание към епохалното дело на Св. Св. Кирил и Методий и заслугата на България за съхраняването му през вековете. През 1980 г. папа Йоан Павел ІІ провъзгласява светите равноапостоли за покровители на цяла Европа за вечни времена.

На 11 май православната църква чества паметта на Светите братя, докато 24 май в светски план се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Почитането на този празник отразява жаждата на българина за просвета и наука, за национално самоопределение и културно възмогване.

Изложбата представя уникалното в исторически и духовен смисъл дело на Св. Св. Кирил и Методий – дало устойчивост на българската държава, спомогнало за трайното разпространение на християнската вяра. Специално място е отредено на създаването на Глаголицата и Кирилицата. Представени са фотодокументални материали, отразяващи европейската значимост и различните форми на почит към това дело – в житийната литература, зографската традиция, честването на празника, учебната литература, филателията и изкуството на скулптурата.

На 11 май в 11 часа изложбата ще бъде открита с водосвет. Всеки посетител ще получи информация от музеен специалист и ще отнесе спомен със себе си.

Заповядайте в НМО и споделете с нас празника, който изпълва с гордост сърцата на всички българи, че „…и ний сме дали нещо на светът…”!

Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на месец май.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар