Свържи се с нас

Култура

Тринадесето отличие – за български карикатурист

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Вече знаем кои са носителите на награди в шестте раздела на 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Само дни след това, на първи април, ДХС за тринадесети път отличи със специалната си награда български карикатурист, участник в Националната карикатурна изложба. Наградата се присъжда от 2003 година и е учредена, за да отличи най-остроумното участие в престижния национален форум. И тази година Домът изпрати свой представител, за да избере от богатата карикатурна продукция, подредена в един от салоните на СБХ в София. Ежегодният преглед на най-високите постижения в жанра се организира от секция „Карикатура” на Съюза на българските художници и основната му цел е да стимулира развитието на карикатурата у нас, както и да популяризира творческите постижения на художниците, посветили се на това изкуство. Очаквани и много престижни са наградите, които присъжда журито, а наградата на ДХС отдавна разкрива мисията на габровския музей да има верни сетива за най-доброто в жанра.

Така сред повече от петдесет участници журито с председател г-н Илиян Савков и представителят от ДХС г-жа Димка Колева избраха тазгодишния лауреат – Йовчо Савов. Съгласно статута на отличието, Й. Савов получи Диплом и плакет, както и правото да открие в Дома своя самостоятелна изложба. Датата на това събитие е планирана още миналата година и ще съвпадне с гостуването на част от Националната карикатурна изложба на 1 октомври в ДХС. Тогава габровци и гости за трети път ще имат привилегията да попаднат на Международния карикатурен десант.

Йовчо Савов е архитект по професия, но рисува карикатури и си създава име на творец в този жанр още с първите си публикации. С Дома на хумора го свързва участието му във Второто международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика през 1975 г.(така се казва тогава бъдещият голям международен форум на сатиричното изкуство). Почеркът му е много характерен, карикатурата – запомняща се и оригинална. Не случайно веднага е поканен и изпраща свои творби за Антологията на съвременната световна карикатура, която е голямата и несбъдната, уви, мечта на екипа в първите години от създаването на Дома. Днес в художествения фонд „Хумор на народите” се съхраняват 13 негови творби от различни години.

Няма да изреждаме всичките забележителни участия на Й. Савов у нас и в чужбина, белязани с престижни награди. Ще споменем няколко от последните години: Голямата награда от Националната изложба на карикатурата – 2010; през същата година той е един от организаторите на международния фестивал „Градът, без който не можем”, през следващата за участието си в 36-та Национална изложба на карикатурата печели наградата на Столична община на името на Доньо Донев; през 2013 става „Майстор на карикатурата”, звание, с което са удостоени само петима участници в VІІ Международно пловдивското биенале „Майстор на карикатурата”.

Й.Савов има сетива не само за глобалните съвременни проблеми – екология, емиграция, бедност, но и активно защитава позицията си на гражданин и творец. Така пред журналисти на изложбата заявява: „След случилото се с „Шарли ебдо” се изказаха много мнения, както за утвърждаване на безграничността на сатирата, така и за налагане на ограничения, на норматив докъде може да стигне почтеността. Мисля, че все пак трябва да има някакъв предел, защото, както навсякъде, и при карикатурите трябва да знаем къде е онази граница, след която смешното се изражда в простащина и непочтеност”.

До срещата с Йовчо Савов на първи октомври тази година, когато габровските почитатели на карикатурата ще могат да научат повече от самия автор, ни предстоят задочни срещи – от страниците на вестници и други медии, с новите творчески откровения на големия наш карикатурист.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица