Свържи се с нас

Новини

Студенти на ТУ – Габрово организираха благотворителен базар

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 1 април студентите от четвърти курс на специалността „Социални дейности”“ в Технически университет – Габрово организираха благотворителен базар. Той бе под надслов: „Да помогнем заедно“, имащ за цел да бъдат събрани средства за закупуване на мултимедия, която ще бъде използвана за ерготерапия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър „Келер” – Габрово.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

По идея на доц. д-р Лиляна Русанова, преподавател по „Благотворителност” в катедра „Социални и стопански науки” към ТУ-Габрово, бъдещите социални работници решиха да приложат на практика знанията от лекциите в университета.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

Уменията за работа в екип създадоха каузата: Да помогнем заедно на децата от аутистичния спектър, потребители на Център за социална рехабилитация и интеграция „Келер” в град Габрово.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

В първия ден от благотворителния базар в касата за дарения бяха събрани 812 лева. Изконните човешки ценности изискват не само да получаваме. Да даваме, безвъзмездно и без мисъл за лична облага или изгода е наше върховно човешко преимущество, но и наш човешки дълг. За да повярваш в доброто – трябва да започнеш да го правиш! И те го направиха.

По време на четирите дни на изнесени занятия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с различни по вид и степен увреждания, студентите и клиентите на услугата сътвориха впечатляваща феерия от цветове и форми – декорирани яйца в техниките винтидж и декупаж, пролетни цветя, пъстри букети и икебани, картички и сюжетни инсталации.

И когато се убедиха, че са създали естетически издържана и търговски обоснована колекция, определиха подходящата таргет група от дарители. Изискано изработените покани бяха лично поднесени в центровете за делегирани от държавата социални услуги, неправителствени организации и сдружения, публичните институции, представители на бизнеса с отношение към спомоществователството.

Благотворителната кампания беше открита от Ръководителя на ЦСРИ за хора с увреждания Стефка Пенчева. „В навечерието на 2 април, определен по инициатива на ООН като Световен ден на информираност за аутизма, ние се присъединяваме към общата цел – да алармираме за превръщането на аутизма в глобален проблем, да повишим Вашата осведоменост и да насърчим усилията на семействата към ранното диагностициране и ранната интервенция. Каузата на нашия благотворителен базар е със средствата от Вашите дарения да предоставим мултимедиен проектор – техническо помощно средство, необходимо за обучение и ерготерапия на децата от нашия град“, каза тя.

Наричат ги „невидимите деца на България”. Медицината няма отговор на въпроса. „Защо децата се разболяват от тази особена болест?”. Асоциират ги с Малкият принц. Може би защото и те като приказния герой на Екзюпери сякаш живеят на собствена планета. Чувстват се самотни и изолирани. Искат да проумеят много неща. Непрекъснато задават въпроси, а сякаш не чуват нашите. И търсят приятели. Позволете ми да Ви представя истинските приятели на децата – студентите от четвърти курс на специалността „Социални дейности” в Технически университет – Габрово и доц. д-р Лиляна Русанова – техният преподавател по „Благотворителност”“, допълни още Стефка Пенчева.

В словото си госпожа Русанова благодари на домакините за партньорството и творческата атмосфера. Тя подчерта намеренията на ръководството на ТУ-Габрово да предоставя на студентите подготовка, съобразена с актуалните очаквания на социалната сфера.

При разработване на учебните програми Университетът цели постигането на ясен набор от знания, умения и нагласи, които да позволяват успешното включване на завършилите в професионална дейност; разработва стандарти за обучение, които да гарантират компетентно изпълнение на професионалните задължения.

Доцент Русанова изрази удовлетворението си от усърдието и таланта на своите възпитаници. „Гордея се с Вас“ – каза тя. „С Вашата силна мотивация и готовност да помагате. Професията на социалния работник е помагаща професия. Тя изисква отдаденост и любов и Вие ги притежавате.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана“ край Габрово

От 30 август до 1 септември, край Габрово ще се проведе Осмият национален Фолксваген Фолклорен събор „Узана“. Събитието от празничния календар на България, превърнало се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели, се организира от Клуб на привържениците на Фолксваген в България (vwclub.bg).

За първи път Съборът се провежда през 2012 година и оттогава досега, времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

снимка: vwclub.bg

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Нищо случайно няма в избора на място. Популярната туристическа местност над Габрово е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник.

Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете традиционно се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

снимка: vwclub.bg

Всяка следваща година Съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции.

Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места.

снимка: vwclub.bg

Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите.

За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат.

И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции.

снимка: vwclub.bg

Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си.

За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат.

И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

снимка: vwclub.bg

През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно.

В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“.

снимка: vwclub.bg

Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Повече можете да научите и следите на специално създадената за събитието фейсбук група за събора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пиян шофьор пак подкара кола без книжка на Голяма Богородица

Бързо производство е образувано срещу 39-годишен мъж от севлиевското село Батошево, шофирал отново без книжка и в нетрезво състояние, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Нарушението е било установено на големия християнски празник Успение Богородично, около 15.00 часа в село Горна Росица. Тогава екип на полицията спрял за проверка лек автомобил, управляван от 39-годишния водач.

Извършен му бил тест за употреба на алкохол с техническо средство, което отчело известно количество в издишания въздух.

От извършените справки в информационните масиви на МВР било установено, че водачът вече бил осъждан за управление на моторно превозно средство, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

Съставен му е бил акт за установяване на административно нарушение и срещу него е образувано бързо производство по чл. 343б, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пребиха и ограбиха 25-годишен в Севлиево

Полицията в Севлиево работи по разкриване извършителя на грабеж, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Тежкото криминално деяние е било извършено снощи, малко след 21.30 часа, в градинка с детска площадка. Жертва на престъплението е 25-годишен мъж от град Златарица, област Велико Търново.

Потърпевшият млад мъж подал минути след нападението си сигнал в полицията. По данни на пострадалия, около 21:35 часа, в градинка с детска площадка, неизвестен за него му нанесъл удари в областта на тялото и на главата, след което отнел личният му мобилен телефон.

На местопроизшествието е бил извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица