Свържи се с нас

Новини

Посланик Раз: Габрово е възхитително място, страната ви е изключително красива

Published

on

Раз

На 9 октомври 2014 година на посещение в Габрово бе Ицик Браверман, кмет на гр. Петах Тиква от Израел, заедно с младежкия хор и оркестър от същия град, който изнесе прекрасен концерт за габровската публика в емблематичното здание на Дома на културата. Химнът на Република България, Рапсодия Вардар и Хубава си моя горо бяха само част от брилянтно изпълнените произведения, които няколко пъти изправиха всички в залата на крака. На 10 октомври посланикът на Израел, Негово Превъзходителство г-н Шаул Камиса Раз, продължи посещението си в Габрово като посети МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, фирмите Импулс и МАК. Впечатленията му, както и емоционалните му изказвания публикуваме по-долу.

„Целта на срещата между кметовете на Габрово и Петах Тиква е да се създаде симбиоза, която да обслужва не само връзките между двете държави. Габрово е възхитително място и ще се радвам да бъда посланик на този град в София. Страната ви е изключително красива и има хилядолетна история. Всички знаем и помним какво вие българите сте направили за нас. В Израел няма газ, нефт или природни богатства. Това, което най – добре използваме обаче е човешкият ум. Затова при нас са развити земеделието и високите технологии. Най – ценното, което притежаваме, е националната съпричастност към една обща цел, което ни прави силни. В основата на това стоят три стълба – вярата и библията, грижата за сънародника, независимо в кой край на света се намира и самата Държава Израел.

Габрово е единственият град в България, който има традиции в индустрията, а това е предпоставка за потенциални бъдещи бизнес  взаимоотношения. Причината това място да е интересно за мен самия е и личността на вашия кмет. Тя работи изключително много за развитието на своя град, а начинът по който говори за него показва, че във всичко това влага и любов.Когато искаш да имаш деца и да построиш къща, трябва да се посветиш на тази кауза – или казано с хумор – трябва с любов да ходиш до супермаркета.“

По време на срещата си директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ посланикът подчерта, че потенциалът на Петах Тиква е много голям и няма никакви пречки тукашни лекари да се обучават там. Посетено бе отделението по инвазивна кардиология, където Негово Превъзходителство имаше възможността да говори директно на иврит с д-р Пенко Гергански, които е специализирал в Израел и е от малцината специализанти, които са се завърнали в България и сега обучава лекари в габровската болница.

Д-р Нели Савчева: „За Община Габрово развитието на болницата, запазването на кадрите и квалификацията на лекарите е от особено значение, въпреки, че болницата не е общинска. Знаем колко  ползотворно е сътрудничеството с О.Л.В. Клиника в Аалст – над 15 лекари вече са преминали обучения и резултатите са на лице. Вече е поставено началото и на сътрудничество с болницата в Мъйтищи, опитваме се възстановим и партньорството с гр. Тун.

По тези причини за нас беше приоритетно кметът на гр. Петах Тиква и посланикът на Израел да посетят болницата, да се запознаят на място с лечебното заведение и лекарите. Очакванията ни са да се подпише партньорско споразумение и нашите лекари да могат да специализират в едни от най-добрите болници в света, защото концентрираните в Петах Тиква са точно такива. В тези клиники се работи високо технологична медицина. В разговорите при нас стана ясно, че болниците в Израел по обясними причини имат едни от най – добрите системи за реакция при бедствия и аварии и бе изразена готовност да помогнат в тази насока.“

бижев

По време на обиколките си в представителни за габровския бизнес предприятия посланик Раз бе положително изненадан от размаха, технологиите и иновативните производства, които за краткото време, с което разполагаше, успя да види.

бижев 1

„Компаниите, които имах възможността да посетя са места с история, традиции и дух. Това което ми направи впечатление е модерната база и уникалните технологии, с които се работи. За вас обаче, България не е достатъчен пазар, затова аз мога да помогна с връзки с израелски компании, които имат сходни производства и са ситуирани в страната ви, за да използвате техните пазари.“

Основан през 1878 г. като земеделско селище, днес Петах Тиква е петият по големина град в Израел с население от четвърт милион, с най – нисък процент на безработица и с положителна миграция. Всичко това не е случайно, защото на територията на града се намира най – големият промишлен парк, където са щабквартирите на компании, работещи в сферите на тежката промишленост, текстила и високите технологии.

Градът с най – добре развитата система на здравеопазване приютява седем от водещите болници не само в Израел, но и в света, е седалище на фармацевтични гиганти като TEVA. Образованието е също едно от най – напредничавите в страната като специално внимание се отделя на деца с особени потребности, аутисти и с умствена изостаналост.

Снимки: Община Габрово.
Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица