Свържи се с нас

Новини

Становище до МЗ за несъвършенствата в стандартите

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Николай Григоров ще изпрати становище до Министерството на здравеопазването относно несъвършенствата в медицинските стандарти и по – конкретно невъзможността да се изпълни съотношението медицински сестри – лекари.

Това се налага най-вече поради все по-осезаемата липса на среден медицински персонал и по въпроса за недостатъчния финансов ресурс на болниците, съгласно Новия рамков договор за медицински дейности, който определя здравно-икономически, финансови, медицински, организационно-управленски, информационни и правно – деонтологични рамки, в съответствие с които се сключват договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ.

Именно около това се обединиха участниците в работната срещам на тема „Проблемите, които трябва да бъдат решавани в областта на стационарната медицинска помощ в област Габрово“, която се проведе по инициатива на Областна администрация и Регионалната здравна инспекция. В нея се включиха директорът на Районната здравноосигурителна каса, директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов”- Севлиево, МБАЛ „Теодосий Витанов” – Трявна, МБАЛ „Акта Медика” – Севлиево и представител на УС на областната болница.

Срещата бе определена от Николай Григоров като ефективен механизъм за взаимодействие между лечебните заведения и здравните институции. Отчитайки че секторът е труден, обясни все пак, че е сред приоритетите на Правителството и към него ще бъдат насочени средства, усилия и ресурси, доколкото бюджета позволява.

Според директора на РЗИ д-р Веселин Димитров срещата е породена от проблемите с взаимодействието при оказване на стационарна медицинска помощ. Той обърна сериозно внимание върху засилващи се негативни тенденции, които оказват влияние върху сектора, а именно действащи клинични пътеки, които са без капацитет и не могат да обезпечат с нужните медицински кадри, оборудване и т.н. Изпълнението им, формираното негативно отношение към медицинското съсловие, липсата на медицински персонал като цяло и тенденция на прехвърляне на тежки случаи в направление най-вече към областната болница МБАЛ „Д-р Тота Венкова” допълват действителността. Така накратко беше представена ситуацията от д-р Веселин Димитров, който категорично заяви, че ръководената от него институция ще изпълнява всичките си функции без да се ангажира със зависимост към едно или друго лечебно заведение.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

В хода на срещата дикторът на РЗОК Захари Дошков представи пред директорите новите моменти, касаещи законодателството. Като основна тема очаквано се очерта финансирането. Стана ясно, че има приет бюджет, но все още няма разпределение по лечебните заведения.

Захари Дошков представи и анализ, според които област Габрово е на 8 място по успешно задържане на пациенти и по средата на класацията по успешно привличане на такива от други области. Освен това е една от областите с най-голям брой здравноосигурени лица с непрекъснати права. „Спрямо данните за страната, мисля че област Габрово стои много добре и това е комплимент към лечебните заведения” каза още той.

По време на дискусията като един от най-сериозните проблеми се открои липсата на организационна култура. Стана ясно, че взаимодействието между лечебните заведения в конкретни случаи не е на достатъчно ниво. Според д-р Хинов, управител на МБАЛ „Акта медика” – Севлиево, проблемите в здравеопазването трябва да се разглеждат на национално ниво.

„Всичко е регламентирано, нека спазваме добрите медицински практики”, апелира изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в региона д-р Нели Савчева.

Участниците в работната среща дефинираха и разискваха конкретни проблеми, а самата срещата беше определена като ползотворна и отворена в бъдеще да се случва при необходимост. Беше постигната договореност между лечебните заведения на Габрово и Севлиево за по-добър синхрон и взаимодействие, такива каквито са например между тревненската болница и областната. Остава да се водят подобни разговори и с Центъра за спешна медицинска помощ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица