Свържи се с нас

Новини

Технически университет – Габрово чества 50-годишен юбилей

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествата по повод юбилея на Технически университет – Габрово ще се проведат в периода 20 – 22 ноември 2014 г.

Мероприятията включват празничен водосвет и молебен за здраве от Великотърновски митрополит Григорий, Тържествен Академичен съвет за удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ТУ-Габрово на ректора на Висше училище Митвайда, проф. д-р Лудвиг Хилмер, представление „Кажи ми, облаче” на студио „Театрален свят” при Природоматематическа гимназия академик „Иван Гюзелев” – Габрово, откриване на лаборатория по CNC „Оборудване и технологии”, Тържествена церемония по случай 50-годишнината и Спектакъл „Среща в СПОМЕНЪТ“, представление на танцова група с хореограф Нешка Робева и др.

Официални гости на церемониите ще бъдат Н.П. Посланикът на ФР Германия Детлеф Лингеман и ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите” на немското посолство Маркус Хаас, чуждестранни делегации, водени от ректори и зам.- ректори на партньорски университети от Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Казахстан, Дагестан, Турция, делегации, водени от ректори и зам.- ректори на български университети, представители на бизнеса, чуждестранни учени, удостоени с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ТУ-Габрово, областен управител, кмет на Габрово, депутати, настоящи и бивши преподаватели, бивши ректори на Университета и др.

В рамките на тържествата на 21 ноември ще бъде открита международната научна конференция УНИТЕХ’14, която вече е запазена марка на Университета и се утвърждава като научен форум с международно признание.

Един от пленарните доклади при откриването на конференцията ще бъде изнесен от проф.д-р Карл Петер Пфайфер, ректор на Висшето училище Йоанеум, Грац, Австрия. По време на кръглата маса обект на дискусиите ще бъде дуалното обучение – чуждестранният опит на Европейските партньорски университети и възможностите за неговото приложение в България.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Идеята за създаване на висше училище в Габрово, предшественик на днешния Технически университет, датира от 40-те години на XIX век. Тя е формулирана от българския просветител Васил Априлов и неговия съратник Никола Палаузов.

Техническият университет в Габрово е създаден през 1964 г. като Висш общо-технически задочен институт (ВОТЗИ) с Указ № 395 на Президиума на Народното събрание. От 1972г. с Указ на Държавния съвет на Народна република България ВОТЗИ-Габрово се преименува във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ). С решение на Народното събрание на Република България от месец юли 1995 г. ВМЕИ-Габрово придобива статут на Технически университет.

В ТУ-Габрово в момента се обучават над 5100 студенти от страната и 50 чуждестранни граждани. От създаването на Университета до сега са дипломирани над 27 500 специалисти с висше образование.

Обучението на студентите се извършва в образователно-квалификационните степени „Бакалавър” и „Магистър” и в образователна и научна степен „Доктор”.

ТУ-Габрово е първият университет, получил цялостна акредитация от Националната агенцията за оценяване и акредитация през 1999 г. Последна институционална акредитация Университетът получи на 11 октомври 2012 г. с Решение на Акредитационния съвет на НАОА за срок от 5 г. с определен капацитет от 8 000 студенти и докторанти.

Образователната и научна дейност в университета се осъществява от 191 преподаватели висококвалифициран академичен състав, от които 6 с научна степен „доктор на техническите науки” и 113 с научна степен „доктор”. Хабилитираният състав на университета е 84 души, от които 12 на академична длъжност „професор” и 72 на академична длъжност „доцент”.

Структурата на ТУ – Габрово включва три факултета – Електро¬техника и електроника, Машиностроене и уредостроене и Стопански факултет; Технически колеж – Ловеч и Департамент за езиково и специализирано обучение.

В областта на научноизследователската, научно-приложната и приложната дейност през последните години ТУ-Габрово е работил по проекти, финансирани от МОН на обща стойност около 2 000 000 лв. Проектите, финансирани по Национален фонд „Научни изследвания” са над 5, на стойност над 1 000 000 лв., реализирани в партньорство с институтите на БАН, други висши училища и фирми.

Преподаватели от ТУ-Габрово участват в международни проекти по програмите Еразъм+, Леонардо да Винчи, Грюндвиг, Коменски, Югоизточна Европа, Интелигентна енергия Европа, 7 Рамкова програма, ТЕМПУС, UNESCO, CEEPUS, ASO, ДААД, Royal Society, финансирани от Европейската комисия на стойност над 1 500 000 лв. Откроява се проектът, финансиран по 7 рамкова програма на ЕС – „Безконтактен метод за бързо индуктивно зареждане на акумулаторите на електромобили”, чиято стойност е около 500 000 лв. В момента се реализират 7 проекта по Оперативните програми, съфинансирани от Европейския социален фонд на обща стойност 2 303 248,40 лв. Това са договори по „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”, „Подобряване на технологиите и управлението в предприятията”, Програма ФАР на ЕС, “Повишаване конкурентноспособността на българските предприятия, „Развитие на човешките ресурси”. Университетът се включи към програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

ТУ-Габрово спечели два проекта за мерки по енергийна ефективност по „Международен фонд Козлодуй” – „Подобряване на енергийната ефективност в ТУ-Габрово – Учебен корпус 1 и Учебен корпус 6” на обща стойност 1 156 477 евро.

Активно се работи за реализирането на двустранни договори за международно сътрудничество с 61 университета от 21 страни от Европа, Азия и Латинска Америка, активна е преподавателската и студентската мобилност по програма „Еразъм” в рамките на подписаните 51 споразумения за двустранно сътрудничество с партньорски университети от Германия, Австрия, Великобритания, Литва, Латвия, Белгия, Полша, Словения, Чехия, Румъния, Турция, Испания, Холандия.

Технически университет-Габрово се утвърди в годините като стабилна, престижна и авторитетна научна и образователна институция. Стремежът е да отговаря по на предизвикателствата на времето, като непрекъснато развива и реализира нови форми на обучение и сътрудничество с бизнеса и чуждестранните партньорски университети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица