Свържи се с нас

Крими

Съдът прати „на топло“ банда габровски измамници

Published

on

ареста в габрово

Петима измамници от Габрово – трима мъже и две жени, бяха осъдени от Районен съд – Габрово да възстановят солидарно  53 100 лв. на потърпевши, а бандата им влиза зад решетките.

С присъда по наказателно дело от общ характер по описа за 2013 г., обявена на 2 октомври 2014 г., състав на Районния съд осъди И.К. и Ю.К. от Габрово на по 7 години лишаване от свобода за извършени от тях измами.

Съучастниците им – П.К. и Т.Д. бяха осъдени на по 4 години лишаване от свобода, а на подсъдимия Г.К. съдът наложи наказание от 2 години лишаване от свобода. Петимата подсъдими бяха признати за виновни в това, че през периода януари – март 2011 година, използвайки особености на психичното състояние и материални затруднения на трима жители на Габрово, възбудили и поддържали заблуждение у същите относно различни обстоятелства и им причинили имотни вреди за общо 54 208 лева – особено големи размери.

Видно от материалите по делото в единия от случаите подсъдимите И.К., Ю.К., П.К и Т.Д. измамили мъж от Габрово, като с лъжливо обещание, че ще му намерят работа, взели личната му карта и договор за собственост върху апартамент на ул. „Младост” в Габрово. По късно, пред нотариус във Варна, го накарали да подпише пълномощно, с право на Ю.К. да се разпорежда с жилището му. В последствие имотът бил продаден на друго лице от Габрово, с което на пострадалия е причинена имотна вреда в размер на 25 600 лева (пазарна цена на апартамента).

Същите подсъдими възбудили заблуждение у друг мъж от Габрово, че ще му продадат автомобил, за което потърпевшият им дал сумата от 500 лв. Успели да се сдобият и с нотариален акт за собственост на апартамента му на ул. „Хризантема” в Габрово и уверявайки го, че е необходимо да подпише документ за автомобила го откарали пред нотариус във Велико Търново. Там пострадалият подписал пълномощно с право на лице от с. Страхилово, обл. В. Търново да се разпорежда с жилището му. В последствие имотът бил продаден, с което на потърпевшия е причинена вреда в размер на 27 500 лева (пазарна цена на имота и дадените пари за закупуване на автомобил).

В третия случай подсъдимите И.К., Ю.К. и Г.К. възбудили заблуждение у възрастна жена от Габрово (страдаща от психично заболяване), че за да я заведат на ресторант трябва да им предостави личната си карта. В последствие, с документа й за самоличност Г.К. закупил на името на пострадалата мобилен апарат „Нокия”, с което й причинил имотна вреда в размер на 189 лева. По същия начин тримата подсъдими направили опит чрез кредит на името на жената да закупят стоки от магазин за техника на стойност 1 108 лева, като деянието останало незавършено по независещи от тях причини.

За извършените престъпления и на основание чл.211 от НК съдът наложи на И.К. и Ю.К., действали при условията на опасен рецидив, наказания от по 7 години лишаване от свобода. По 4 години лишаване от свобода съдът определи за съучастниците им П.К. и Т.Д., а на подсъдимия Г.К. наложи наказание от 2 години лишаване от свобода.

Съдът постанови още подсъдимите И.К., Ю.К., Т.Д. и П.К. да заплатят солидарно на пострадалите собственици на жилища сумата от общо 53 100 лева – обезщетения за причинени имуществени вреди в резултат на противоправните им деяния.

Присъдата на Габровски районен съд подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица