Новини|14.01.2015 17:34

Кметът се срещна със секретарите на Президента

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Доц. Румяна Коларова, секретар по връзки с гражданското общество на Президента на Република България и Мартин Иванов, секретар по култура, образование и национална идентичност, се срещнаха днес с кмета на Община Габрово Таня Христова и нейния екип, съобщиха от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Поводът да са в града ни е 180-годишнината от създаването на първото светско училище в България – Национална Априловска гимназия, а на срещата бяха обсъдени проблемите и възможностите пред образованието в общината и областта.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На нея присъстваха още председателят на Общински съвет-Габрово – Лена Георгиева, Добромир Валачев, заместник областен управител, Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образованието и доц. Илия Железаров, зам.-ректор на ТУ Габрово.

Сред засегнатите теми бяха връзката между професионалните гимназии, университетите и бизнеса, дуалното обучение, задържането на младите хора в града, работата с ромските деца, ремонтите в детските градини и училища, паспортизацията на сградите както и възможностите за европейско финансиране на различни училищни дейности.

Бяха обсъдени и резултатите на габровските ученици от националното външно оценяване. В последните години те са сред първите десет в страната, а класирането се движи все по-нагоре. Похвален също така е и изключително ниският брой на отпадналите от образователната система ученици – буквално единици.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По-късно участниците в срещата се присъединиха към празничния ритуал пред паметника на Васил Априлов – „Гласът на камбаната“. Доц. Коларова поздрави ученици и преподаватели от името на Президента на Република България Росен Плевнелиев, а в неформалните разговори сподели, че възпитаниците на гимназията сред студентите й винаги се отличават с традиции, ниво и качество на образованието.

Честването продължи с тържествен юбилеен концерт в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар