Свържи се с нас

Новини

Първият национален фестивал „Габровска Рощилиада“ вдигна на крак Габрово

Published

on

          незабравка  Много слънце, много дъжд и много настроение съпътстваха първия Национален фестивал „Габровска Рощилиада”, който се проведе на територията на Приключенски парк „Незабравка”. Фестивалът се реализира от Фондация „Заедно за демокрация и партньорство” в рамките на проект „Габровска Рощилиада – сръбско-българските културни пространства на постиндустриалните Манчестър-градове”  с финансовата подкрепа на Програма „Култура” за 2014 г. на Община Габрово и логистичната подкрепа на Община Лесковац.

            Тържествено фестивалът беше открит с изпълненията на Габровския оркестър под диригентството на маестро Николай Венков.

            нез 3 Начало на деловата част на събитието дадоха двете работни срещи между културните и образователните институти на Лесковац и Габрово с откриването на изложбата на Народен музей – Лесковац „Хората на Лесковац през годините”.  26 постера показват живота на лесковчани в миналото – градската среда, занаятите, модата и забавленията, народните обичаи на Цветница, посещенията на сръбските крале в града в началото на 20 век и други сфери на обществения живот. Изложбата ще бъде експонирана за по-продължителен период в Регионален исторически музей – Габрово до няколко дни, за да могат повече жители и гости на града да я видят.

На срещата на образователните институти присъстваха представителите на Трговинско – угостотељска школа – Лесковац и Професионална гимназия по туризъм – Габрово. След срещата сръбските гости посетиха габровското училище по покана на директора г-н Радослав Стоянов, за да се запознаят с работната среда и учебните програми. ПГТ „Пенчо Семов” определено има какво да покаже и сподели, тъй като възпитаниците на гимназията бяха официално ангажирани за подготовката на коктейла на президента по време на тържествата на Шипка, което само по себе си е признание за техния професионализъм. Не останаха по-назад и сръбските гости, които в съботната фестивална вечер проведоха майсторски клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, в рамките на който приготвиха сръбски специалитети на скара по оригинални рецепти.

           нез 2 В работната среща на културните институти от габровска страна  взеха участие директорите на Регионален исторически музей Габрово, АЕК „Етър”, Национален музей на образованието, музей „Дом на хумора и сатирата”, Художествена галерия „Христо Цокев”, инж. Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово, а от сръбска –   Народни музеj – Лесковац, Туристичка организация – Лесковац, Aгенциjа за локални економски развоj – Лесковац.

            Приветствие от сцената към участниците и гостите отправиха организаторът на фестивала Иван Лесев, зам.-кметът на Община Габрово г-жа Нела Рачевиц, областният управител  Николай Григоров, директорът на Народен музей Лесковац – Владимир Джорджевич.

Специална подкрепа към фестивала „Габровска Рощилиада” заяви лично кметът на Община Лесковац – д-р Горан Цветанович, който пристигна специално за събитието, а в събота се срещна с кмета на Габрово г-жа Таня Христова, на която беше постигнато принципна договореност за бъдещо развитие на партньорските взаимоотношения. В неделя делегацията на сръбските институции осъществи работна среща със зам.-кмет инж. Нела Рачевиц за конкретизиране на бъдещите съвместни инициативи.

            По време на престоя им програмата на сръбските гости включваше посещения на габровските музеи, както и участие в тържествата на връх Шипка.

Във вихъра на музикалната част от фестивалната програма сърцата на публиката бяха пленени от изпълненията на младежите и децата от фолклорен ансамбъл „Лебане” – разнообразни и пъстри костюми, великолепна и с много закачки хореография, невероятен артистизъм на изпълнителите. Симпатиите на всички спечели най-малкият член на състава – 10-годишният гайдар, който не отстъпи по майсторство на  по-големите. Сцената се оказа малка за вдъхновението на танцовия състав и се наложи изпълнителите да играят на пространството пред нея.

         нез 1   Много енергия, себераздаване и сърцатост излъчваше  по време на концертите си Миодраг Петрониевич – изпълнител с богат репертоар и победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия. По настояване на публиката в съботната вечер неговите изпълнения продължиха до 3 часа призори.

От българска страна участие в музикалната програма взеха младият талант Александър Колев и дует „Милушеви” от Пловдив, младежки духов оркестър „Сандански”, дует „Универсал” от Кюстендил и оркестър „Плам” от Русе. Всички участници във фестивала получиха грамоти.

        Не е възможно да се предаде с думи атмосферата и настроението на фестивала, на който пяха и танцуваха българи и сърби – заедно, от душа и сърце, волно, всеотдайно, по съседски гостоприемно, по балкански емоционално.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица