Новини, Общество|02.04.2015 9:51

Студенти на ТУ – Габрово организираха благотворителен базар

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 1 април студентите от четвърти курс на специалността „Социални дейности”“ в Технически университет – Габрово организираха благотворителен базар. Той бе под надслов: „Да помогнем заедно“, имащ за цел да бъдат събрани средства за закупуване на мултимедия, която ще бъде използвана за ерготерапия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър „Келер” – Габрово.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

По идея на доц. д-р Лиляна Русанова, преподавател по „Благотворителност” в катедра „Социални и стопански науки” към ТУ-Габрово, бъдещите социални работници решиха да приложат на практика знанията от лекциите в университета.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

Уменията за работа в екип създадоха каузата: Да помогнем заедно на децата от аутистичния спектър, потребители на Център за социална рехабилитация и интеграция „Келер” в град Габрово.

снимка: ТУ - Габрово

снимка: ТУ – Габрово

В първия ден от благотворителния базар в касата за дарения бяха събрани 812 лева. Изконните човешки ценности изискват не само да получаваме. Да даваме, безвъзмездно и без мисъл за лична облага или изгода е наше върховно човешко преимущество, но и наш човешки дълг. За да повярваш в доброто – трябва да започнеш да го правиш! И те го направиха.

По време на четирите дни на изнесени занятия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с различни по вид и степен увреждания, студентите и клиентите на услугата сътвориха впечатляваща феерия от цветове и форми – декорирани яйца в техниките винтидж и декупаж, пролетни цветя, пъстри букети и икебани, картички и сюжетни инсталации.

И когато се убедиха, че са създали естетически издържана и търговски обоснована колекция, определиха подходящата таргет група от дарители. Изискано изработените покани бяха лично поднесени в центровете за делегирани от държавата социални услуги, неправителствени организации и сдружения, публичните институции, представители на бизнеса с отношение към спомоществователството.

Благотворителната кампания беше открита от Ръководителя на ЦСРИ за хора с увреждания Стефка Пенчева. „В навечерието на 2 април, определен по инициатива на ООН като Световен ден на информираност за аутизма, ние се присъединяваме към общата цел – да алармираме за превръщането на аутизма в глобален проблем, да повишим Вашата осведоменост и да насърчим усилията на семействата към ранното диагностициране и ранната интервенция. Каузата на нашия благотворителен базар е със средствата от Вашите дарения да предоставим мултимедиен проектор – техническо помощно средство, необходимо за обучение и ерготерапия на децата от нашия град“, каза тя.

Наричат ги „невидимите деца на България”. Медицината няма отговор на въпроса. „Защо децата се разболяват от тази особена болест?”. Асоциират ги с Малкият принц. Може би защото и те като приказния герой на Екзюпери сякаш живеят на собствена планета. Чувстват се самотни и изолирани. Искат да проумеят много неща. Непрекъснато задават въпроси, а сякаш не чуват нашите. И търсят приятели. Позволете ми да Ви представя истинските приятели на децата – студентите от четвърти курс на специалността „Социални дейности” в Технически университет – Габрово и доц. д-р Лиляна Русанова – техният преподавател по „Благотворителност”“, допълни още Стефка Пенчева.

В словото си госпожа Русанова благодари на домакините за партньорството и творческата атмосфера. Тя подчерта намеренията на ръководството на ТУ-Габрово да предоставя на студентите подготовка, съобразена с актуалните очаквания на социалната сфера.

При разработване на учебните програми Университетът цели постигането на ясен набор от знания, умения и нагласи, които да позволяват успешното включване на завършилите в професионална дейност; разработва стандарти за обучение, които да гарантират компетентно изпълнение на професионалните задължения.

Доцент Русанова изрази удовлетворението си от усърдието и таланта на своите възпитаници. „Гордея се с Вас“ – каза тя. „С Вашата силна мотивация и готовност да помагате. Професията на социалния работник е помагаща професия. Тя изисква отдаденост и любов и Вие ги притежавате.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар