Свържи се с нас

Икономика

Еленко Божков обясни защо вдигат цената на тока

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Опасността е не само за това, че българинът сега ще трябва да се справя с 10-процентното увеличение на цената на електроенергията, но опасността е и в това, че България може да загуби едни големи суми пари, заради престъпното отношение на сегашния председател на ДКЕВР Светла Тодорова и определени членове на правителството, включително вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на енергетиката Васил Щонов.

Това заяви пред журналисти в Габрово бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. Според него корените на това увеличение на тока за крайните потребители се крият още в далечната 2012 г., когато е бумът на фотоволтаиците и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

„Това се случи благодарение на промяната на Закона за ВЕИ, чиито инициатор бе тогавашният депутат Делян Добрев, който после стана министър. Вследствие на това влизат в сила общо над 900 мегавата фотоволтаици, т.е. за едно шестмесечие влизат в действие един реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Само че, ако там енергията струва 3 ст. киловат/часа, то при фотоволтаиците е 72 ст. Разлика над 10 пъти“, каза Еленко Божков.

Пред габровските медии като втора причина за поскъпването на електроенергията той посочи двата договора  за задължителното изкупуване на енергията от двете американски централи – ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 2. „Там трябва да се изкупува дългосрочно цялата енергия, като ние, ако от АЕЦ „Козлодуй“ я вземаме на 3 ст., а от ТЕЦ „Марица изток 2“ на 6,5 ст., то от ТЕЦ „Марица изток 1“ я плащаме на 19,2 ст. – близо 6 пъти по-скъпо. Същото е и положение с ТЕЦ „Марица изток 3“, обясни Божков.

На трето място за поскъпването на тока бившият член на ДКЕВР определи занижената консумацията на електрическа енергия за бита на регулирания пазар, дължаща се на преминаването на потребителите на свободния пазар, тъй като им е по-изгодно.

„Задължителната енергия, която трябва да се изкупува от двете американски централи и включилите се през бума на 2012г. ВЕИ-та, се оказва в повече от тази, която се консумират от гражданите и бита“, допълни Еленко Божков.

Той беше категоричен, че поведението на сегашната шефка на ДКЕВР Светла Тодорова е изключително лобистко. „Тя откликва и защитава чужди корпоративни интереси. Няма място в тази комисия“.

По думите му има подадени 2 жалби до Европейската комисия. Едната жалба е за прекомерната държавна помощ за ВЕИ-тата, а втората – неправомерна държавна помощ за двете американски централи.

„Още, когато са сключени договорите по времето на Иван Костов за ТЕЦ-те, после със съгласието на Милко Ковачев и когато България влезе в ЕС през 2007 г., е трябвало да се подадат от името на държавата заявления за нотифициране, т.е. да уведомят ЕК – имаме едни договори, проверете ги. Такова нещо обаче не е направено. Същото е трябвало да бъде направено и със Закона за ВЕИ.“

Според него ЕРП-тата крият пред ДКЕВР своите кражби, представяйки ги за „технологични разходи“, тъй като по думите му няма методика за тяхното изчисление, а дружествата пресмятат разликата между цената на НЕК и това, което е купено. Така в сумата влизат и кражбите, и неплатените сметки.

От казаното от Еленко Божков стана ясно още, че при първоначалното подписване на договорите страната ни се е съгласила да им даде 15% за „технологични разходи“, при положение, че в останалите страни на ЕС те са едва 7-8%. В преговорите тогава участваше и сегашната шефка на ДКЕВР Светла Тодорова.

„Успяхме да намалим процента на 8%, но сега те настояват той да стане отново 10%. Остава отворен въпросът дали назначенията в ДКЕВР са направени в изгода на тези дружества и ще бъде ли удовлетворено искането им“, допълни към казаното още той.

Освен това са били открити и сериозни несъответствия между обявената инвестиционна програма с направените по нея разходи и онова, което е разходвано наистина, заяви Божков.

„Премиерът Близнашки, вицепремиерът Захариева, министър Щонов и новата шефка на ДКЕВР Тодорова са абсолютни лобисти на ЕРП-тата. Те са сложени там, за да изпълняват корпоративния интерес. Нишката е ясна: Плевнелиев, Захариева, Щонов и Тодорова. Това е лобистката верига.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица