Свържи се с нас

Новини

Обстановката в Габрово след валежите е нормална

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Обстановката на територията на община Габрово след падналите валежи на 23 октомври е нормална, съобщава Миглена Въгленова, експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. В продължение на 15 часа през вчерашния ден валя без прекъсване дъжд.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Общото количество на валежите в централната градска част, измерено от общинската метеорологична станция, е 46 л/м2. Особено интензивен беше дъждът в планинската част на общината. Количеството на валежите, паднали във водозборния район на язовир „Христо Смирненски“, е 114.60 л/м2. Това доведе до повишаване обема на язовира с 4 021 000 м3. Наличната водна маса в язовира възлиза на 20 741 000 м3.

Нивото на всички реки и дерета на територията на общината рязко се повиши, като реките Паничарка, Козещица, Янтра и Синкевица в отделни участъци излязоха от леглата си. Натрупаха се големи количества наноси от клони, растителност, камъни, чакъл и други.

В момента екипи на общинско предприятие „Благоустрояване“ извършват почистване на засегнатите места, дъждоприемни шахти и водостоци. Разчистват се участъци от бул. „Трети март“, районът на КАТ, улиците „Самара“, „Николаевска“, „Неофит Рилски“, местността Градище.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Във вътрешността на с. Стоевци е разрушено едно мостово съоръжение и е прекъсната улица. Дъждът нанесе поражения на пътната инфраструктурата в районите на селата Враниловци, Новаковци, Гъбене, Дебел дял, Бойновци, Трънито, както и в отделни участъци от градската пътна мрежа.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Аварийно-спасителните екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 12 сигнала за произшествия на територията на община Габрово. Получените съобщения са били основно свързани с разчистване на паднали дървета, отводняване и разчистване на пътни платна, мазета на къщи, цехово помещение до бул. „Трети март“, гаражно помещение на ул. „Самара“. Оказано е съдействие на трудноподвижен човек на ул. „Никола Войновски“, както и на хора в района на ул. „Индустриална“.

На територията на общината няма потребители, лишени от електрозахранване. Автобусите на Общински пътнически транспорт изпълняват в график всички линии от градската и междуградската мрежа съобразно действащата транспортна схема.

В ранните часове на днешния ден комисии от Община Габрово извършват огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация за неотложни аварийни дейности.

Всички невъзстановени с асфалтова смес настилки в рамките на проекта за воден цикъл и проекта за градска среда ще бъдат периодично насипвани с инертни материали. Поради нетрайния характер на този тип настилки, тези дейности ще бъдат извършвани до пълното възстановяване на настилките с асфалт.

В района на с. Гръблевци, където се извършват строително-монтажни работи по изграждане на новата система за регионално депо за битови отпадъци, въпреки падналите обилни валежи, ситуацията е овладяна и няма тревожни поражения. Ден преди падналия дъжд е завършен най-големият подобект – клетката за депониране. Същата е покрита с изолация и дъждовете не са нанесли щети. Към момента строителните работи се извършват съобразно заложените графици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица