Свържи се с нас

Новини

ФК „Янтра 1919“ приключи първата част от подготовката си

Published

on

снимка: Калоян Христов

снимка: Калоян Христов

Лагерът на габровския клуб ФК „Янтра 1919“ приключи повече от добре. Клубът пристигна благополучно на родна земя в неделя. Габровци завършиха своята подготовка с един равен и един спечелен мач, които се изиграха през съботния ден в Санта Лучия. Така габровският клуб записва общо 5 победи и 2 ремита от контролните срещи проведени в Малта. Подготовката обаче продължава на българска земя усилено, като са ясни следващите контролни срещи.

снимка: Калоян Христов

снимка: Калоян Христов

Първият мач, в който взеха участие групата до 19 г. беше срещу местния тим на Санта Лучия. Мачът започна доста равностойно, като още от самото начало домакините проявиха някои неспортсменски и агресивни действия. Така в 14-та минута малтийският отбор отбеляза гол в габровската врата, но това не успя да притесни нашите момчета, а напротив техните действия станаха по-целеустремени. Съумели да организират играта си, Цветомир Ненков направи чудесен гол с глава след асистенция от страна на Георги Йотев, точно в края на първата част. След почивката, играта на габровци тръгна добре, но спречкване край тъч линията стана повод на грозни сцени, подбудени от домакините. Размяна на удари, блъскане и грозни реплики бяха повод за няколко червени картона – два за домакините и един за габровци. В отбора на Санта Лучия бяха изгонени вратарят, който прояви доста агресивни действия в спречкването и един полеви играч. За ФК ”Янтра 1919” беше изгонен от игра Георги Колев, който направи всичко възможно да се избегне конфликтът, но явно съдията не оцени това. След като играта се поднови, не след дълго, Георги Иванов успя да насочи добре топката с глава и така отбеляза гол във врата на домакините. Отново в основата на гола беше Йотев с добра асистенция в 69-та минута. Домакините се съвзеха и след дълги неуспехи, накрая постигнаха още един гол в 85-та минута, който доведе до крайното 2-2.

снимка: Калоян Христов

снимка: Калоян Христов

В последната контрола на малтийска земя, съставът до 17 г. на ФК „Янтра 1919“ завърши подобаващо зимната си подготовка, след като успя да надвие отбора на ФК „Сан Хуан“ с минималното 1:0. Двубоят беше доста оспорван, като ситуации пред двете врати не липсваха и вратарите на двата тима имаха доста работа. В 40-тата минута главният съдия отсъди спорна дузпа в полза на домакините, но при изпълнението й, нападателят на малтийския отбор прати топката над вратата, запазвайки нулевото равенство до полувремето. Втората част продължи с надиграване в центъра на терена, като постепенно възпитаниците на треньора Веселин Антонов взеха инициативата. Така се стигна до 83-тата минута, когато Момчил Петров – Мочо отбеляза своя трети гол в подготовката, след като елиминира противников защитник извън наказателното поле и прати топката неспасяемо в долния ъгъл. С последния съдийски сигнал дойде не само краят на мача, но и финализирането на поредицата контролни срещи за габровци в южната страна, оставяйки ФК „Янтра 1919“ без нито една загуба – седем изиграни мача – пет победи и само два равни резултата.

снимка: Калоян Христов

снимка: Калоян Христов

Двамата старши – треньори Веселин Антонов и Димчо Данов отговориха на въпроси относно лагера и представянето на нашите момчета.

Първо добре дошли. Какво е мнението ви за проведения лагер в Малта и удовлетворени ли сте от подготовката, която проведохте?

В. Антонов: „Направихме един ползотворен лагер, проведен в непозната за нас обстановка, която спомагаше да извлечем максимума от подготовката на този етап. Имахме добри условия. Момчетата показаха добро старание. Целият треньорски екип положи максимални усилия и нещата се получиха до степен, каквато може на този етап и каквато ние желаехме да постигнем.“

Д. Данов: „Лагерът в Малта премина много добре, като организацията беше на много добро ниво. Постигнахме целите, които си бяхме поставили. Изиграхме 7 контролни мача със силни отбори. Момчетата се представиха много добре, а ние треньорите си направихме необходимите изводи, къде е необходимо да се работи още и в каква насока.“

Г-н Антонов, имахте 6 мача с юношите до 17 и до 19г., като нямате загубен мач. Доволни ли сте от представянето на състезателите?

„Клишето, че в подготвителната фаза резултатите не са важни за мен не важи. И винаги аз и  моите колеги сме се стремели във всеки един мач да мобилизираме и подготвим отбора до такава степен, че да се получава положителен резултат. Винаги сме играли за победи, тъй като точно те помагат в учебно-тренировъчния процес да се работи с настроение и футболистите да поемат по леко натоварванията от тежката подготовка. Досега и занапред се стремим да постигаме точно такива добри резултати и в предстоящите срещи ще продължим да работим под това мото.“

Г-н Данов, в Малта вие водехте отбора на децата до 15 г. Изиграхте един мач и победихте. Как се представи отборът ви според вас?

„Отборът се представи много добре, както знаеш, играхме срещу по-големи деца. Всички се раздаваха на сто процента и победихме един стабилен отбор със състезатели, които бяха с две години по-големи от нашите.”

Проведохте няколко тренировки по време на подготовката. Върху какво наблегнахте най-много в тренировъчния процес.

В. Антонов: „Целта беше игрова подготовка, която поучихме чрез контролните срещи. Така че тренировките повече бяха с възстановителен характер, като разбира се имаше и спортно технически елементи.“

Д. Данов: „Аз и моите колеги основно наблегнахме на тренировки за техника и тактика, в които влизат и контролните мачове. Но основната цел на тренировките беше възстановяването на играчите.“

Посетихте различни терени и различни бази, сравнявайки ги с българските, до какви заключения стигнахте?

В. Антонов: „Базите са добре организирани, с възможност за нормална работа. Терените нас ни удовлетворяваха, тъй като в момента в Габрово нямаме възможност да си организираме учебно-тренировъчния процес, по начин по който желаем. Предвид факта, че сме доста отбори и невъзможноста да ползваме базата в целия й капацитет. Така че това, което видяхме, може да ни служи за пример, макар Малта да не е една от най-развитите  чисто във футболно отношение страни. Можем да взаимстваме от нейната база и ако нещо се случи да не сме толкова отбори в този град, нещата могат да се поучат добре и да организираме нашите бази по начин, който ни се иска на нас. Пожелавам успех на нашия клуб и на всички отбори, които представят Габрово през сезона и най-вече здраве, защото то е най-важно.“

Д. Данов: „Базите са им на много добро ниво. Всеки отбор си има тренировъчна база, предоставена от държавата. Спрямо Габрово мога да кажа, че сме много назад в организацията на тренировъчния процес, тъй като в нашия малък град сме три отбора, които тренират на едно игрище, а там всеки един отбор има собствен терен, на който играе и тренира нормално.“

Ръководството на „Янтра 1919“ поясни, че подготовката на клуба продължава в България с пълна сила, като са сигурни още четири контролни срещи. На 14.02 (събота) клубът ще гостува на Герена, като ще се проведат две контролни срещи на юноши до 17г и до 19г. срещу отбора на ПФК „Левски“ София, съответно от 14.00 ч. и от 16.00 ч. На 24 февруари същите възрастови групи ще гостуват в Коматево и ще се изправят срещу юношеските състави на ПФК „Ботев“ Пловдив . От 13.30 ч. и 17.30 ч. на 3 март ПФК „ЦСКА” София – ФК” Янтра 1919” Габрово, отново две възрастови групи, които ще играят своите мачове на стадион „Българска армия“. И четвъртата контролна среща ще е срещу отбора на ПФК „Литекс“ Ловеч, като мястото и часът не са уточнени още.

Автор: Калоян Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Световно злато за Александър Савеков и Преслава Драганова

Published

on

Двамата възпитаници на габровския клуб по спортни танци „Ритмика“ и техните горди треньори – семейство Жекови, станаха първите българи световни шампиони по учебна програма в стандартните танци, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Титла беше спечелена на шампионата проведен в град Пиеве Ди Ченто, Болония, Италия. Александър е на 15 години, а Преслава е на 14. Танцуват от 6-годишни, а заедно като танцова двойка са от 2016-та, вече 8 години. През този период имат зад гърба си редица постижения и над 100 състезания в България и чужбина.

Първият им медал като двойка е от 2017-та, когато Александър е на 9 години, а Преслава на 8. Те са десетобойци и това е най- трудният избор в този спорт, но се справят чудесно.

Състезават се в два стила: Латиноамерикански танци – самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв; Стандартни танци- английски валс, танго, виенски валс , слоу фокстрот и куик степ.

Имат множество завоювани отличия за града и страната ни, в т.ч. и в накой от най-големите и престижни състезания в Италия, Румъния, Гърция.

На Световното първенство в Шладминг (Австрия) през миналата година отбелязаха исторически успех за страната ни, като заеха престижното шесто място в категорията до 16 години. От тази година Александър Преслава Драганова са част от националния отбор по спортни танци на България.

Зареди още

Новини

„Приятели на армията“ от ПТГ – Габрово преминаха практическо занятие

Published

on

Учениците от Клуб „Приятели на армията“ към Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, които са и част от XIV ученически гвардейски отряд, проведоха практическо занятие.

Любезен домакин на заниманието бе 61-ва Стрямска бригада в Казанлък. Там младите гвардейци упражниха своята стрелба в часовете по огнева подготовка.

Боравенето с оръжие е изключителна отговорност, а спомените досега за реални бойни средства остават незаменими.

Зареди още

Новини

Регионален център на социалните предприятия в Габрово

Published

on

В Международния ден на социалната работа ви представяме Регионалния център на социалните предприятия в Габрово.

През 1983 г Международната федерация на социалните работници (IFSW) и Международната асоциация на училищата за социална работа (IASSW) предлагат социалните работници да имат свой професионален празник. За първи път такъв ден е отбелязан през 2007 г., като всеки трети вторник на месец март започва да се отбелязва като Международен ден на социалната работа.

Днешният 19 март габровци посрещат с нова възможност за развитие в сферата на социалната и солидарна икономика. От месец юни 2023 г в Габрово започна работа Регионален център на социалните предприятия към Министерството на труда и социалната политика.

6 такива регионални центъра има в страната, чиято дейност покрива районите на планиране по NUTS 2. За Северен Централен район фокус – точката е в Габрово, а другите пет са в градовете Ловеч, Благоевград, Пловдив, Бургас и Варна.

Позиционирането в нашия град е благодарение усилията на хора, които имат визия в перспектива и разбиране за значимостта на социалната сфера като част от икономиката на региона и страната.

Защо и как Габрово вече е част от административния капацитет на социалната политика на държавата?
Малко предистория. През 2012 г. с решение на Министерски съвет е приета Национална концепция за социална икономика. През месец май 2019 г. влиза в сила Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика и Правилник за неговото прилагане. Субекти на закона са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и социалните предприятия. Законът има за цел да насърчи развитието на социалната и солидарна икономика като стопански отрасъл със специални правила за подобряване на достъпа до заетост и обучения и създаване на условия за оказване на подкрепа на лицата от уязвими социални групи за социално включване и самостоятелен начин на живот, както и създаване на условия за намаляване на социалното неравенство в обществото.

С него се уреждат обществените отношения, свързани със социалната и солидарна икономика, видовете субекти и мерките за тяхното насърчаване, както и условията и реда за дейността на социалните предприятия. През същата 2019 г. е готов и публичният Регистър на социалните предприятия. Вписването в него позволява на социалните предприятия да се възползват от мерки по различни програми. За регистрация могат да кандидатстват всички заинтересовани, без значение от тяхната юридическа субектност – граждански организации, търговски дружества, кооперации и и др.

При успешна регистрация министерството издава удостоверение и предоставя за безплатно ползване марката „Продукт на социално предприятие“, която идентифицира визуално юридическия субект за принадлежността му към социалната икономика. В продължение на политиката на държавата в областта на социалната икономика е разработен и към настоящия момент се изпълнява проект на Министерството на труда и социалната икономика „Развитие на социалната икономика“.

Създаването на 6-те фокус-точки през 2023 г. е част от него и има за цел да развие регионалния аспект на политиката по социална икономика и възможностите за социално предприемачество, включително чрез европейско и държавно финансиране, както и да се осигури подкрепа за социално включване и самостоятелен начин на живот на хора в неравностойно положение чрез социалната икономика.

Проектът предвижда дейности в подкрепа на дигитализацията на регистрираните социални предприятия, както и мерки за насърчаване на работата в мрежа, изграждане на партньорства, видимост чрез платформа на сайта на министерството, съвместни инициативи, обучения, базари, благотворителни събития.

Позиционирането на Регионалния център в Габрово е безспорно признание за благоприятната работна среда и административен капацитет на града, което допринася за развитието му и повишаването на жизнения стандарт на населението.

Офисът на Регионалния център се намира в центъра на града на ул. „Успех“ 1, ет. 5, а екипът е готов да съдейства на всички заинтересовани страни при преминаването през процеса на регистрация, информация за финансиране и др.

За регистрираните социални предприятия последващите услуги в областта на рекламата, маркетинга и обследването за дигитализация са безплатни. За повече информация можете да следвате страницата на фокус-точката във фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица