Култура, Новини|03.04.2015 15:08

Следпразнично от Дома на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Рожденият ден на Дома на хумора и сатирата отмина, а празникът на 1 април “роди“ три добри новини от Веселата къща.

По време на тържеството директорът на Дома г-жа Татяна Цанкова обяви, че от днес нататък зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще носи името на основателя и първи директор на ДХС – г-н Стефан Фъртунов. Той е почетен гражданин на Габрово, а заслугите му за популяризирането на запазената марка на града –габровския хумор – са забележителни. В просторната експозиционна зала 3 по традиция се излагат живописни платна от музейния художествен фонд „Хумор на народите“ или мащабни гостуващи изложби от сродни институции. В нея се провеждат многолюдните тържества на Веселата къща, организират се концерти и публични прояви, състоят се церемониите по откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и награждаването на лауреатите.

„Стефан Фъртунов е нашият създател; човекът, който превърна мечтите си в реалност и допринесе изключително много светът да научи за Габрово и за габровския хумор“ – изтъкна г-жа Цанкова при обявяване на решението.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Подаръкът, който самият Дом на хумора си поръча за рождения ден, също ще разнася славата на Габрово като столица на хумора. Където и по света да се получи писмо от Веселата къща, то ще бъде лесно разпознаваемо още по плика. Две специални пощенски марки с персонализирани винетки ще отличават пратките, които тръгват от Дома на хумора и сатирата. Те са с номинали от 0,65 лв. и 1.00 лв, а дизайнът им е на художничката Людмила Цифудин. Персонализираната винетка изобразява логото на Музея „Дом на хумора и сатирата“, чийто автор е Богдан Бенев.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

За пореден път светът ще научи за Габрово и за Международното биенале на хумора и сатирата от една реклама, която се появява в сайта на престижни институции, свързани с популяризиране на изкуството. Става дума за прочутата галерия „Тейт“ в Лондон и хотелската верига “Le Meridien Hotels & Resorts” (130 хотела в 50 държави), които работят по съвместен проект, даващ възможност на туристите и гостите на хотелите да научат повече за културните прояви, организирани в близост до мястото, на което са отседнали. Той се нарича „Отключи изкуството“ и дава информация за стойностни изложби, концерти, фестивали, филми и др. Фотос на фасадата на Дома на хумора, препратка към уеб-страницата на Музея и текст, рекламиращ изложбите на 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, са вече на сайта на проекта – в раздела, посветен на хумора в изкуството.

В рубриката „Изложби по света, които предизвикват усмивка“, габровското Биенале е сред трите експозиции, които се препоръчват на туристите това лято (http://lemeridienunlockart.starwoodpromos.com/humour). Другите две са в Двореца „Белведере“ във Виена (Австрия) и в Художествения музей във Волфсбург (Германия). Поканата за включване на Дома в тази инициатива идва от самите редактори на сайта и, съвсем по габровски, е напълно безплатна за институцията. Габровският Дом на хумора е единствената българска институция, представена в проекта на лондонската галерия „Тейт“.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар