Свържи се с нас

Новини

Стотици се събраха, за да почетат паметта на Йордан Миларов

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Роднини, пилоти, съдии, организатори и стотици приятели на Йордан Миларов отдадоха почит на младия габровски пилот в неделя. Точно в 11 часа всички се събраха край стартовата линия и със сълзи на очи сведоха глави в памет на Даката, който загина след тежка катастрофа в третата квалификационна тренировка на 4-я кръг от планинския шампионат по автомобилизъм „Узана 2014“. Въпреки че още в събота, след новината за смъртта на Йордан Миларов, стана ясно, че състезанието се отменя, колегите на габровския пилот от останалите градове останаха на Узана, за да го изпратят символично на следващия ден.

Всички заедно се качиха до мястото на катастрофата, а то е само на 50 метра по-нагоре от поставената плоча в памет на друг пилот – Юлиян Димов, намерил смъртта си на Узана по време на нерегламентирани тренировки през май 1994 година. Върху откъртената от „Опел“-а скала, бяха положени цветя и запалени свещи. Почит към Йордан Миларов засвидетелства и зам.-кметът Климент Кунев, а в знак на съпричастност флагът на Община Габрово пред фасадата на общинската администрация беше спуснат наполовина в неделния ден, информира спортното издание sport-gabrovo.com.

Там беше и основният организатор на планинско „Узана`2014“, рейс-директор на състезанието и президент на габровския АСК“АРА Моторспорт“ Атанас Божилов, който каза: „Много ми е трудно да говоря. Това е един чисто състезателен инцидент, за съжаление обаче с фатален край. Стана в поредица от бързи завои, в които публика по принцип не стои, защото колите минават със страшно висока скорост от там. Ситуацията се случва в един бърз ляв завой, след който има бърз десен. След левия автомобилите се изсилват почти с максималната скорост, която е допустима за трасето. В десния вече автомобилът му идва с много висока скорост. Тук тази поредица обикновено се кара с респект и отнемане на газта, за да се балансира автомобила. Не мога да кажа дали го е направил, но е напуснал състезателната траектория и трасето, и е катастрофирал фатално.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Линейката беше на 200 метра по-надолу, на предходния пост, и на 30-та секунда беше на мястото на инцидента. Аз, като рейс директор, се качих веднага и видях, че му оказват първа помощ на място. Транспортираха го до болницата, където са го посрещнали веднага. Христо Димитров беше с него и придружи линейката. Веднага му е оказана нужната медицинска помощ, но въпреки всичко травмата му е била твърде тежка. Потресен съм, защото това е един 25 годишен младеж. Изключително добро момче. Никога не съм го чул да нагруби някой или да се скара с някого. Загубихме един чудесен млад човек и перспективен състезател. Миналата година спечели тук на Узана в дебюта си и тази година отново водеше с квалификациите в своя клас с много добро време.

Чувствам се ужасно. Аз му платих лиценза и таксата, но ако не бях аз той щеше да намери пари от другаде, за да участва, защото искаше да се състезава тук. Той беше от нашия отбор и от нашия екип. Това е човек, с който сме били всеки ден заедно. Всичко в сервиза ни е било свързано с него. За съжаление нашия спорт е рисков. Автомобилите отговарят на определени технически изисквания и той е минал през технически преглед преди състезанието, но… Малшанс, това е невероятен маншанс. Огромни съболезнования към близките му“, сподели с мъка Божилов.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Източник:  sport-gabrovo.com

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица