Новини|23.03.2015 10:03

Ухапана от бездомно куче осъди Общината

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровският окръжен съд потвърди решение на Габровски районен съд, с което Община Габрово бе осъдена да заплати на жена от същия град обезщетения за причинени вреди след ухапване от безстопанствено куче.

Видно от данните по делото, около 7,30 – 8,00 часа на 23 април 2013 г., вървейки по улица край реката в близост до Шиваров мост, без да е имало дразнещо поведение от нейна страна, жената била нападната и захапана от безстопанствено куче с маркирано ухо. След намесата на нейни приятелки, които я чакали в близост, кучето било прогонено. Малко по-късно на пострадалата е оказана квалифицирана медицинска помощ в болницата.

От приложената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че в резултат на ухапването на жената са причинени телесни увреждания, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота. По-късно пострадалата развила и посттравматично стресово разстройство.

Първоинстанционният районен съд бе счел, че Община Габрово, чиято отговорност е ангажирана съгласно разпоредби на Закона за защита на животните, следва да заплати на пострадалата обезщетение за причинените в резултат на инцидента неимуществени вреди в размер на 2 400 лева.

Предявеният от ищцата иск в останалата част, за разликата над 2 400 лева до пълния претендирания размер от 5 000 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан.

На жената е присъдено и обезщетение за причинени имуществени вреди (заплатен преглед при инфекционист) в размер на 12 лева.

Ще припомним, че темата за бездомните кучета бе част от актуалните въпроси към кмета на Община Габрово Таня Христова на заседание на местния парламент, състояло се преди време.

В свое питане общинският съветник от БСП Кристина Сидорова повдигна въпроса как Общината се справя с големите глутници от бездомни кучета, разхождащи се в кварталите на града.

Според Сидорова „въпрос на време е някой да пострада, а и безстопанствените кучета всяват страх и пречат на нормалния живот на хората“.

В своя отговор ръководството на Общината заяви тогава, че „в изпълнение на Програмата за трайно намаляване на популацията и решаването на проблема с бездомните куче, Общината прилага метода прибери, неутрализирай (кастрирай) и върни“.

От него става ясно още, че животните след обработка се връщат на местата, откъдето са били заловени. Така те отново обитават същите места, но не са способни да се размножават. В тази връзка, практически е трудно постижимо намаляване на популацията в рамките само на няколко години.

Общината показва пълна невъзможност за справяне с проблема, за това сме и свидетели на подобни нападения на бездомни кучета над гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Da sigorno nego e provokirala gluposti,i iska obeshtetenie ot 5 000 lv shto za naglost .Taq durjava se izrudi shtom bezdomnite jivotinki sa na dneven red ,a ne da gledat blagopuluchieto na naroda che mizerstva smqtai dokade sme q dokarali .

Напиши коментар