Свържи се с нас

Новини

Николай Сираков: „Всичко материално е преходно! Важни са хората“

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител се включи в Дискусионен форум на тема „Заплащане на труда и европейски стандарти“, с който Регионалният съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България отбеляза 25 години от учредяването си. Участници в срещата бяха вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, експерти от централата на синдиката, представители на държавни и местни институции, социални партньори и синдикалисти от област Габрово.

В обръщението си Николай Сираков поздрави всички синдикалисти и отбеляза, че неслучайно срещата им се провежда в седмицата, в която отбелязваме Световния ден за безопасни и здравословни условия на труд.

Според него през последните години, като че ли обществото твърде много се е политизирало и това пречи да осмисли различните роли, в които всеки се намира. Една от ролите, която изпълняват синдикатите е да се грижат за условията на труд на служители и работещи.

„Вашата мисия не е лесна, но пък е изключително предизвикателна“. С тези думи областният управител се обърна към участниците в срещата и допълни, че много му се иска тази сфера да претърпи трансформация като премине от защитата на условията на труд към тяхното реално развитие.

„Смятам, че бизнесът не съществува нито заради капитала, който създава, нито заради продуктите, които произвежда, а заради нас хората. Важното в този процес са хората, защото всичко материално е преходно, но отпечатъкът, който нанасяме върху собствената си душата в процеса на създаване на работа остава трайна следа“, сподели още областният управител.

Сираков акцентира върху това, че грижа на всички, които защитават правата на работещите е да развиват средата и условията, в която се трудят, за да може всеки да разкрие потенциала, който притежава. Според него, когато човек има възможността да разкрие собствения си потенциал и да го реализира, в замяна на което получава достойно възнаграждение – той се чувства удовлетворен. А трайното удовлетворение води до щастие. Това трябва да е обща цел – „да бъдем щастливи и на работното си място“.

В заключение областният управител цитира Робърт Бош, който казва, че не дава добри заплати, защото има много пари, а има много пари, защото дава добри заплати – нека повтаряме това на бизнеса, защото всъщност без нас хората – бизнес няма, апелира Николай Сираков и пожела на синдиката още дълги години да отстоява своята кауза.

По време на форума беше направен обзор на постигнатото от КНСБ в годините и анализ на социално-икономическата обстановка в областта. Обект на дискусия бяха и проблемите по заплащането на труда, колективното трудово договаряне и младежката заетост. Регионалният съвет награди социални партньори и заслужили синдикалисти в региона за принос към дейността на синдиката.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица