Свържи се с нас

Култура

Филмите днес от Смешен филм фест 5

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

С колекция от неми филми на Белгийската кралска филмотека, днес в 18.00 часа, ще бъде даден старт на петото издание на Смешен Филм Фест. Входът за откриването е свободен, а съпроводът на пиано ще бъде от Димитър Горчаков.

Филмите са от началото на 20 в. и в тях ще видим едни от първите опити за използване на специални ефекти в киното. Трябва да отбележим и филма „Една седмица“, който е един от първите режисьорски опити на Бъстър Кийтън, който е известен повече с ролите си в нямото кино.

Какво ще видим?

Преследването на тиквите – 1907, 8 мин.
Режисьор: Етиен Арно

Купчина огромни тикви се изсипват от каруцата и всяват хаос в града, въвличайки хора и животни. С помощта на анимационни трикове тиквите преодоляват всякакви препятствия, влизат в домовете, излизат от комините, спускат се в канала. Навсякъде ги гонят преследвачите, сред които има и едно… магаре.

Пътуване до Юпитер – 1909, 10 мин
Режисьор, оператор и специални ефекти – Сегундо де Хомон

Кралският астроном и магьосник обещава на краля пътешествие до Юпитер и дори му показва различните планети през телескопа. Въодушевен, кралят заспива и извършва пътешествието до небето по стълба директно от леглото си.

Неуловимият крадец – 1908, 3 мин, откъс

За да се спаси от своите преследвачи – двама не много умни полицаи, хитроумен джебчия използва триковете на анимацията, като се престорва на плашило, покривка, змия и даже купчина тухли.

Коко опакова – 1950, анимация и специални ефекти, 6 мин

Eдин човек опакова всичко – дори рибките в аквариума и котката. Но мастиленият клоун Коко и кучето го надминават – опаковат дори водата и стълбището, че и въглищата парче по парче…

Коко и кокала – 1950, анимация и специални ефекти, 5 мин

Коко и кучето спорят за кокал и художникът им предоставя много възможности да се надпреварват. А накрая ги прибира в мастилницата, откъдето са излезли.

Една седмица – 1920, 19 мин
Режисьори: Бъстър Кийтън и Еди Клайн

Сватбените камбани звънят за младоженците Сибил и Бъстър. Щедър чичо подарява къща, която лесно се сглобява за една седмица. Но трябва да се следват номерата на сандъците в инструкцията, а отхвърленият ухажор на Сибил коварно ги подменя…

Конкурсната програма ще започне още тази вечер с едно много силно присъствие – българската комедия „Живи легенди“. Прожекцията й е в 20.00 часа, а билетът е с цена 2 лв. На прожекцията ще присъства режисьорът на лентата Ники Илиев и част от актьорския състав.

Историята започва (или по-точно всичко се обърква) с един инцидент. Млад банкер, домогнал се до всички блага, за които може да се мечтае, претърпява катастрофа и изпада в безсъзнание, за да се събуди като своето 18-годишно аз. Без да помни нищо от случилото се след завършването си, той пристига в родния си град, за да се види с хората, които сега смята за най-близки, а именно – с бившите си съученици. Изпълнен с ентусиазъм и несвойствена за възрастта му приповдигнатост, нашият герой с изумление се сблъсква с навъсените и недоволни хора, в които са се превърнали приятелите му днес. Подтикнат от преоткрития си приключенски дух, той решава да осъществи юношеските мечти на всички тях, а и да намери себе си някъде по пътя.

В ролите ще видим Орлин Павлов, Саня Борисова-Илиева, Ники Илиев, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Яна Маринова, Георги Кадурин и самият Микеле Плачидо

Филмът е с награди от ФФ Манхатън, Ню Йорк 2014 – Най-добър чуждестранен филм; Югоизточен Европейски ФФ, Лос Анджелис 2014 – официална селекция; ФФ Иския Глоубъл”, Италия – Фокус България, откриващ филм, МКФ Вама Вече, Румъния – награда за най-добра актриса – Саня Борисова, най-добър режисьор в категорията CineBlackSea – Ники Илиев.

Касата на зала „Възраждане” ще работи от 21 до 27 октомври със следния график:

Всички делнични дни
от 17.00 до 20.00 часа

Събота и неделя
от 10.00 до 11.00 часа
от 15.30 до 20.00 часа

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица