Свържи се с нас

Новини

Васил Василев: „Няма по-умни деца от българчетата“

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Няма по-хубава държава на света от България, по-свестен народ от българския и по-умни деца от българчетата!” Това заяви Васил Василев, председател на Общобългарския комитет “Васил Левски“, пред участниците в първата национална среща на клубовете „Млади възрожденци“, състояла се на 21 февруари в Националния исторически музей в столицата.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, която бе сред официалните гости. На срещата присъстваха писателят и академик Антон Дончев, народните представители Васил Антонов, Корнелия Маринова и Красимир Каракачанов, председателят на съюза на българските артисти Христо Мутафчиев, актьорът Васил Плачков, изиграл ролята на Васил Левски, във филма за Апостола, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, представители от Българската армия и спортисти от СК „Левски“.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В емоционалното си обръщение към присъстващите г-жа Попова заяви, че единствено в българската армия могат да се намерят родолюбци и хора на честта и дълга, готови да се жертват за Отечеството. „И не бива да се уронва техният престиж!“

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Деца не творите сами, а с вашите учители“, по този начин вицепрезидентът изрази почитта си към българските учители, които са в основата на нещо велико. Пожела на всички присъстващи да си тръгнат от НИМ, като от празник, защото творят и имат идеи.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Г-н Василев връчи почетен плакет на Общобългарския комитет „Васил Левски” за съдействието при откриването на клубовете „Млади възрожденци” на Маргарита Попова и подчерта, че се надява до края на годината клубовете от 60 да станат 200 и да обхванат цялата страна. В тях да членуват „будни” деца, с афинитет към историята и готови да преобърнат човешките представи за нея.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

С всяко българско дете се ражда възможност за един Левски, категоричен бе Антон Дончев. „Това, което се случва около нас е едно чудо, което възроди името и делото на Васил Левски. Не вярвах, че това което се случи, ще се случи!“, допълни още той. За него Левски е клада, гори защото един човек се е запалил за България. „Има хора, които отглеждат дървета и след това ги хвърлят в кладата на Апостола. Това е една голяма надежда”, каза още Дончев.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Янка Такева от своя страна подкрепи учителската професия и я защити достойно: „Ние сме хората, които да ви възпитаваме на любов и отечество. Днес имаме нужда от ново Възраждане, от вяра и образование. Нужна ни е мотивация и пример. Без българския учител нищо не е възможно, така образованието е фундамента на българското общество!“, заяви позицията си Такева. „Трябва да покажем на всички в България, че младото поколение не само на думи, но и с дела ще създаде нова ценностна система!“, допълни още тя.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Над 200 деца и техните учители бяха част от срещата. Най-креативните получиха награди, а останалите участници получиха заслужени грамоти. Сред тях бе и габровският клуб, представляван от едни от най-изявените ученици: Иван Иванов, Йордан Катинов, Калоян Христов, Николета Колева и Симона Иванова, с ръкoводител г-жа Пенка Петрова, учител по История и цивилизация към Националната Априловска гимназия.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

А ето и тяхната позиция за срещата и всичко, което им се случи през изминалите дни:

Какво за вас е клуб „Млади възрожденци”?

Йордан Катинов: Възможност за придобиване на опит и постигане на част от моите идеи, свързани с отстояване на българския дух, родолюбие, признателност към предците.

Калоян Христов: Всички, които сме се присъединили в клуба ни обединява обща цел и кауза, за които се трудим и борим. За мен „Млади възрожденци” не е просто клуб, а нещо много ценно, защото в днешното ежедневие е крайно необходимо да си припомняме възрожденските идеали и стремежи и да не ги забравяме за миг. Това и правим ние и се опитваме да го въплътим и във всички българи.

Николета Колева: За мен този клуб има способността да събуди умовете на младите хора. Смисълът който влагам в него е, че младите хора би следвало да продължават стъпките на онези, забравените борци, на онези, жертвали се за едно по-добро бъдеще. Те са ни дали пример, който трябва да следваме. А това би било възможно чрез разновидността на дейсностите, които предлага нашия клуб.

Симона Иванова: За мен клубът е ново предизвикателство, което ме отвежда на нови места и се срещам с нови хора. В този екип всички дават много от себе си, за да бъдем по- оригинални и ползотворни. Мисля че за в бъдеще ще бъдем още по- упорити и успешни във всяко начинание. Посещението на НИМ ни даде още по- голям стимул за работа.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Посещението на Националния исторически музей и срещата ви с видни личности в страната, оправда ли вашите очаквания? С какви впечатления си тръгнахте от там?

Йордан Катинов: Впечатлен съм от архитектурата на Националният исторически музей и по- точно от гостуващата изложба на църковни предмети от Охридската епископия, както и тронът на цар Борис III. Благодаря за възможността да се срещна с хора на духа като академик Антон Дончев. За самото събитие най- силно бе словото на Дончев.

Достоен е жестът на Маргарита Попова и Васил Василев да съберат на едно място толкова млади хора, които да споделят идеи и опит. Все още има мислещи, умни и отстояващите българското деца.

Калоян Христов: Моите очаквания бяха дори надхвърлени. С посещението си на срещата имах възможността да чуя и видя много хора, които имат голям принос в литературата и историята, в изкуството и отбраната, в спорта и държавното управление. Аз и колективът, които представяхме габровския комитет, смятам, че с чутото от Антон Дончев, от Васил Василев, от Маргарита Попова, Янка Такева, обогатихме собствените си ценности и виждания. Другата възможност, която ни се откри бе разходката из Националния исторически музей. Аз не бях го посещавал до сега и за мен това беше интересно и полезно. Цялата организация, протичането и замисъла на сбирката бяха на много добро ниво и оставиха в мен само хубави и приятни впечатления. Рядко човек може да се срещне с толкова успели в сферата си хора и толкова еродирани. Радостен съм, че имахме възможността да бъдем част от конференцията. Атмосферата беше много идилична, защото деца на различни възрасти четоха произведенията си, пяха, рецитираха, те бяха вложили усилия и се убедих, че много от младите хора и мои връстници отделят от времето и вдъхновението си да творят и да обогатяват себе си.

Николета Колева: Цялата среща, заедно с посещението на НИМ, както и запознаването ми с видни български личности, ме накара да се почувствам не само културно обогатена, защото се докоснах до един друг свят, но и много щастлива от факта, че в България има страшно много будни и талантливи деца, които намират поле за изява чрез този клуб. Доволна съм, че имах честта да се докосна до такива хора.

Симона Иванова: Очакванията ми бяха оправдани! Изключително съм горда, че присъствах на такъв тип събитие и се срещнах с много интелигентни и високопоставени лица. Осъзнах, че талантите в нашата страна са много и всеки притежава нещо ценно, с което да плени останалите. Възрастта не е пречка за да покажеш на какво си способен, както знаем в клуба членуват деца от 2 до 12 клас. Това може само да ни покаже, че имаш ли желание и готовност всичко ще бъде както го искаме. На това място имаше деца с мечти и надежди за достигане на високи върхове и повечето успяха да ги достигнат. Една снимка с известна личност от екрана е сбъдната мечта, както за мен, така и за много други, като мен. Групата ни беше незабравима и изпълнена с много емоционални моменти. Няма да забравя това пътуване!

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Тази среща даде ли ви стимул за нови идеи и проекти?

Симона Иванова: Със сигурност, тръгнахме си от там още по- мотивирани и целеустремени и си поставихме нови цели, които ще преследваме в бъдеще! Нашата група е толкова „отворена” към нови начинания, че дори времето, което прекарахме в път, „роди” нови планове, които ще трябва да обсъдим по- скоро с останалите членове, защото нямаме търпение те да станат реалност. Това са моменти на гордост и ние се гордеем, че сме част от това ново начало. Важна роля има и нашият ръководител, с който си прекарахме незабравимо и винаги ще помним забавните моменти!

Йордан Катинов: Смятам, че въздействието от тази обстановка провокира в мен желание да доопозная своя род и отечество и да популяризирам това знание сред моите връстници като ги убеждавам, че патриотизмът не е изгубена кауза. Вярвам ,че пътят е верен.

Калоян Христов: След срещата усетих във всички нас един обновен и допълнен ентусиазъм. Аз знам и вярва, че това което правим е една добра и смислена инициатива, но след срещата мнението ми се потвърди и утвърди. Още по път за Габрово се зародиха в нас нови идеи, които споделихме и които ще обсъдим. Има няколко идеи за проекти на местно ниво, които ще разгледаме с останалите членове и ако сме единодушни ще започнем работа по тях.

Николета Колева: Тази среща определено ми даде стимул за нови идеи, които заедно с моите съученици ще превърнем в реалност.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пролетен празник на Географията се проведе в Габрово

Published

on

Отлични знания показа отборът на ОУ „Неофит Рилски“ на проведения „Пролетен празник по География“. Инициативата се проведе по случай Деня на Земята в Ритуалната зала на Община Габрово.

Във викторината, на тема „Габрово в географията и историята на България“ взеха участие осем отбора от училищата в Габрово. Това бяха ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „“Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“.

Учениците демонстрираха своите знания по География, както и своето отношение към екологичните проблеми на планетата ни. Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас.

Бяха наградени ученици, които са постигнали успехи по География и икономика за учебната 2022-2023 г, между които и Андреана Иванова Косева, ученичка от 7 „Б“ клас на ОУ „Неофит рилски“, за спечелено второ място за рисунка на конкурса на АПГР през май 2023 г.

Проф. Марин Русев връчи грамоти от името на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и на учителите, които подготвят учениците.

Благодарствени грамоти за цялостен принос за популяризиране на географската наука получиха организаторите на събитието, а именно кметът, заместник – кметът по образование на града, главният експерт г-жа Макашелова, областният и зам. областният управител, началникъ на РУО – Габрово, началникът на отдела в РУО и ст. експерт г-н Деян Дойнов в Габрово и Моя Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски“ град Габрово.

Награди от Община Габрово, Областна управа и ОУ „Неофит Рилски“ получиха всички участници във викторината. Участниците в празника имаха възможността да видят документалния екологичен филм „Море на вятъра“. С музикални и танцови изпълнения талантливите ученици на ОУ „Неофит Рилски“ поздравиха всички.

Събитието се организира от Община Габрово, Областна администрация-Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) в Габрово.

Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас. Учениците показаха много добри знания и дори и да не бяха сигурни в някои отговори, чрез разсъждения достигаха до тях.

Класирането в двете групи е както следва:

5-7 клас

1 място ОУ „Христо Ботев“
2 място ОУ „Иван Вазов“
3 място ОУ „Неофит Рилски“
4 място СУ „Райчо Каролев“
5 място СУ „Отец Паисий“

8-12 клас
1 място ПТГ „Д-р Никола Василиади“
2 място Национална Априловска гимназия
3 място ПГТ „Пенчо Семов“

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица