Свържи се с нас

Новини

Областният: Няма от какво да се срамуваме

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През тази една година беше свършена немалко по обем работа и считам, че екипът, който работи тук няма от какво да се срамува от престоя си в сградата на Областна администрация – Габрово. Това заяви пред местните медии относно своя отчет за периода 20.06.2013 г. – 10.08.2014 г. областният управител Николай Григоров.

От казаното стана известно, че основната цел на ръководството на Областна администрация – Габрово е било създаване на условия и стремеж за постигане на устойчиво и балансирано развитие на територията на област Габрово. „В рамките на едногодишния период на управление успяхме да създадем условия и нагласа за подкрепа на всички инициативи, които допринасят за благосъстоянието на гражданите и бизнеса“, каза Николай Григоров.

Визията на правителството и съответно на регионалната политика е била фокусирана върху три групи мерки – засилване на социалните програми и преодоляване на младежката безработица; подобряване на бизнес средата и намаляването на административните тежести; мерки за демократизиране на процеса на управление.

„На първо място – създадохме условия за продължаване на положителните тенденции, стартирани от предишните областни управители – продължихме инициативата „Дързостта да бъдеш първи” и отново издадохме тематични календари с информация за габровската индустрия през годините; организирахме подготовката на честванията „Шипченска епопея”; продължихме сътрудничеството с информационния център към Представителството на Европейската комисия в България. Създадохме условия за нормално протичане на Евроизборите и осигурихме постоянно работно място на Районната избирателна комисия в Габрово.

Следвайки основните декларирани приоритети, участвахме в допустимите за Областна администрация социални програми, насърчавайки заетостта и борейки се с младежката безработица: проект „Нов избор – развитие и реализация“ по схема „Развитие“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“; Регионална програма за заетост и Национална програма „Сигурност“, реализираща се в 56 кметства и кметски наместничества на територията на Габровска област – общо са назначени 155 лица за отчетния период. Включихме се в проекти за оптимизация на работните процеси и усъвършенстване на човешките ресурси в Областна администрация – Габрово като по този начин индиректно създадохме условия за улесняване на административния процес и обслужване.

Популяризирахме активно дейността на всички комисии и съвети към Областен управител – Габрово и целенасочено  демократизирахме процеса на управление като създадохме Обществен съвет към Областния управител на област Габрово. Съветът е учреден на проведено на 04.09.2013 г.  учредително събрание. Общественият съвет започна дейността си с 28 членове, като в последствие по тяхна инициатива се присъединиха още двама членове, представители на студентската общност и на гражданското общество в Областта. От учредяването до настоящия момент Общественият съвет е провел 6 редовни заседания на които са разгледани следните обществено значими теми: методиката за изчисляване на такса „битови отпадъци” по ЗМДТ и съответните подзаконови нормативни актове; предложения за промени в закона за училищното и предучилищното образование; договорите по проекта „Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово”; популяризирането на Габровска област като атрактивна туристическа дестинация; Плана за управление на Природен парк „Българка”, и др. В изпълнение на взетите от Съвета решения са изпратени писма и предложения  до: кмета на Община Габрово, Общински съвет – Габрово, Звеното за изпълнение на проекта „Интергриран проект за водния цикъл на град Габрово”, Министерски съвет,

Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката. Създаването и функционирането на Обществения съвет беше отличено от Фондация за прозрачни регламенти като една от най-добрите практики за партньорство между Областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрациите.

Винаги съм насърчавал диалога с гражданите и през отчетния период са приети и обработени 71 преписки за приемен ден. Проведени бяха 9 приемни дни. Съответно 4 през 2013 г. и 5 през 2014 г. Зам. Областните  управители са провели 5 приемни дни. Изнесени приемни бяха проведени през м. ноември 2013 г. в трите общини от областта – Севлиево, Трявна и Дряново. Разгледани са 175 жалби на граждани като на всички е отговорено“, информира още губернаторът на Габрово.

През отчетния период под  председателството на Николай Григоров в Областния съвет за развитие са били обсъдени и одобрени важни стратегически и планови документи. През м. септември 2013 г. беше приета Областната стратегия за развитие на област Габрово за периода 2014-2020 (документът, заедно с решението за приемането му, е публикуван на интернет страницата на ОА – Габрово). Съветът одобри Годишния мониторингов доклад за 2012 г. за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г. Съгласувани бяха предварителните регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация на две обособени територии – на  „Бяла” ЕООД, гр. Севлиево и на „ВиК” ООД Габрово.

Непрекъсната е била още координацията на регионално ниво със секретариата на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район (РСР). „Като Областен управител участвах и в заседанията на РСР, свързани с: представяне на планови документи на национално ниво, одобряване на годишни доклади, възможности за финансиране на задължения по Закона за регионалното развитие, обсъждане на ключови проекти за рехабилитация и модернизация на пътната инфраструктура и др.“, допълни областният управител.

Активните мерки в сферата на постигане на устойчиво социално-икономическо развитие чрез координация с териториалните структури са довели до подобряване на контрола и отчетността на дейността на териториалните звена на територията на Област Габрово – изискани са били отчети от 29 регионални структури. Всички са представили информацията в изискуемия срок. От направения анализ става ясно, че териториалните звена изпълняват поставените им задачи.

Очаквайте още актуална информация относно свършеното от областния управител на Габрово и неговия екип на по-късен етап.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица