Икономика, Новини|02.04.2015 11:27

Област Габрово през погледа на Института за пазарна икономика

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Област Габрово стои добре по показатели на Института за пазарна икономика, но въпреки това няма как да съществува отделно от целия планов регион за развитие.

През изминалия месец излезе доклада от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изпълнението на стратегическите цели и приоритети на Регионалния план за развитие на Северен централен район, който показва, че в периода 2007-2013 в района се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове, информираха от Областна администрация – Габрово.

Независимо, че икономическата активност на населението като цяло регистрира ръст към края на програмния период, същият не е достатъчен за повече от предпоследно място в класацията на регионите. „Така че макар и изследването на Института да показва, че област Габрово е с най-висок коефициент на заетост, няма как тенденциите от развитието на Северен централен район да не ни се отразят по някакъв начин, защото ние сме част от него“, коментира областният управител.

Като най-негативна тенденция за областта ни, както и за целия регион се посочва демографското предизвикателство, пред което сме изправени.

Като се направи сравнителен анализ по областите на база проучването на ИПИ се вижда, че област Габрово е сравнително добре развита, като се наблюдава както концентрация на чуждестранни инвестиции, така и на европейски средства.

Безработицата в областта е традиционно ниска, така например за 2014 година коефициентът на Габрово е 8,80 % в сравнение с 17,70% за Видин и 12,50% за Русе.

Местните данъци и такси са друг показател от изследването, който показва, че в общините в област Габрово са сред най-ниските в страната и остават непроменени през 2014 г. Бизнесът оценява своето взаимодействие с областната и общинската администрация нормално и около средните стойности за страната.

По показатели здравеопазване и околна среда област Габрово получава оценка много добър, що се касае до инфраструктурата – оценката е добра. За сравнение – добра е оценката за Русе, а този показател за Видин и Велико Търново показва средно ниво.

По този повод областният управител сподели, че за него липсата на комуникация, приемането на р. Дунав за граница, а не за възможност – всичко това са част от възможности, които са били пропуснати.

„Оставам с надеждата, че с изграждането на АМ „Хемус”, с изграждането на тунел под връх Шипка, дори бих добавил и проекта с изграждането на воден канал Русе – Варна, макар на някой да им се струва много екзотична, северна България ще съумее да върне своето достойно място на икономическата карта на България в близките 5 години“, допълни още в коментара си за анализа Николай Сираков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар