Свържи се с нас

Новини

Представиха книга, посветена на ОУ „Неофит Рилски“

Published

on

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

В Галерия „Орловска 10“ в Габрово се състоя представяне на новата книга „История и традиции“, подготвена от учениците от ОУ “Неофит Рилски, участници в клуб „Традиция“създаден по проект УСПЕХ .

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

На събитието присъстваха г-н Георги Маринов, началник на Регионален инспекторат на образованието, г-жа Павлина Макашелова, главен експерт в Дирекция “Образование и социални дейности“ към Община Габрово, експерти от Регионален инспекторат по образованието – г-жа Мариета Въткова, старши-експерт по организация на средното образование, г-жа Елена Григорова старши експерт по Български език и литература, г-жа Таня Горанова, старши-експерт по физическо възпитание и спорт, г-жа Цветомира Койчева – експерт във фонда на Държавен архив Габрово.

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

На представянето на книгата присъстваха и учениците от клубовете „Традиция“, с ръководител г-н Анатолий Антов, автори на книгата и клуб „Журналистика“, с ръководител г-жа Светлана Василева, която участваше и в редакционния екип при подготовка на книгата за печат.

Книгата представя историята на училището от неговото създаване до наши дни, както и исторически сведения за патрона на училището. Тя е плод на старанието да обхванат в едно историята и съвремието на любимото училище. Учениците са събирали сведения от различни исторически извори с помощта на специалисти от Регионалния Исторически Музей Габрово , Държавен архив Габрово и Националния музей на образованието.

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Исторически сведения за Неофит Рилски, патрона на училището учениците, са получили от музея в Рилския манастир, който бе посетен от тях през изминалата учебна година. Учениците направиха сами предпечатната подготовка на книгата в компютърната зала на училището, под ръководството на Анатолий Антов, ръководител на клуб „Традиции“.

В книгата са намерили място както най-важните моменти от историята на училището, така и моменти от съвременното му развитие, постигнатите успехи на учениците, които се дължат на амбициозен и висококвалифициран педагогически колектив с неоспорими резултати в обучението и възпитанието.

Авторите се надяват, че снимките и материалите, поместени в книгата ще помогнат на читателите да се докоснат до процеса на трансформирането на Основно училище ”Неофит Рилски” в модерно европейско училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица