Свържи се с нас

Новини

Отличиха дарители на Държавен архив – Габрово за 55-та му годишнина

Published

on

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

Ден преди професионалния празник на българските архивисти, 10 октомври, в Държавен архив – Габрово се проведе традиционната среща с дарителите на Архива. В чест на 55-та годишнина на Габровския архив бяха отличени с грамоти дарители в три категории.

За значителeн принос към обогатяването на документалното наследство на Габровския край бяха наградени: Мария Семерджиева, Ганчо Танев и Милка Берберова. Десетилетия наред те подпомагаха и популяризира дейността на Габровския архив, като институцията на паметта. Привличаха съмишленици –хора, които съхраняваха ценни документи за историята на региона, и които по-късно ставаха наши дарители и приятели. Няма да изброяваме постъпилите чрез тях фондове, частични постъпления, спомени и др., а те са много и днес, те са част от Националния архивен фонд на България, споделят от Архива.

За обогатяване на документалното наследство за развитието на различни отрасли от обществено-икономическия живот на Габровския край с дарени лични документи (фондове) в периода 2009-2014), грамоти получиха следните личности, заслужили и уважението на обществеността: Вера Христова – журналист, писател и изследовател на тревненската история, почетен гражданин на Трявна; доц. Стефан Арменски – учен, изследовател на габровската индустрия, почетен гражданин на Габрово; Петър Цокев – изявен габровски журналист; Илко Илиев – музикант с принос в културния живот на Габрово и страната, удостоен с международно признание и с почетен знак на Община Габрово; инж. Христо Мандев – писател, активен турист и основател на скаутски клуб – Габрово; инж. Георги Метев – изследовател на българската история, дарил оригинални снимки на фамилия Метеви и Богдан Стефанов – изследовател на историята на пощенските съобщения в Габрово и страната, съхранил и дарил архива на Филателно дружество „В. Априлов” – Габрово и документи за фонд на негово име.

За дарения на документи в периода май 2013 – окт. 2014 г., в знак на признателност към родолюбивия им жест, Държавен архив – Габрово връчи грамоти на: Иван Шишков – дългогодишен инспектор и директор на ДЗИ – Габрово, издирил и дарил над 70 снимки от живота и дейността на служителите на ДЗИ; Христо Пеев – предал своите изследвания за историята на с. Лоза, родословието на Джукеловия род и животоописанието на Вартан Хачериан (тъст); Любомир Димитров (Бахчеванов) – журналист от Дряново допълнил Семейния фонд Бахчеванови с лични документи и снимки на негови родственици от началото на ХХ в. Оригинални снимки от семейните си архиви дариха: Иван Досков – дарил над 40 снимки от края на ХІХ и началото на ХХ в. от албума на майка си, Гана Енева Глушкова – Доскова; Николай Пръвчев – подарил 26 снимки на сем. Анастасия и Андрей Пръвчеви, които ще допълнят историята на дружество „Юнак”; Веселин Димитров – предал снимки от Първата световна война на полк. Вакарелов и единични снимки от личния си архив. И през последната години продължи тенденцията за дарения на дигитални копия. Архивът се обогати със снимки от личния архив на Донка и Димитър Сватови – от ученическите им години (1906-1921) и от участието във войната (1916-1918), дарени от дъщеря им Тодорка Гиргинова. Диск с авторови снимки на Габрово (2012-2014) дари Веселин Димитров, с уговорката, че те ще бъдат използвани „тогава, когато днес ще бъде някога….”

„Благодарим на всички дарители на Държавен архив – Габрово! Пожелаваме им здраве и дълголетие и да продължат да работят за съхраняване на народната памет! Очакваме всеки, който е прочел тази статия да се замисли, съхранява ли дори малка частица габровска история, която може да допълни историята на училището, в което е учил, предприятието или учреждението, в което е работил, докосвал ли се е до личност значима за Габрово и областта, и нека ни потърси – ние очакваме новите си дарители!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица