Култура, Новини|02.04.2015 16:38

Изложба живопис на проф. Николай Русчуклиев

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествената галерия „Христо Цокев“ – Габрово открива на 3 април /петък/ от 17.30 часа изложба живопис на проф. Николай Русчуклиев.  Картините от експозицията засягат философската тема за пътя в човека и извън него, но можем спокойно да добавим – за пътищата, по които вървим и за правото ни на избор.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

„Аз много съм пътувал, обичам да пътувам“, споделя професорът и добавя: „Човек дори и на едно място да стои пак може да пътува – В СЕБЕ СИ!“. Върху една от стените в ателието на художника стои цитат от Пол Сезан – „Светът не ме разбира и аз не разбирам света. Затова съм се оттеглил.”

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Може би поради това проф. Русчуклиев в творбите си най-често изобразява себе си. Автопортретът за него е жанр, различен от всичко прозаично, лицемерно и фалшиво. В експозицията могат да бъдат видяни и автопортрети, които авторът е рисувал в началото на 2015г. Внимание заслужават и ранните портрети на неговата съпруга Евгения.

Художникът е роден в Плевен през 1932 година. Учи в НХА София при проф. Ненко Балкански, проф. Илия Петров и проф. Борис Митов. Дългогодишен преподавател във Великотърновския университет, факултет по Изобразително изкуство. Проф. Русчуклиев е носител на награда „Русе” за изобразително изкуство. Негови картини се намират в Русенската художествена галерия, Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите в много градове в страната.

Всички картини представени в изложбата ще бъдат дарени от проф. Николай Русчуклиев на ХГ „Христо Цокев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар