Свържи се с нас

Новини

Габрово и Трявна – пионери в модел за разделно събиране на отпадъците

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В края на миналата седмица в Община Габрово се състоя поредното заседание на Надзорната комисия, сформирана с цел осъществяване на мониторинг по време на изпълнението на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово.

Ръководителят на проекта инж. Милена Гатева представи пред Надзорната комисия напредъка по дейностите в проекта, като основен акцент бе поставен на строителните работи и осъществяваните информационни кампании.

По време на заседанието стана ясно, че до момента напълно завършени са площадката за компостиране и площадката за сепариране на отпадъци. Във връзка с изграждането на сепариращата инсталация тече и обществена поръчка за избор на изпълнител, който ще осигури сортирането на рециклируемата суровина от отпадъците на Габрово и Трявна.

Към настоящия момент на обекта са изградени: експлоатационните и контролни пътища; финализирано е изграждането на довеждащо  водоснабдяване  и  електрозахранване; приключена е грубата работа по административната сграда, гаража и работилница; завършен е напорен резервоар за нуждите; изградена е постоянната ограда на депото.

Най-големият подобект – клетката за депониране вече е изкопана, а дъното е в етап на валиране. Сега предстои поставянето на дренажни слоеве и изолиращ екран, чиято цел е да не пропуска преминаване на опасния инфилтрат в почвата. Инфилтратът ще бъде отвеждан към специален басейн, а оттам към пречиствателна станция. Пречистването на опасните течности, отделени от отпадъците, ще бъде с изключително високо качество и пречистената вода ще е с характеристиките на питейна.

На заседанието присъства и д-р Любка Костова, управител на ХПК „България“ – автори на проекта за регионалното депо. Тя обясни подробно как ще функционира двукомпонентния модел за разделно събиране на отпадъците и какви са неговите предимства. Д-р Костова категорично посочи, че в момента това е най-успешният модел, наложен в Европа, а за България именно в Габрово и Трявна ще се реализира за първи път.

„Когато системата се утвърди, ще имаме до 95% използваемост на сухата фракция. На депото следва да отида не повече от 10% от количеството отпадък, което няма да може да послужи за повторна употреба“, заяви Любка Костова.

Другият основен момент бяха коментарите относно информационната кампания. Във връзка с популяризирането на новата система за разделно събиране, габровци получиха заедно с данъчните си съобщения и едно съобщение, в което могат да се информират за особеностите на новия двукомпонентен модел за събиране на отпадъците.

Освен това предстои провеждане на информационни дни в селата на Габрово и Трявна, където експертите от екипа по проекта ще обяснят на жителите как да си произвеждат сами качествен почвен подобрител от биоразградими отпадъци (компост) и как ще бъде организирано събирането на отпадъците, годни за рециклиране (стъкло, пластмаса, хартия, метал).

Част от публичността по проекта ще бъде и провеждането на кампанията „Заради нашата Земя си струва …“, която е посветена на Световния ден на Земята на 22 април и Международния ден на книгата, на 23 април. Инициативата ще се проведе в Трявна и ще включва събития с образователен, информационен и състезателен характер. Децата от детските и учебните заведения в Трявна ще се включат в надпревара за изработване на оригинален компостер, а на 23 април 23-та тревненци донесли най-много ненужна хартия ще получат по една нова книга.

За габровци пък предстои интересно събитие, което бе само загатнато, но стана ясно, че неговото промотиране ще започне още през май, а финалът му ще е особено атрактивен и отново ще даде яснота на населението защо трябва да пазим природата от отпадъците и колко ценна суровина са те.

На финала на заседанието инж. Гатева отчете и финансовото състояние на проекта. Тя посочи, че е входирано е искане №6 (с втори сертификат на Изпълнителя на отчитани строителни дейности) за верифициране на средства. Сумите са одобрени и към този момент верифицираните и преведени средства са на стойност 10 591 620 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица