Свържи се с нас

Култура

Домът на културата в Габрово навършва 50 години

Published

on

дом на културата АрхивДомът на културата „Емануил Манолов” е изграден в стил неокласицизъм само за 5 години от 1959 до 1964. Негов архитект е Карл Кандулков, а скулптурното му оформление е дело на проф. Илия Илиев. Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в интериора му, вратите, прозорците и вътрешните стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата са облицовани с разноцветен мрамор, с месингови полилеи. Този истински дворец е една от забележителностите на Габрово и средище на изкуствата и културата. В него гостуват оперни, симфонични, балетни, музикални и танцови спектакли и творят габровските драматичен театър;камерен, духов и диксиленд оркестри. Стотици са децата и младежите, които са намерили своето място в детски фолклорен ансамбъл; детска музикална школа; неправителствени организации; школи за изучаване на чужди езици; танцови школи; рок-групи; клубове за източни бойни изкуства и други. Домът на културата е разположен на 5 400 квадратни метра и притежава 63 помещения за обучение и репетиции, репетиционна и концертна дейност, семинари и конференции, изложби и творчески срещи, камерни концерти, спектакли и други.

С концерт – спектакъл ”Хубава си, татковина”,  Домът на културата ще отбележи 50-годишния си юбилей. Събитието ще се състои на 7 октомври от 18.30 ч. на сцената на Дома. Организатор на събитието е рекламна агенция „Елмазови”, а сценарий на събитието е на  Ивелина Елмазова.

В концерта участие ще вземат състави и формации, които работят в Дома на културата и такива, които са стартирали своя творчески път от там – ДФА „Габровче”, Оркестър Габрово, Габровски камерен оркестър, НЧ „Габрово-2002” с ансамбъл „Сивек” и Танцова школа „Лиана”, Мим театър, ДТ Рачо Стоянов” и др.

50 лета този храм е дарявал надежда, красота и вдъхновение на всички, творили под покрива му. Организаторите на спектакъла ще направят ретроспективен преглед на историята на една велика за града ни сграда, която през годините е станала духовен дом на хиляди творци.

Някой от тях ще разкажат за своя творчески път, за емоциите и пълните зали чрез песен, танц, театрален спектакъл или богат снимков материал. По време на спектакъла ще бъде представен кратък архивен  филм за Дома на културата.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на: Криейшънс ООД, Пътстрой Габрово, Терахим 97 АД, „Веда консулт” ЕООД, Елит ООД, Техномат-меркурий ООД, Ломбарди ООД, Екоресурс ООД, Габинвест ЕООД, Стемо ООД, Сигнал ЕООД, Елмазови ООД.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Всеки един от тях щедро прие идеята за реализацията на този концерт спектакъл, защото духът на един град оживява и твори именно чрез всички форми на изкуство и творчесто, а точно  Дома на културата е събирал и все още събира хората, които правят нещо повече от това да оцеляват творейки, създавайки, споделейки. В този духовен храм на творящите от 64 година до днес малки и  големи са тръгнали за да стигнат до всички краища по света прослайки името не само на България, но и нашия град Габрово.

Именно и заради това вместо „Следи от храма”, нарекохме спектакъла-концерт „Хубава си, татковино”, защото нещо, което е било причина за толкова много надежда, красота и творение, години наред, трябва да продължи да бъде, въпреки духовната и икономическата криза в момента. Казват „заедно можем повече” и това събитие го доказва. Благодарим на всички за съдействието и подкрепата която ни се оказва и дай Боже този концерт да бъде един истински празник за възкрасение на духът ни, защото чрез него можем да бъдем  не само истински хора, но и творци на живота си, в който избора ни има значение за всички и всичко, което правим”, споделиха на специална пресконференция Радка Ангелова – директор на Дома на културата и съорганизатор събитието, и Ивелина Елмазова – сценарист и организатор.

Специални гости на концерта ще бъдат: Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, Трио „Тенорите”, пианистката  проф. Ружка Чаракчиева, джаз-певицата Весела Морова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица