Свържи се с нас

Новини

Общината продължава да нехае в квартал „Шенини“ (снимки)

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В кал и трошляк живеят ежедневно жителите на габровския квартал „Шенини“. Това видя репортер на „Габрово Нюз“, който бе на мястото и установи ситуацията, с която от няколко години насам гражданите са принудени да се справят сами.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Въпреки многократните сигнали на хората, публикации в местни и национални медии, Община Габрово продължава да нехае по проблема и да не взима никакво отношение.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Хората от квартал „Шенини“ се борят с неуредиците около домовете си, събирайки средства за канализация и инфраструктура. Местните жители споделят негодуванието си към управляващите в нашия град, тъй като към момента не са получили основателен отговор и предложения за решаване на проблема им.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Много е лесно, когато от Общината ти изпратят отговор на десетките жалби около казуса ни, в който живущите трябва да ходим с по два чифта обувки на работа. Зад бюрото всичко е решено, но нещата при нас не са нормални. Не е уместно да се плащат данъци за нещо, което сме си направили сами!“, сподели разгневеният жител Калоян Христов.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Няма малки, няма големи, всички се трудим неуморно!“, разказва още пред микрофона на „Габрово Нюз“ той. Последната асфалтова настилка е положена през 2007 г., а от тогава насам всеки гражданин купува материали, за да може да улесни достъпа до дома си.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Това са не само тръби, за отводнителни канали или импровизирани канавки, а и строителни материали, като чакъл и пясък. Машини и трактори се включват в ремонтните дейности, за които финансирането е изцяло на обитателите на тези домове.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Средно по 6 лева на къща се събират, за да се поднови една улица. „Около 1300 лв. ни струва всяка нова „настилка“, а тя не се прави веднъж в годината“, разказа още Христов.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

След повишението на температурите се предвижда и обилно снеготопене, което превръща пътищата буквално в реки.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В 21 век не може да прекосиш улицата, ако нямаш гумени ботуши, това потвърди и доказва нашата проверка. Повечето от  улиците в квартала са труднопроходими, а дори при зимни условия остават и недостъпни. А когато на адрес трябва да отиде линейка, пожарна или полицейска кола, екипите изпитват големи затруднения, информираха ни още засегнатите жители на габровския район.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Кварталът по начало е разделен на две части: Горно и Долно Шенини, но хората не са съгласни с разграничаването им, защото след определен участък, намиращ се в горната част на околността, къщите остават извън инфраструктурната мрежа.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Всяка една постройка има получен акт 16, с който се удостоверява експлоатация на обекта, но фактът, че се намира в землището на района възпира отговорните органи  да се погрижат за съдбата на тамошното население. Това са над 600 души, които всеки ден преминават това „кросово трасе“, за да стигнат до училище или до работните си места.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Разположението на „Шенини“ предлага красиви и спокойни гледки, които се намират на няколко километра от града, затова наскоро една жителка е решила да построи къща за гости наблизо. Сама си е прекарала нужните ток, вода и е поставила улични лампи за осветление. Но как да се привлекат гости при положение, че се достига трудно продължава да буди недоумение?!

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Друг проблем е номерацията на къщите. Да се ориентираш към тях е невъзможно. Гражданинът добави още пред „Габрово Нюз“, че „всяка къща може да носи, който номер пожелае, а когато има случаи с пратки или писма един пощенски служител не може да открие правилния адрес!”, категоричен бе той.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

До момента собствениците на имоти в квартала са направили подписка за изграждане на инфраструктура в Землище „Шенини“, която ще бъде изпратена до кмета на града, а след това и до Омбудсмана на Република България Константин Пенчев.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Дали Община Габрово най-накрая ще обърне внимание на проблема на хората или те ще продължат сами да правят улици в квартала, в който живеят, предстои да разберем.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица