Икономика, Новини|19.01.2015 16:20

ПИК кодът – акцент в тазгодишната кампания на данъчните

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От офиса на приходната агенция в Габрово информират своите клиенти, за новите моменти в данъчна кампания 2015г. Акцент на данъчно – осигурителната кампания през тази година ще бъде персоналният идентификационен код, който НАП издава, както и насърчаване на използването му от клиентите на Агенцията.

Това е свързано и с цялостната политика на НАП в обслужването – стремеж да се спести на клиентите време и пари при контакта им с НАП.

Всички, които вече имат ПИК, могат да го ползват и за подаване на данъчни декларации за облагане на доходите от 2014 г. Ако някой иска да се откаже от тази услуга, може да го направи като подаде заявление в НАП.

Физически лица, които имат издаден повече от един ПИК (например издаден на БУЛСТАТ на ЕТ), ще могат да ползва услугата за подаване на декларация за облагане на доходите от 2014 г. с този ПИК, който е издаден на техния ЕГН. Към момента имаме издадени 250 000 ПИК в цялата страна.

С ПИК гражданите могат да ползват още много услуги като:
1. да проверят:
• какъв е осигурителният им доход – върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски;
• информация за членство в пенсионен фонд и месеците, за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество;
• декларираните пред НАП трудови договори от неговия работодател;
• непогасените си задължения към НАП;
• извършените от тях плащания и задълженията, които са погасили
• всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени.
2. да подават искане за издаване на документ
3. да подадат годишна данъчна декларация за облагане на доходите
• Клиентите на НАП могат да получат своя персонален идентификационен код след подаване на заявление. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването на издадения ПИК, както и разрешение за ползване на исканите електронни услуги, става в офиса на Агенцията по постоянен адрес за физическите лица или по седалище и адрес на управление за юридическите лица.

Другите новости през кампанията за 2015 г. са:
Нови правила за отстъпка. Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък. Най-лесно декларацията може да се подаде онлайн с ПИК. Нещо повече, подаването с ПИК е напълно безплатно, докато електронният подпис се заплаща.

Данъчно облекчение за минимален доход ще се ползва само през 2015 г. за доходите от 2014 г.:

Данъчното облекчение за минимални доходи ще се ползва с отделна декларация, която ще се подава в срок отново до 30 април 2015 г. Облекчението ще важи само през 2015 г. за доходите от 2014 г.
Физическите лица могат да ползват данъчното облекчение за минимални доходи, когато едновременно са налице две условия:
1. физическото лице е придобило през 2014 г. само доходи от трудови правоотношения; и
2. придобитите през годината доходи но не превишават 12 месечни минимални работни заплати, тоест 4080 лв.
През 2015 г. се дава право на избор за удържане на авансов данък през последното тримесечие с декларация пред платеца на дохода.

Нови данъчни декларации.
През тази година има нова годишна декларация за облагане на доходите на физическите лица. Формулярите, които се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.

За повече информация гражданите и фирмите в областта могат да позвънят на безплатен национален телефон 0700 18 700 или да посетят офиса на НАП в Габрово на ул.“Радецка“11 в центъра на областния град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар