Свържи се с нас

Икономика

Област Габрово през погледа на Института за пазарна икономика

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Област Габрово стои добре по показатели на Института за пазарна икономика, но въпреки това няма как да съществува отделно от целия планов регион за развитие.

През изминалия месец излезе доклада от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изпълнението на стратегическите цели и приоритети на Регионалния план за развитие на Северен централен район, който показва, че в периода 2007-2013 в района се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове, информираха от Областна администрация – Габрово.

Независимо, че икономическата активност на населението като цяло регистрира ръст към края на програмния период, същият не е достатъчен за повече от предпоследно място в класацията на регионите. „Така че макар и изследването на Института да показва, че област Габрово е с най-висок коефициент на заетост, няма как тенденциите от развитието на Северен централен район да не ни се отразят по някакъв начин, защото ние сме част от него“, коментира областният управител.

Като най-негативна тенденция за областта ни, както и за целия регион се посочва демографското предизвикателство, пред което сме изправени.

Като се направи сравнителен анализ по областите на база проучването на ИПИ се вижда, че област Габрово е сравнително добре развита, като се наблюдава както концентрация на чуждестранни инвестиции, така и на европейски средства.

Безработицата в областта е традиционно ниска, така например за 2014 година коефициентът на Габрово е 8,80 % в сравнение с 17,70% за Видин и 12,50% за Русе.

Местните данъци и такси са друг показател от изследването, който показва, че в общините в област Габрово са сред най-ниските в страната и остават непроменени през 2014 г. Бизнесът оценява своето взаимодействие с областната и общинската администрация нормално и около средните стойности за страната.

По показатели здравеопазване и околна среда област Габрово получава оценка много добър, що се касае до инфраструктурата – оценката е добра. За сравнение – добра е оценката за Русе, а този показател за Видин и Велико Търново показва средно ниво.

По този повод областният управител сподели, че за него липсата на комуникация, приемането на р. Дунав за граница, а не за възможност – всичко това са част от възможности, които са били пропуснати.

„Оставам с надеждата, че с изграждането на АМ „Хемус”, с изграждането на тунел под връх Шипка, дори бих добавил и проекта с изграждането на воден канал Русе – Варна, макар на някой да им се струва много екзотична, северна България ще съумее да върне своето достойно място на икономическата карта на България в близките 5 години“, допълни още в коментара си за анализа Николай Сираков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Близо половин милион лева неплатени глоби събра НАП

483 401 лева от неплатени глоби към различни институции събра НАП – Габрово от началото на годината, информираха местните данъчни. Това са глоби на лица, пропуснали да платят задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, Агенция „Митници“ и др.

Най-много, 139 000 лева, са събрали габровските данъчни за Министерството на околната среда и водите.

Над 105 хиляди лева са събраните просрочени глоби на КАТ и други органи на МВР. 49 000 лева са събрани до края на месец септември от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт.

От НАП – Габрово препоръчват на фирмите или физическите лица периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело.

Директорът на Приходната агенция в Габрово Драгомир Кунев Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.

От приходната агенция съветват всеки, който има просрочени задължения, да ги внесе доброволно в предвидените от Закона срокове, за да се избегне налагането на принудителни мерки за събирането им.

От местния офис на Агенцията напомнят още, че всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към приходната агенция, се проверява за това дали не дължи някаква глоба.

В случай, че клиентът има такава, тя се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и много други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Рекорден брой посетители в музей „Етър” от началото на годината

Рекорден брой посетители са преминали през музей „Етър” през първите девет месеца на 2019 година. 196 150 българи и чужденци са присъствали на организираните от екипа на музея събития, разгледали са изложбите, разходили са се из музейните обекти.

снимка: Музей „Етър“

Само през септември през „Етър” са преминали 36 353 души. Това е месецът с най-много посетители през цялата година. Принос, разбира се, има Международният панаир на традиционните занаяти, проведен на 6, 7 и 8 септември, който привлече интереса на 15 233 души. Това е рекорд по посещаемост и за самия Панаир.

Музеят е бил интересен за публиката през цялата година, става ясно от обобщените данни за деветте месеца. 34 795 са посетителите през август, 25 719 през юли, 25 692 през юни, 31 620 през май. През пролетта музеят също е предпочитана дестинация за десетки хиляди българи и чужденци.

снимка: Музей „Етър“

Дори през зимата в „Етър” идват впечатляващо много хора. Екипът на музея очаква до края на годината да бъде надминат рекорда по посещаемост от последните 10 години, регистриран през 2016-та – 211 442 посетители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Възнагражденията на членовете на избирателни комисии не се облагат

Във връзка с предстоящите на 27 октомври местни избори, от офиса на НАП в Габрово информират гражданите на областта, че съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, възнагражденията на членовете на районна, общинска и секционна избирателна комисия не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Поради обстоятелството, че тези доходи са необлагаеми, те не подлежат на деклариране в годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.

Членовете на избирателни комисии, за времето, необходимо за работата им в съответната комисия, се осигуряват като лица, упражняващи трудова дейност на изборна длъжност.

Осигурителните вноски на тези лица по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване са за сметка на държавния бюджет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица