Култура, Новини|10.03.2015 9:40

Европейски дни на художествените занаяти в АИР „Боженци“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

РСО „Централна Стара планина“ и АИР „Боженци“ организират на 28 и 29 март 2015 г. първите Европейски дни на художествените занаяти в България, информираха от Община Габрово.

Програмата на събитието включва демонстрации и изнесени ателиета по грънчарство, шарене или известно още като „писане“ на Великденски яйца, гравиране върху дърво и дърворезба.

Посетителите на Боженци ще имат възможност да изработят собствени уникални изделия с помощта на местните майстори, да закупят произведения на традиционни български занаяти и да се запознаят с добри български и европейски практики за насърчаване на занаятите и иновациите.

Целта на проявата е да се популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, както и да насочи общественото внимание към тях. Организаторите се надяват, че подобни събития не само ще съхранят, но и ще осигурат бъдеще за изкуствата и занаятите чрез предаването на опит на по-младите поколения.

Европейските дни на художествените занаяти е инициатива, стартирала във Франция преди повече от 10 години.

От няколко години такива дни се провеждат едновременно в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург. Всички събития през 2015 г. са обединени от темата „Иновационни пространства“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар