Свържи се с нас

Новини

Автокражбите в Габровско бележат ръст от началото на годината

Published

on

kradec_koli2Значително увеличение има на случаите на посегателства срещу автомобили на територията на област Габрово. Общата цифра на тези престъпления за първите 8 месеца на годината е 21, при 13 за същия период на миналата година.

Това стана известно от данните, за състоянието на средата за сигурност в Габровска област за периода януари – август 2014 г., изнесени от зам.-директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Денислав Донков, по време на състоялата се в четвъртък съвместната пресконференция с директора на полицията гл. инсп. Борислав Бончев.

В оперативната обстановка на територията на областта през текущия период  на годината се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Денислав Донков и Борислав Бончев © Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Регистрираните до настоящия момент престъпления са 1040, което е със 225 престъпления по-малко, спрямо същия период на 2013 г /1265/. Коефициентът на престъпност бележи намаление със 127,48 пункта – 541,30 престъпления на 100 хил. души население, в сравнение с 2013 г. и остава по-нисък от средния за страната /668,78/“, информира комисар Донков.

По думите му основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 58,65% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 18,13 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,34%.

Броят на престъпленията против собствеността е намалял, като за отчетния период е 630 /782 за 2013 г/. Постигнатият процент на разкриваемост е съответно: 2014 – 45,13% и 2013 – 49,14%, допълни още зам.-директорът на ОДМВР – Габрово.

Общият брой на кражбите е 364 – с 37 броя по-малко от сравнителния период. На територията на ОДМВР Габрово са извършени 100 /77 през 2013/ домови кражби. „Тези, извършени в жилища в градската част, са осъществени след счупване патрона на секретна брава на входните врати, използване на подбран или подправен ключ или други специални средства, а при някои от случаите извършителите проникват през оставени незаключени врати. При кражбите от жилища в градската част, предмет на престъпления са предимно златни и/или сребърни накити, пари, валута, компютърна техника, парфюмерия и козметика, ръчни часовници“, обясни пред медиите Денислав Донков.

По отношение на престъпленията, извършени в селата и вилните зони техният броят е 42, което е 5.78% от общия брой извършени престъпления. През посочения период се запазва тенденцията към извършване на взломни кражби на медни съдове, кабели, метални отпадъци, хранителни продукти и др. от къщи по селата на областта.  Кражбите в селските региони на Габровска област се извършват в условия на относително висока анонимност на средата, което осигурява добър комфорт на извършителите. „Селският район е доста обширен и в голямата си част е безлюден или много слабо населен. Кражбите на селскостопанска продукция са 54 /с 28% намаление/“, допълни към казаното комисар Донков.

С 45,95% е намалял броят на регистрираните измами 20 /37/. Минимално намаление имат регистрираните общоопасни престъпления – 307 /при 344 през 2013 г./, като най-голяма част заемат тези по транспорта – 73 срещу 89 за 2013 г. Броят на случаите на незаконно притежаване или използване на оръжие и взривни вещества, за двата периода е еднакъв – 5.

През отчетния период на 2014 г., се забелязва минимално намаление на броя на извършените престъпления, свързани с наркотични вещества, в сравнение със същия период на 2013 г. 35 лица са заловени с наркотични вещества и са заведени 32 досъдебни производства. За 2013 г. са заловени 40 лица и са образувани 38 досъдебни производства. Иззети са и 10 таблетки метамфетамин и 0,5 гр хероин.

Регистрираните палежи са 11, 10 са били през сравнителния период на  2013 г. Броят на престъпленията против личността е 17 /20 за 2013 г/, като 14 от тях са за телесна повреда, няма регистрирани убийства и опити. Грабежите са 9 /11през 2013 г/.

През полугодието са регистрирани 77 икономически престъпления, работено е по 159 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 57,25 – със 17, пункта по-висок от миналата година и е доста по-нисък от средния за страната /73,86/.

И през този отчетен период най-голям е броят на  престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, заяви още Денислав Донков.

През отчетния период са разкрити 129 престъпления, регистрирани през предходни периоди, срещу 89 за 2013 г.

Регистрирани са 9 /11 за 2013 г/ грабежа, като всички те са разкрити, срещу 4 разкрити за 2013 г. /100 % разкриваемост към 36,36% за 2013 г/, от тях 1 въоръжен, като част от участниците са установени.

Относно битовата престъпност беше съобщено, че  са установени 3 престъпни групи, извършвали престъпления в селската част на Габровска област. В хода на провежданите ОИМ са доказани над 29 кражби в 16 села: Кметовци, Спанци, Иванили, Шипчени, Лесичарка, Кормянско и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица