Свържи се с нас

Новини

Габрово иска помощ за справяне с щетите от наводненията през юли

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Габрово кандидатства за отпускане на 3 800 746 лв. пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на щетите след проливните дъждове през месец юли, когато в общината беше обявено бедствено положение.

Припомняме, че на 28 юли в селата Враниловци, Гъбене, Стоевци, Музга, Дебел дял, к-с Люляците, Новаковци, Драгановци, Яворец и част от гр. Габрово валя интензивен дъжд, съпроводен със силно изразена гръмотевична дейност. Нивата на реките „Шаварна”, „Липа”, „Джурла”, „Лопушница” и деретата, преминаващи през посочените села, рязко се повишиха и излязоха от речните си легла. В стихията загинаха двама души.

Бяха нанесени материални щети на частни имоти, наводнени къщи, унищожено имущество и покъщнина, унищожена беше селскостопанска продукция и удавени домашни животни.

Интензивните валежи причиниха и нанесоха тежка екологична рана на природата в габровския Балкан. Големи количества дървесна маса, камъни, наноси, скални образувания, автомобили, покъщнина бяха довлечени от високите води и впоследствие разпръснати по протежение на речните легла. Това наложи спешна, аварийна необходимост от почистване на речните легла на реките и деретата в тези участъци.

Река „Шаварна” в района на с. Враниловци промени леглото си и премина през частните имоти на хора, в непосредствена близост до жилищни сгради. В този участък бяха натрупани много големи количества скални отломъци, камъни, наноси и дървесна маса.

Частично и напълно разрушени са пътните настилки на вътрешноселските улици във всички посочени села, като особено тежко е положението във Враниловци, Новаковци, Гъбене, Стоевци, Музга, Дебел дял, Трънито, Янковци, Поповци, Стойчевци, Новаковци, Райновци, Борското, Колишовци, Богданчовци, както и в част от град Габрово.

Общо 10 мостови съоръжение и пасарелки са разрушени или се намират в аварийно състояние. Броят на водостоците, които подлежат на неотложни аварийни ремонти са общо единадесет, разрушени са 12 укрепителни подпорни стени.

От средствата, които се надява да получи Община Габрово, 308 239, 75 лв. са изразходвани и фактурирани за извършени непредвидени разходи за ликвидиране на последиците от бедствието, а 3 492 506, 90 лв. са нужните за финансиране на пострадали 85 обекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица